Menhiry na Kladně

Kromě anglického Stonehenge najdete po Evropě spoustu jiných megalitjckých staveb a menhirů-Sardínie, Korsika, Malta, Irsko, megalitické řady ve francouzské Bretani , patří mezi nejznámější. Ale že jsou i na Kladně, to ví málokdo.

Jak je vidět nenacházejí se uprostřed krajiny, ale v zastavěné části města.

A teď si asi říkáte, k jakému účelu tady ty šutr jsou? Všechny megalitické stavby měly přece nějaký účel. Nejčastěji se vztahovaly k přírodním cyklům a nebeským tělesům, sloužily k náboženským obřadům a uctívání božstva, pod některými  je údajně skrytý poklad. O kamenných řadách ve francouzském Carnacu se dokonce říká, že to byly ukazatele přistávací dráhy, které měly navádět vesmírné koráby mimozemšťanů. I tyhle kladenské kameny případného návštěvníka navádějí-ukazují přímo k baru Nagano 

Pořád vám to nedochází? Tak se podíváme dovnitř.

Vidíte dresy, poháry, sportovní trofeje... už vám možná svítá. Kladno a Kladenští rytíři, tedy hokej. A kde je nějaké to nebeské těleso? No přece Jágr, to je naše hvězda, uctívané hokejové božstvo.

Jágr není člověk, Jágr je bůh, řekne vám nejeden fanoušek.

Ještě vám ho trochu přiblížím, abyste se mohli pokochat a přesvědčit se, že se skutečně jedná o kladenský klenot. Takže nebeské těleso i poklad v jednom. A těleso má on fakt pěkný, to se musí uznat.

A pokud vám jedna hvězda nestačí, máme tu ještě jednu na náměstí, která ukazuje světové strany. To kdybyste na Kladně bloudili-navíc naše země jednou směřuje na Východ, jednou na Západ, tak aby v tom bylo jasno.

A abyste nebyli zklamaní, tak nakonec skutečné Stonhenge

A ještě megalit z Korsiky. Kdyby neměl ty očička tak by vypadl skoro jako...no jako obyčejný sloup.Ale  to bych se k němu tak netulila.

foto-archiv autorky

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | středa 18.4.2018 18:06 | karma článku: 15,01 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53