Africká zkouška dospělosti

Přeběhnout stádo krav po hřbetech je pro hamarské muže v Etiopii jediný způsob, jak se stát dospělým mužem. Nikdo tu sice nesleduje svůj věk, ale když se chlapec cítí být připraven oženit, osloví svého otce, který následně začne připravovat obřad, jehož součástí je zkouška dospělosti.

Poblíž etiopsko – keňské hranice není problém narazit na etnické skupiny, kterým se stále daří udržet si svou tradiční kulturu. Jedním z nich jsou Hamarové. Patří mezi nejpočetnější kmeny celé oblasti – tvoří jej přes čtyřicet tisíc lidí.

Hamarské ženy jsou vyhlášené krásky, každý v Etiopii je zná a každý o nich mluví.

Kůži i vlasy si potírají okrovou hlinkou. Oblékají se do krátkých kožených sukní a krášlí se četnými kovovými náramky.

Skákání přes krávy je iniciační ceremoniál mužů. V den obřadu celá vesnice tančí a oslavuje, avšak hlavní roli mají ženy z rodiny mladého muže. Právě kvůli nim přijdou z okolních vesnic nazdobení válečníci s pruty a postupně všechny sešlehají tak, že jim na zádech a pažích zůstávají krvavé šrámy a hluboké jizvy.

Krutý zvyk má své opodstatnění. Ženy muže pronásledují a o výprask žadoní. Dokazují tak okolí, jak jsou silné a kolik vytrpí bolesti. Navíc v případě nouze se v budoucnu mohou s prosbou o pomoc obrátit na toho, kdo je při obřadu sešlehal.

Oslavy v průběhu dne gradují. Ženy tančí v kruhu, skáčou snožmo do výšky, podupávají do rytmu a hrají třením kovových náramků na předloktí.

Mezitím se na plácku za vesnicí shromažďuje stádo krav. Nazí muži obíhají okolo stáda a snaží se dobytek udržet pohromadě, zatímco ženy mezi nimi tančí, euforicky poskakují a zpívají: „Milé krávy, jsem šťastná. Dnes bude můj bratr skákat přes vaše záda.“

Zvířený prach od země se zvedá. Krávy jsou neklidné. Chlapec, jehož se ceremoniál týká, nervózně prochází kolem. Ozdoben je pouze čelenkou ve vlasech. 

Muži seřadí do řady třicet krav, drží je za hlavy a ocasy. Úkolem mladíka je čtyřikrát přeběhnout po jejich hřbetech bez jediného upadnutí.

Chlapec se nechce nechat zostudit, na tuto zkoušku se měsíc předem každý den svědomitě připravoval. Uvědomuje si, že teprve pak bude uznán za plnohodnotného dospělého a bude mu dovoleno oženit se.

 

Po slavnosti žije nastávající ženich osm dní v buši. Natře si tělo na černo a po celou dobu ho nesmí nikdo spatřit. Živí se pouze mlékem a medem. Po osmi dnech se vrátí do vesnice a otec mu přivede vybranou nevěstu. Své vyvolené pomaže pravé rameno kravským lejnem, ona jemu také.

Žení se nahý a až po svatbě dostane od otce nové oblečení. Když přijde žena do chýše svého manžela, jeho rodina zabije ovci a krví pokropí zem před vchodem do domu. Oba pak společně krev mrtvého zvířete přeskočí a vstoupí.

Pokud hamarská žena ovdoví, vezme si ji nejstarší z mužových bratrů. 

 

Foto archiv: Radka Lindourková

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radka Lindourková | neděle 1.6.2014 12:39 | karma článku: 16,32 | přečteno: 1346x
  • Další články autora

Radka Lindourková

Za horskými gorilami

15.10.2014 v 18:33 | Karma: 9,74

Radka Lindourková

Dvě miliardy dětí

23.9.2014 v 18:00 | Karma: 8,88

Radka Lindourková

Klinika na kraji pralesa

18.5.2014 v 10:30 | Karma: 11,19