Ženská obřízka

V souvislosti s kritikou jiných kultur velmi často zaznívá, a zcela právem, že nejodpornějším způsobem násilí na ženách je právě nucená obřízka. Ale věděli jste, že před zhruba 150 lety něco podobného navrhoval anglický psychiatr?

Muž po němž je pojmenována psychiatrická léčebna v Denmark Hill v Londýně, Henry Maudsley publikoval v roce 1868 v Journal of Mental Science článek o masturbaci, kde píše o..."přepjatých a absurdních citech, jež chovají tyto nedůstojné bytosti....o mysli poháněné neřestnými praktikami, která se neustále zaobírá sexuálními tématy. Je podivuhodné že tito lidé se dostali do takového mravního úpadku, že svou neřest pod tou či onou záminkou dokonce obhajují."

Konec citace. 

Maudsley byl přesvědčen, že masturbace způsobuje šílenství, tak si říkám, že v dnešní době, kdy je to téma celkem běžné, by  vážený pan psychiatr asi zešílel.

A jak je to s tou obřízkou? Maudsley odepíral  právo na masturbaci zejména ženám a u svých pacientek požadoval, aby těm, které se provinily touto ohyzdnou neřestí, byl chirurgicky odstraněn  klitoris. A to nebyl muslim, ale civilizovaný vzdělanec žijící v křesťanském světě..

Henry Maudsley žil v letech 1835-1918, a tato jeho až hysterická averze k masturbaci se zřejmě vyvinula v dětství pod nátlakem rodičů a církve. Tak to alespoň tvrdí Robert M. Youngson ve své kniže O šílenství podivínství a genialitě, podle které je blog volně zpracován.

Pokud si jméno Henry Maudsley zadáte do googlu, pozor na záměnu s vynálezcem Henry Maudslayem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | středa 21.11.2018 12:25 | karma článku: 32,32 | přečteno: 15026x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53