- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Když se řekne Francie a jídlo, tak nás napadne hlavně výtečné víno, skvělé sýry a křupavá bageta. Ale na zmíněných francouzských trzích jste mohli koupit také třeba úžasné klobásky nebo mořské plody-ústřice, slávky, humří polévku. A jako zákusek se nabízely rozličné koláče nebo rolovaná zmrzlina.
Jak jsem pozorovala lidi kolem, můžu říct, že Kladeňáci ono známé francouzské "savoir vivre" tedy umění žít, ovládají dokonale a naprosto přirozeně.
Slávky chutnaly skvěle a zmizely ve mžiku.
Klobásek byl neskutečný výběr-z býka, z klokana, z bažanta, obalené v pepři nebo v bylinkách, s kaštany, husími játry, lískovým oříškem či sušenými rajčaty...člověk nevěděl, kterou si vybrat. Stejné to bylo s výběrem vín, bylo jich tolik druhů že ochutnat všechna prostě nešlo. Rolovaná zmrzlina vypadala stejně jako thajská, o které jsem tu už kdysi psala. Nevím, jestli ji Thajci okopírovali od Francouzů anebo naopak, ale chutnala stejně výtečně. Bylo to příjemné posezení spojené s degustací a poslechem hudby, což je vždy zaručeně dobrá kombince, a jelikož následující den už převzalo vládu typické podzimní počasí, bylo to zároveň jako symbolické rozloučení s létem. Takže au revoir léto..
A protože o tomto víkendu na Kladně probíhaly také oslavy sta let založení republiky, počasí nepočasí, musela jsem vyrazit na další oslavu, ale o té v příštím blogu. A na závěr ještě básničku, kterou jsem napsala minulý týden, takže dnes se už moc nehodí, ale přesto:
Tohle léto babí
mě neskutečně baví
pro nás teplomilné baby
co se rády opalují
je to přímo ráj
tak za rok zase léto
budu se těšit - au revoir
Další články autora |
Lichoceves - Noutonice, okres Praha-západ
3 690 000 Kč