Rozkvetlé Kladno

Jaro dorazilo už i na Kladno a všechno tu kvete a voní. Kdo tu nebyl asi netuší, že Kladno je plné parků, lesoparků a jiných zelených ploch. Vyhrálo dokonce několik soutěží a je nositelem mnoha ocenění za péči o životní prostředí.

Kladno zaujímá rozlohu 36,96 km2(z toho 12,75 km2 představují lesy). To myslím hovoří samo za sebe. V jeho bezprostřední blízkosti najdete dokonce několik chráněných území, například ve Vrapickém lese na východním okraji Kladna se nalézá přírodní památka Žraločí zuby. Když jsem to slyšela poprvé myslela jsem, že tam budou nějaké skalní útvary připomínající zuby, ale ony tam byly prý skutečně nalezeny zkamenělé žraločí pozůstatky včetně zubů.

V těsné blízkosti města jsou  další chráněná území (Vinařická hora, Pašijová dráha, Záplavy). Přírodní park Džbánzasahuje do severozápadní části města. Pozoruhodné jsou revitalizované mokřady na Týneckém potoce v lokalitě Vodního parku Čabárna. Jedná se o soustavu rybníků, která tvoří přírodní ekosystém. V roce 1998 byl park prohlášen za významný krajinný prvek České republiky a je hojně navštěvován v rámci environmentální výchovy nebo prostého pobytu v přírodě.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kladno

A jaká že jsou ta mezinárodní ocenění, která Kladno obdrželo? 

Tak například v letech 2000 a 2001  bylo za opatření vedoucí k rozvoji zeleně a uchování přírodních krás a svou péči o zkvalitňování  životního prostředí pro své obyvatele  oceněno cenou Evropské unie zvanou "Město v souladu s požadavky Evropské unie. Tedy dvakrát za sebou.

V  roce 2003 získalo stříbrnou cenu v prestižní celosvětové soutěži "Nations  in Bloom" v holandském Apeldoomu . O rok později  v  kanadském Niagara Falls  v souteži Livable  Communities (tedy něco jako místo vhodné pro život) bylo opět druhé, tedy odneslo si zase stříbro. V ročníku 2005  ve Španělské La Coruni se ve stejné soutěži umístilo třetí. A v roce 2007 tuto mezinárodní soutěž, tentokrát pořádanou v Londýně dokonce vyhrálo a odneslo si zlaté umístění. Ale abych jen nežvanila, pár fotek na důkaz:

 

A na závěr speciálně pro blogera pana Haluzu který si myslí, že to s kytičkama neumím je fotka z mého balkónu.

 

Autor: Libuše Palková | pátek 19.4.2019 21:11 | karma článku: 17,38 | přečteno: 952x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53