Prezident a Chvála bláznivosti

Včerejší blog prezentoval názor Erasma  Rotterdamského na církev, zde je další citace z knihy Chvála bláznivosti-proto velké Ch v nadpisu. Když se blíží prezidentské volby, tak  je aktuální, jak myslitel viděl ty co nám vládnou?

Erasmus samozřejmě nemluví o prezidentech, ale panovnících a vládcích, jeho slova napsaná před téměř 500 let jsou přesto až překvapivě aktuální, a mnohé se dá vztáhnout na dnešek.

"Ten kdo třímá otěže vlády, přestává být soukromníkem a musí mít na mysli jen zájem státu. Nesmí myslet na nic jiného než na veřejné blaho.

Nesmí se ani o píď odchýlit o zákonů, a je zodpovědný za poctivost všech funkcionářů a úředníků.

 Oči všech spočívají na něm, takže je buď spásnou hvězdou, jež může čistotou svých mravů  přinést všem lidem svrchované blaho, nebo zkázonosnou kometou, jíž kráčí v patách záhuba.

Neřesti ostatních lidí nejsou tak nápadné a nemají takové důsledky, ale on je na takovém místě, že i nepatrné odchýlení od ctností má pro řadu lidí zhoubné účinky. 

Jeho postavení mu přináší věci, které způsobí snadné odklonění od správné cesty-přepych, lichotnictví, svobodu, rozkošnictví-tím usilovněji musí dbát. aby ani omylem nikdy nezanedbal své povinnosti. Někteří vladaři jen vymýšlí nové způsoby, jak oklestit majetek občanů a shrábnout  do vlastního měšce co nejvíce. Činí to často pod názvy tak obratně vymyšlenými, že ikdyž je to naprosto protizákonné, nese to pečeť zákonnosti.

Záměrně k tomu přidají lichocení, aby si uchovali přízeň určitých širších vrstev."

Konec citace.

A vzhledem k tomu, že hodně kritiky se v dnešních dnech snáší i na lidi, kterými se prezident obklopuje, tak  i na ně se v knize najde něco :

"Co mám povídat o mocných lidech kolem panovníka? Ačkoliv nikdo není tak závislý servilní, opovrženíhodný a hloupý, přec se všem chtějí jevit jako první na světě. Vrchol štěstí spatřují v tom, že smějí vládce nazývat pánem a že se naučili skládat mu vhodné poklony.

Znamenitě umějí maskovat své pravé city a uhlazeně pochlebovat,. to jsou vědy které zdobí každého dvořana."

str. 22 Filozofická čítanka-Barbara Jirsová nakladatelství SaM 1994

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | sobota 20.1.2018 16:18 | karma článku: 20,17 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53