Má církev patent na pravdu?

Nevím, jestli jste slyšeli o takzvané Kongregaci pro nauku víry, vzniklé restrukturalizací římské inkvizice, ale tato organizace dodnes prosazuje svůj nárok, že může určovat závaznou pravdu, nejen pro křesťany, ale lidi všeobecně.

Římská inkvizice byla zbavena své moci v roce 1870 při zániku církevního státu a založení italského státu  a  sjednocení Itálie. Inkvizice jako organizace však nebyla zrušena, ale přešla v organizaci jinou, která se napřed nazývala Svaté oficium, a od roku 1956 Kongregace pro nauku víry. Nezabývá se již sestavováním seznamů zakázaných knih, jako kdysi, ale dohlíží na učení a názory profesorů teologie na celém světě.  Od roku 2001 spadá do její kompetence také vyšetřování případů sexuálního zneužívání děti duchovními. Kongregace má zhruba 20 kardinálů a biskupů, kteří se scházejí vždy po dvou letech na valném shromáždění, a dalších asi 30 spolupracovníků, duchovních, referentů a sekretářů, plus určitý počet externích poradců.

Po roce  1978 si tato Kongregace zjednala dost negativní pozornost tím, že vyhlásila sankce proti řadě známých i neznámých teologů-celkem se jednalo asi o stovku osob. Například švýcarskému teologovi Hansi Küngovi bylo odebráno církevní povolení učit v roce 1979. Důvodem byla jeho kritika dogmatu o neomylnosti papeže vyhlášeném v roce 1870. 

V roce 1985 byl povolán k zodpovědnosti jihoamerický teolog Leonard Boff a dostal zákaz nejen vyučovat, ale vůbec veřejně vystupovat.

Roku 1986 byl ze své katedry odvolán americký profesor teologie Charles Curran, protože v otázkách sexuální morálky zastával odlišný přístup než církev, pak Kongregace z podobných důvodů vystoupila také proti francouzskému knězi Georgesovi de Nantes. V roce 2003 vydala takzvané Úvahy o soužití homosexuálů, kde opět zřetelně zastává svůj nárok hlásat pravdy platné nejen pro křesťany, ale pro všechny lidi.

V roce 2008 vyšel dokument k bioetice a od roku 2004 vede Kongregace vyšetřování proti vietnamskému profesorovi teologie Peteru. C.Phanovi, který vydal knihu v níž se zabývá problémem dialogu mezi křesťany, buddhisty a hinduisty.

Že by návrat k původnímu úkolu, tj. sestavovat seznam zakázaných knih? Cynikové se myslí, že to se už stát nemůže, protože v současnosti je Kongregace příliš zatížena zpracováním a šetřením případů sexuálního zneužívaní děti duchovními.

Zpracováno volně podle Michaela Hebeise-  Černá kniha církve.

Autor: Libuše Palková | neděle 26.8.2018 19:14 | karma článku: 25,67 | přečteno: 1770x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53