Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už i Plzeň má svou chloubu

Plzeň Pride Parade-žádná paráda natož hitparáda. Zdá se, že Plzeň dohání naši metropoli a chce ukázat, že nejen Praha je světová, a tak zde uspořádali svůj vlastní průvod gayů a lesbiček.

Sotva utichly diskuze o pražském průvodu gayů a lesbiček, proběhla podobná akce před pár dny i v Plzni. Nehodlám to komentovat ani rozebírat, zda je či není správné, aby se určitá skupina takto zviditelňovala jen proto, že se cítí diskriminovaná. Třeba baculky, nebo ženy nad padesát, jsou rovněž diskriminované, nejen profesně, ale tak nějak všeobecně, ale neslyšela jsem, že by uspořádaly průvod a zablokovaly kvůli tomu provoz v některých částech města, a ještě se nazývaly chloubou Prahy.

Zajímalo by mě, proč český překlad Pride se ustálil právě  na slově chlouba Prahy. Chlouba je ze všech možných překladů nejvíce pozitivní, blíží se spíše anglickému termínu boast. Je to zkrátka něco, na co je člověk opravdu pyšný a hrdý, a rád to okolí předvádí, ale z reakcí většiny Pražanů, a lidí vůbec se dalo pochopit, že za chloubu Prahy to rozhodně nepovažovali. Kromě výrazu hrdost a vědomí vlastní důstojnosti, jsou další možné výklady slova pride také pýcha, nadutost, nafoukanost, hrdé uspokojení, květ, rozkvět, ale také nejlepší léta. A tím se znovu dostávám k ženám přes padesát, kterým se tvrdí, že po překročení této hranice už jako ženy končí a stávají se jakýmsi biologickým odpadem. A tak navrhuji, abychom příští rok paralelně s průvodem lesbiček a gayů uspořádaly i demonstrativní pochod baculek a žen nad padesát. Padesát nejen ve smyslu věku, ale i váhově, tedy nad padesát kilo, protože dnešní ideál ženské krásy ženy představující vyhublé kostlivce, hází všechny ženy vážící více než padesát do kategorie oversize.

A jelikož termín Prague Pride Parade je už zabraný, klidně průvod baculek nazveme PBPWOF- Prague Boast Parade Women over fifty. Pevně věřím, že když se pořádně vyfiknem, bude to fakt paráda a budeme se mít čím pochlubit! A naši partneři na nás budou právem pyšní.

Navíc poslední část té zkratky WOF , neboli ženy over fifty, hovorově vyzní skoro jako Wow (wau), což je citoslovce ohromení-něco jako skvělé, úžasné, výborné, senzační, což jistě budou pocity všech kolemstijících a čumilů.

Takže dámy, hlaste se, sbírám přihlášky na první pražský PBPWOF!

A ještě dodatek k tomu překladu slova parade-ani to se nemusí jen jako pochod či přehlídka, ale také jako předvádět se, stavět na odiv, strkat pod nos, honosit se, nastrkovat- takže pokud by někdo chtěl být hodně ošklivý, mohl by Prague Pride Parade přeložit také jako že Praha cosi nadutě strká věrejnosti pod nos.

A když jsme u té angličtiny-jeden z hovorových výrazů pro homosexuály je pansy-což je maceška. violka trojbarevná. Takže přehlídka macešek to už zní lépe než třeba průvod-b...´ků

Pokud se připravovaný PBPWOF podaří zrealizovat, spíš než průvodem  violek- tedy Pansy Parade- to bude Rose Parade- přehlídka růží-

Jednak proto, že růžová je taková holčičí barva, a pak, růže, jak je známo, je královna květin a symbol krásy.

Autor: Libuše Palková | sobota 9.9.2017 18:08 | karma článku: 24,60 | přečteno: 1161x
  • Další články autora

Libuše Palková

Konec světa

Nemám na mysli apokalypsu nebo katastrofu, která ukončí existenci naší planety, jak to předpovídali třeba Mayové nebo Nostradamus, ale místo kde končí Evropa.Tedy konec ne ve smyslu časovém ale prostorovém či přesněji geografickém

24.4.2019 v 10:43 | Karma: 8,72 | Přečteno: 414x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Co vás napadne při pohledu na zlatý déšť?

Zlatý déšť už pomalu odkvétá. V okolí našeho domu je keřů hned několik a pořád jsou ještě krásné. Ráda se u těchto prvních poslů jara zastavím, teda jedněch z prvních a potěším zrak pohledem do syté žluti jejich drobných kvítků. .

23.4.2019 v 17:41 | Karma: 13,74 | Přečteno: 818x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Tušíte kde se nachází střed Itálie?

S hledáním geografického středu a skutečného centra Apenninského poloostrova je to tak trochu jako s hledáním bodu G. Každý tvrdí že ví, kde to je, ale jejich názory se různí a tak to vypadá, že těch pravých středů je hned několik

22.4.2019 v 13:30 | Karma: 15,11 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Sybila s bobkový listem

Zní to možná jako nějaký prapodivný recept, ale kdo četl můj předchozí blog o výletě za Kumskou Sybilou už tuší, že je tu slíbené dokončení popisu mé dávné cesty do jedné z nejzajímavějších částí Itálie.

20.4.2019 v 21:15 | Karma: 18,28 | Přečteno: 1894x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Rozkvetlé Kladno

Jaro dorazilo už i na Kladno a všechno tu kvete a voní. Kdo tu nebyl asi netuší, že Kladno je plné parků, lesoparků a jiných zelených ploch. Vyhrálo dokonce několik soutěží a je nositelem mnoha ocenění za péči o životní prostředí.

19.4.2019 v 21:11 | Karma: 17,38 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Od 60 let jsou bez šance, míní Maláčová. Pomůže rekvalifikace, říká Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Politici to uvítali

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  17:51

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik