Víte co jsou to trulli?

Pokud  se domníváte, že chci psát o trollech a překlepla jsem se, nebo se jedná o nějaký  pražský dialekt, v němž místo troll se říká trull, tak se mýlíte. Trulli jsou jedinečné a svérázné stavby, které můžete najít v jižní Itálii.

Tyto zajímavé domky najdete v městečku Alberobello,  v dialektu «iarubedd»  v italské provincii Bari v Apulii..  Má zhruba 11 000 obyvatel a díky své unikátní architektuře je město od roku 1996 součástí světového dědictví UNESCO.

.

Domky zvané trulli stavěné bez malty z opracovaných kamenů, měly původně jen jednu místnost kvadratického půdorysu se silnými stěnami vysokými cca 1,5 m. Kryty jsou kuželovitou střechou zdobenou bílými znaky, stěny jsou zářivě bíle olíčené vápnem. V domcích ve čtvrti Piccola se stále bydlí, ve čtvrti Rione Monti na protilehlém kopci jsou již domky turistickou záležitostí.

Ve stejném stylu je v Alberobellu vystavěn i kostel sv. Antonína, byl v letech 1925–1927 vystavěn na vrcholu kopce Rione Monti. Stavba dokonale zapadá mezi budovy, které ji obklopují. Má tvar řeckého kříže a je krytá střechou ve stylu trulli, jejíž výška je 21 m. V roce 2004 prošel kostel kompletní rekonstrukcí. Další specialitou této lokality je gastronomie, konkrétně pochoutky z mandlí. Všude se line příjemná mandlová vůně a můžete ochutnat nepřeberné množství sladkostí, sušenek a drobného pečiva s mandlemi, nebo se napít jedinečného mandlového likéru.

A ještě bych se chtěla vrátit k tomu co jsem naznačila v perexu a to je použití dialektů-nedávno jsem se pozastavila nad tím, proč zde jeden bloger píše ve stylu "myluju Ameryku". Občas jako obzvláštnění textu bych to i brala, ale pokud je tímto stylem napsán celý blog, je to pro člověka milující češtinu něco jak prznění rodného jazyka. A že si někdo za takové psaní ve stylu hoténtotštiny zaslouží titul blogera roku, to promiňte, ale kam jsme se to dostali?

Aneb šišli mišli kam sme to pišli? To si tu každý vymyslíme nějakou hatlamatilku a nebudeme si rozumět už vůbec. Ačkoliv už i jen to, jak jsou někteří diskutující schopni nadávat každému, kdo má odlišný názor ukazuje, že spoustě lidí tu o porozumění či výměnu názorů ani tak nejde, hlavní aby si mohli ulevit a setřít každého, kdo smýšlí jinak. Svoboda slova není o tom urážet. Jestliže adminům přijde normální, aby někdo nazval žumpou ty, s nimiž se neshoduje, tak to tu žumpu teda asi máme. A pořádnou.

Autor: Libuše Palková | sobota 21.4.2018 20:44 | karma článku: 17,16 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53