Pražská náplava na Kladně

A co se ti prosím tě stalo? ptají se mě ohromeně Kladeňáci, když jim při seznamování sdělím, že jsem se na Kladno přistěhovala z Prahy. Jak tě proboha napadlo, že chceš bydlet právě tady? diví se moji noví kámoši a kamarádky.

 V očích mají přitom nevěřící údiv smíšený se soucitem, jako bych jim oznámila, že mám  rakovinu v posledním stádiu. Někteří se na mě dívají trochu s podezřením, jestli nejsem masochistka, nebo přinejmenším provokatérka.
Nechápu co nechápou na tom, že někdo dostane chut změnit život. Já když jsem ještě bydlela v Praze, a seznámila se s někým, kdo byl třeba z Brna nebo Ostravy,(teda nic proti Brňákům nebo Ostravákům žijícím v Praze)  nikdy jsem v jeho rozhodnutí přestěhovat se nic obskurního nehledala. Vlastně  jsem se většinou ani nevyptávala, co že ho to jako napadlo stěhovat se právě do Prahy... Nejspíš to bude tím, že jsem Praze prožila celý svůj dosavadní život  a byla jsem na náplavu z nejrůznějších koutů naší vlasti prostě zvyklá.
No a teď jsem náplava já.
Pražská náplava na Kladně.
Vždycky jsem plavala proti proudu, dělala věci jinak  než většina lidí kolem mě, hledala svoje vlastní cestičky protože ty prošlapané někým jiným mě prostě  nebavily. A tak mě ta moje cestička zavedla do černého Kladna, které už dávno není černé, je tu spousta zeleně a to se mi líbí. Zatímco spousta Kladeňáků migruje do Prahy, já migrovala směrem opačným. Asi jako když se hejno drozdů stěhuje na podzim do teplých krajů, aby tam přezimovali, a potkají se na cestě s drozdem, který letí směrem opačným, tedy na sever. Musejí ho mít za cvoka, kterej se úplně pomátl.

Ale opravdu mě litovat nemusíte, jsem  na Kladně spokojená.
Teda zatím.
Pořád se ještě rozkoukávám, zabydluju, poznávám prostředí. Spousta věcí je pro mě nových, a protože jsem neměla žádná velká očekávání, tak většina mých objevů toho, co je to život na malém městě, je pozitivní. Teda sorry Kladeňáci, doufám že mi za to označení  "malé město" nikdo zítra před domem za to nedá  přes papulu...  ale proti Praze to tu prostě menší je....ikdyž v rámci Středočeského kraje je to město největší. Je to tu  klidnější, než v Praze, sice jsou tu taky lidi a auta, ale je jich méně a Kladeňáci nevypadají tak uspěchaní a vystresovaní jako Pražáci.

Možná je to jako když se zamilujete a na svém protějšku zpočátku vidíte jen vše dobré, a případné chyby přehlížíte, anebo je dokonce považujete za roztomilé vrtochy, které vám až časem, mnohem později začnou najednou připadat  nesnesitelné Fakt jsem mile překvapena a svého rozhodnutí jsem zatím ani jednou nezalitovala. Pilně sepisuju své zážitky o tom,  jak se malé holce z velkoměsta žije na velkém  maloměstě. A bude se to jmenovat...no jak jinak ….

Pražská náplava na Kladně.
 

Autor: Libuše Palková | sobota 13.4.2019 19:22 | karma článku: 22,18 | přečteno: 2258x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53