USA jsou blíž Turecku než Evropě?

Nedávno jsem četla zajímavý a i tak trochu zábavný článek o tom, jak je to s vyučováním kreacionismu na školách v USA, a také jak je tomu v jiných zemích světa. Či kolik obyvatel té které země věří spíše Darwinovi a  jeho evoluci.

Co se víry  v inteligentní plán a kreacionismus, týče jsou Američané procentuálně blíž Turkům než Evropanům. Ze 32 zemí je USA na předposledním místě podle údajů vyjádřených v procentech o tom, kolik lidí věří  v Darwinovu evoluci. Opravdu nevím zda je to pozitivní ukazatel, ale hůře než Američané dopadli už jenom Turci.  Besides the US the study also compared data from 32 European countries, Turkey, and Japan. The only country where acceptance of evolution was lower than in the US was Turkey https://en.wikipedia.org/wiki/Creationism  Nejlépe na tom byl Island, pak země západní Evropy, na uvedeném odkazu najdete graf který ukazuje pořadí jednotlivých zemí. 

Přestože oficiálně kreacionismus v USA  zaveden na školách není, jeho propagátoři vyvinuli nemalé úsilí, zejména na konci tisíciletí, kdy své lidi prosadili do školních rad a oni tam doporučovali knihu O pandách a lidech (jakousi bibli kreacionistů) jako povinnou učebnici.  Přesto to ale vypadá následovně:

Jeden z osmi amerických biologů učí kreacionismus Průzkum ukázal, že kreacionismus a inteligentní stvořitel ze středních škol nezmizel.Učitelé věnovali v průměru 13,7 vyučovacích hodin ročně výuce evolučních procesů v obecné rovině. Většina učitelů věnovala evoluci člověka zhruba pět vyučovacích hodin. Přičemž 17% učitelů se ale tomuto tématu raději vyhnulo. Dvě procenta kantorů se o žádné evoluci za celý rok ani nezmínila. Třináct procent učitelů si myslí, že vynikající výuku biologie lze zajistit bez probírání evoluční teorie. Pětadvacet procent vyučujících věnovalo jednu a více hodin kreacionismu nebo inteligentnímu stvořiteli. Téměř polovina z nich je přesvědčena, že se jedná o platnou vědeckou alternativu darwinistického pojetí vývoje druhů a že platnost kreacionismu potvrdila řada význačných vědců. Šestnáct procent učitelů je vnitřně přesvědčeno o stvoření člověka do současné podoby Bohem a že k tomu došlo někdy v průběhu uplynulých 10 000 let. V běžné populaci Američanů má stejné přesvědčení 48% obyvatel.

To jsou závěry výzkumu, který prováděl tým vědců státní instituce (z Pennsylvánské státní univerzity) na 939 náhodně vybraných učitelích biologie po celých USA. Pramen: PLoS Biology http://www.osel.cz/3596-jeden-z-osmi-americkych-biologu-uci-kreacionismus.html

Autor: Libuše Palková | čtvrtek 14.3.2019 10:50 | karma článku: 18,97 | přečteno: 2307x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53