Kladenské loučení s létem po francouzsku

Minulý pátek byl asi už poslední skutečně teplý letní den, a na Kladně začaly jako každé září francouzské trhy, hotový svátek francouzské gastronomie. A tak každý, kdo dorazil, mohl posedět, pojíst,popít a poslechnout si hudbu.

Když se řekne Francie a jídlo, tak nás napadne hlavně výtečné víno, skvělé sýry a křupavá bageta. Ale na zmíněných francouzských trzích jste mohli koupit také třeba úžasné klobásky nebo mořské plody-ústřice, slávky, humří polévku. A jako zákusek se nabízely rozličné koláče nebo rolovaná zmrzlina.

Jak jsem pozorovala lidi kolem, můžu říct, že Kladeňáci ono známé francouzské "savoir vivre" tedy umění žít, ovládají dokonale a naprosto přirozeně.

Slávky chutnaly skvěle a zmizely ve mžiku.

Klobásek byl neskutečný výběr-z býka, z klokana, z bažanta, obalené v pepři nebo v bylinkách, s kaštany, husími játry, lískovým oříškem či sušenými rajčaty...člověk nevěděl, kterou si vybrat. Stejné to bylo s výběrem vín, bylo jich tolik druhů že ochutnat všechna prostě nešlo. Rolovaná zmrzlina vypadala stejně jako thajská, o které jsem tu už kdysi psala. Nevím, jestli ji Thajci okopírovali od Francouzů anebo naopak, ale chutnala stejně výtečně. Bylo to příjemné posezení spojené s degustací a poslechem hudby, což je vždy zaručeně dobrá kombince, a jelikož následující den už převzalo vládu typické podzimní počasí, bylo to zároveň jako symbolické rozloučení s létem. Takže au revoir léto..

A protože o tomto víkendu na Kladně probíhaly také oslavy sta let založení republiky, počasí nepočasí, musela jsem vyrazit na další oslavu, ale o té v příštím blogu.   A na závěr ještě básničku, kterou jsem napsala minulý týden, takže dnes se už moc nehodí, ale přesto:

Tohle léto babí

mě neskutečně baví

pro nás teplomilné baby

co se rády opalují 

je to přímo ráj

tak za rok zase léto

budu se těšit - au revoir

 

Autor: Libuše Palková | středa 26.9.2018 16:04 | karma článku: 17,75 | přečteno: 1372x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53