Kdo objevil Ameriku?

Taková otázka se může zdát  být směšná, a každý z vás nejspíš hned vyhrkne, že to byl Kryštof Kolumbus. Pokud o tom budete ale mluvit se nějakým Seveřanem, nebo dokonce Islanďanem, asi se neshodnete. Pro ně to byl Leif Eriksson.

Před katedrálou v Rekjavíku , hlavním městě Islandu,  stojí jeho socha s hrdým nápisem,  že se jedná o objevitele Ameriky. Další jeho památníky najdete i v samotných Spojených státech amerických.

Leif Eriksson  ve staré severštině Leifr Eiríksson(narozen někdy mezi 970 až 980 Island nebo Grónsko a zemřel  1020 neznámo kde) byl norský Viking a první evropský objevitel Ameriky. Zatímco v české verzi wikipedie je slovíčko "patrně"  první objevitel, což prvenství Vikingů poněkud zpochybňuje, v anglické verzi je to prezentováno jako fakt, a pokud byste to chtěli vyvracet nějakému Seveřanovi, opravdu by se divil. V Americe byla vydána známka k výročí jeho objevu což je údajně 9.říjen, který je také oficiálně jeho svátkem. V roce 1925, když se slavilo sto let od první oficiální imigrace Norů  do USA, se opět velmi hovořilo o tom, že Leif byl skutečně prvním Evropanem, který objevil Ameriku:

For the centenary of the first official immigration of Norwegians to America, President Calvin Coolidge stated at the 1925 Minnesota State Fair, to a crowd of 100,000 people, that Leif had indeed been the first European to discover America. size="9.26px"[] Further statues of him were erected at the Minnesota State Capitol in St. Paul in 1949, near Lake Superior in Duluth in 1956, and in downtown Seattle.https://en.wikipedia.org/wiki/Leif_Erikson

Proč tohle zdůrazňování, kdo byl skutečně prvním objevitelem, je celkem jasné: Každý národ by chtěl prosadit prvenství, aby si mohl činit územní nároky, anebo mát alespoň morální satisfakci Proto také, když o tom mluvíte například s Italy, nezapomenou zdůraznit, že Kolumbus pocházel z italského Janova, zatímco Španělé jsou přesvědčeni, že je to všechno jejich zásluha, protože nebýt španělských panovníků Isabely a Fillipa, kteří Kolumba pověřili a jeho výpravu financovali, tak lkdoví jak a kdy by k tomu došlo.

Možná také znáte přísloví, že každý si musí sám osobně objevit svou Ameriku, což je myslím samo o sobě dost výmluvné...A tak když vám někdo začne vykládat nějaké notoricky známé události a bude se přitom tvářit, jako by to sám objevil a vymyslel, tak si vzpomeňte třeba právě na pana Eriksona...í

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | pondělí 17.12.2018 18:53 | karma článku: 17,18 | přečteno: 2232x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53