Nevěstinec v koncentráku

Již Arnošt Lustig kdysi toto ožehavé téma zmínil ve svém vyprávění když líčil, jak někteří vězni si mohli dovolit i prostitutky. Podrobněji o tomto jevu informuje dokument Ty proklaté hodiny večer", který natočila Andrea Osterová.

 Dokument, který před časem odvysílaly televize ORF a 3sat.uvádí, že k prostituci přiměli nacisté více než dvě stovky žen.Ty byly samy vězeňkyněmi táborů, kde každý den přinášel nucenou práci, tu nejbídnější stravu, kruté zacházení a smrt. Pokud byly přeložené do bordelu, měly ženy lepší jídlo i šaty, lékařské ošetření a vlastní pokoj.V Osvětimi (v táborech u stejnojmenného polského města, kde bylo zavražděno nebo zahynulo asi 1,1 milionu lidí) zřídili bordel v prvním patře bloku 24a.

V Dachau proti bordelům protestovali komunističní vězni. Jiné naopak svědomí při návštěvě nucených prostitutek nijak netížilo. Podali žádost a za patnáct minut "lásky" zaplatili dvě říšské marky.

První nevěstinec pro vězně koncentráků vznikl na jaře roku 1942 v rakouském Mauthausenu (z 200 tisíc věznů zavraždili nacisté zhruba plovinu). Následovaly mimo jiné Sachsenhausen, Dachau a Buchenwald

Nucení vězeňkyň k prostituci bylo v mnoha německých koncentračních táborech běžným jevem. Po druhé světové válce se o tom ale dlouho mlčelo. Nehovořila o tom ani většina postižených žen. Mluvit o bordelech v místech, kde se vyvražďovaly tisíce, ba statisíce lidí, není jednoduché ani dnes.
Tato forma sexuálního vykořisťování žen v době Třetí říše se začala blíže zkoumat až v devadesátých letech minulého století - padesát let po skončení války. V kultuře vzpomínání na hrůzy vlády Adolfa Hitlera nehrála tato skupina dlouho žádnou roli. Nejspíše proto, že je považovali za oběti druhé třídy.

V celkem jedenácti koncentrácích jsou provozovány nacionálněsocialistické bordely pro "pilně pracující vězně", napsal Himmler v březnu roku 1942.

Lehké ženy měly podle něj zvyšovat produktivitu otrocky pracujících.

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/nucena-prostituce-v-koncentracich-sex-pro-pracanty_250562.html?showTab=nejnovejsi

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | úterý 16.4.2019 13:10 | karma článku: 22,90 | přečteno: 3121x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53