Tři králové zbankrotovali?

Kdysi  Tři králové přišli z Orientu do Betléma, aby přinesli Ježíškovi dárky a štědře ho obdarovali. Jak a kdy se to stalo, že zchudli natolik, že dnes naopak chodí žebrotou?

S tou žebrotou je to samozřejmě tak trochu nadsázka, žádat finanční pomoc není přece žebrání, ale když se podíváme na etymologii slova koleda tak to skutečně původně znamenalo chodit a žádat o výslužku.  Podle wikipedie  "Koledou se též nazývá v některých zemích, zvláště v Polsku, každoroční sbírka, se kterou katoličtí kněží obcházejí farnost, aby si vykoledovali na živobytí.Slovo „koleda“ je všeslovansky rozšířeno, praslovanština jej přejala z latinského calendae (první den v měsíci) a pohanští Slované slovem koleda označovali slavnosti spojené se zimním slunovratem."

Tolik citace ze které vyplývá, že Tříkrálová koleda je vlastně naroubovaná na mnohem starší zvyk a že z aktu obdarování se stává přijímání, přesněji dochází k prohození dárce a příjemce. Protože Tři králové mají přinášet dary a ne odnášet. Zkrátka tady máme jiné zvyky než v Orientu.

Je zajímavé také co se o koledě říká v knížce Zdeňka Váni:

Typickým prvkem slovanských Vánoc s předkřesťanským původem je koledování, které spočívalo v obchůzkách s figurou dítěte symbolizující nejspíše nové slunce za doprovodu písní, říkadel a proseb o obdarování, štědrost při koledě měla zajistit bohatství v příštím roce. Koleda byla někdy personifikována, v Rusku se za ní do bílého převlékala dívka, v Bělorusku byly tyto dívky dvě, jedna představovala Koledu bohatou, druhá chudou, podle toho kterou z nich si hospodář náhodně vybral se věštilo jaký ho čeká rok.VÁŇA, Zdeněk. Svět slovanských bohů a démonů. Praha: Panorama, 1990. ISBN 80-7038-187-6. S. 207 

?Každopádně je to krásný zvyk, lidé ještě pod dojmem vánoc mají srdce i dlaně otevřené, a hlavně peněženky, a představa, že peníze půjdou potřebným je hřeje na duši.

Tak doufejme že se vybrané prostředky skutečně dostanou kam mají.  Případ kdy byla do Čech pozvána právě z Orientu, tedy přibližně z míst odkud tři mudrci vyrazili, křesťanská rodina, která pak odmítla nabízené ubytování s tím, že v chlévě bydlet nebudou, byla jistě jen výjimečně nešťastná událost.

Ale jako paralela k tomu, že před dvěma tisíci let Tři králové do chléva dárky  přinesli, je to úsměvný paradox.

?

Autor: Libuše Palková | neděle 7.1.2018 10:42 | karma článku: 24,12 | přečteno: 1534x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53