Kůrovec

Poslední dobou se o kůrovci už tolik nemluví, snad proto, že nám hrozí bezprostřednější katastrofy, ale pokud jste navštívili naše příhraniční hvozdy, víte dobře, jak to tam vypadá.

 

KŮROVEC

 

Tento malý brouček je protagonistou alarmujících zpráv už po několik let. Netuším, jestli jeho německý příbuzný je nějaký jiný poddruh, méně záludný, méně odolný, ale zdá se, že na druhé straně hranice si s ním lesníci dovedou poradit mnohem lépe, než ti naši. Nevím, proč se od nich nepokusíme zjistit, jak to dělají, a místo toho se naši odborníci stále přou a hádají, zda lesy vykácet nebo ne. Snad to souvisí s tou naší českou paličatostí- nebudeme přece bezduše přijímat rozumy od cizáků, když máme naše vlastní experty!

Někteří se domnívají, že se to vyřeší kácením lesů, jiní tvrdí, že kácením se nadělá větší škoda, než kolik jí způsobí samotný kůrovec. Kdo tomu jako já nerozumí, jen užasle poslouchá ty nekonečné debaty a bezmocně přihlíží tomu, jak se lesy na našich horách pomalu mění v krajinu jak vystřiženou z nějakého katastrofického filmu.

V souvislosti s kůrovcem se opět rozvířily i debaty o ochraně životního prostředí. Kdyby nebyla příroda tak zdevastovaná dokázala by si prý s podobnými škůdci poradit, říkají jedni. Jiní tvrdí, že vliv lidské činnosti na klimatické změny je zcela nepatrný, protože člověk je v přírodě v podstatě nepodstatný článek.

Zajímavé, na jedné straně se člověk tak rád přeceňuje a tvrdí, že dokáže všechno, i ovládat přírodu, ale jak se něco podělá, hned svůj podíl naopak bagatelizuje a tvrdí, že jsme z obliga. To trochu připomíná chování politiků: berou astronomické platy s odůvodněním, že mají obrovskou zodpovědnost, ale když se jim něco nepovede, nikdo se k té zodpovědnosti nehlásí.

Když má pokladní v supermarketu manko, musí to ze svého skromného platu uhradit, ale ještě jsem neslyšela, že by nějaký politik zacálovat miliónové škody, které způsobí svým nezodpovědným chováním, viz boj s kůrovcem.

Pokud je to s tím kácením pravda a škůdce lze odstranit jen destrukcí prostředí, v němž žije, tak bychom snad mohli

odstranit všechny ty státní orgány, které nám tu působí zmatky a tím všechny ty zákonodárce, politiky, lobisty, a vše by mohl řídit počítač: Ten nebere úplatky, nedostává se do střetu zájmů, vybere vždy to nejvhodnější a racionálně nejrozumnější řešení. Ale vzhledem k tomu, že software tvoří zase jen člověk, tak se obávám, že díky příslovečnému českému důvtipu by se našel někdo, kdo zjistí, jak se to dá všechno očůrat. Takže by nám to nebylo moc platné.

A tak nám nezbývá než bezmocně přihlížet a doufat, že to všechno nějak dobře dopadne a pán tvorstva nad tím zatraceným malým broučkem zvítězí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | pátek 3.7.2015 0:05 | karma článku: 12,14 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53