Kdo chce zničit Evropu?

V nedávné diskuzi jeden z blogerů naznačil, že odvoláním Josefa Ratzingera, neboli papeže Benedikta XVI., a povoláním smířlivějšího Františka na papežský stolec, se někdo snaží rozvracet  Evropu, zničit její hodnoty. Je to pravda?

V předchozím blogu jsem zmínila poněkud kontroverzní postoje prastrýce odvolaného papeže Benedikta XVI., George Ratzingera, který dokonce pod pseudonymem Robert Waldhausen napsal dílko Jak Židé hospodaří s tradiční, tehdejší době poplatnou antisemitskou rétorikou. Přesto se zdá málo pravděpodobné, že by někdo mohl v tomto rodinném kontextu a na tomto pozadí interpretovat osobnost  Josefa Ratzingera, neboli papeže Benedikta XVI. Napřed ale komentář, na který tímto blogem reaguji:
Standa Novák ilně se pracuje na tom rozvrátit morálku celé společnosti všeobecně. Začalo to výměnou papeže Benedikta,(Ratzingera), za povolného Františka. v minulosti,(středověk vylučuji), každý papež, byť byl nemocný, dosloužil svůj pontifikát až do smrti. Nebyl tedy žádný důvod papeže měnit. František líbá muslimům nohy, vítá je a nazývá bratry. Po sedmdesáti letech se vytahuje, podobně jako mee too, historie snad tisíců pedofilních kněží. Pro mně je to silně nedůvěryhodné, pokud pamatuji kněze, byli to důstojní pánové a nedovedu si představit, že by si něco takového dovolili, protože to by se ani v té době utajit nedalo. V Irsku papež prohlásí jednání "tisíců" těchto příslušníků katolické církve za "odporné" aniž by byl jeden důkaz, kromě sedmdesátiletých vzpomínek https://libusepalkova.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A180826_676459_blogidnes 27.8.2018 4:44 

Ale sám Benedikt se dopustil nejednoho přešlapu, a tak jako jeho prastrýc mohl naštvat Židy, mohl  způsobit nepochopení mezi odlišnými kulturami a náboženskými vírami.

Tak například 13.května 2007 zahájil v brazilském městečku Aperecida zasedání latinskoamerické biskupské konference kde prohlásil: "Jaký má význam přijetí Kristovy víry pro země Latinské Ameriky a Karibiku? Přijaly tak neznámého boha, kterého jejich předkové, aniž by to věděli, hledali ve svých bohatých náboženských tradicích. Kristus byl Vykupitel, po kterém v tichosti toužili. Zvěst Ježíše a evangelia vskutku nevedla k odcizení předkolumbovských kultur a neznamenala vnucení cizí kultury." Konec citace.

Reakce brazilských indiánů a veřejnosti všeobecně byla velmi negativní-papeži byl vyčítán nedostatek respektu, urážka, zkreslování dějin a přikrášlování. Jeho pověst tím velice utrpěla, a to nejen mezi tamními obyvateli s domorodými kořeny. Jeho předchůdce Jan Pavel II. totiž na rozdíl od něj při svém setkání s původními obyvateli, a těch je stále dost,  v roce 1991 naopak dobývání Latinské Ameriky Španěly a Portugalci nazval pravým jménem-tedy zločinem.  Zdůraznil, že zná jejich historii plnou utrpení a válek. Díky tomuto vřelému a upřímnému tónu se papež těšil značné popularitě-někdy je totiž lepší připustit si kostlivce ve skříni, než je neustále zatajoval, zatloukat a tvrdit, že se nic nestalo.

To by si měli uvědomiti také někteří zdejší diskutéři, kteří na každou kritiku církve reagují velmi podrážděně a hned oponenty urážejí Jestliže někdo kritizuje dílčí chyby, kterých se církev dopustila, a vy ho  obviníte že uráží všechny věřící, tak je vlastně urážíte vy sami, protože naznačujete, že kritizované omyly a neřesti se vztahují na všechny. A tvrdit, že žádné omyly nebyly, když dějiny hovoří jasně,, to také není dobrá taktika Tím své věci opravdu nepomůžete pánové, spíše naopak

A ještě k jeho zdravotnímu stavu-podle wikipedie na tom byl lépe než jeho předchůdce  stejném věku.  Takže možnost že se jednalo skutečně spíš o dohodnutou výměnu existuje.
Papežovy vztahy s islámem byly na veřejnosti diskutovány především poté, co zástupci islámu byli pobouřeni obsahem přednášky s názvemVíra, rozum a univerzita, kterou papež přednesl  roku 2006  na universitě v Ŕezně. A problémy měl i s Židy.
Poslední pobouření uvnitř židovské obce vyvolalo zrušení exkomunikace čtyř biskupů Bratrstva sv. Pia X., mezi nimi Richarda Williamsona, který veřejně pronesl výroky, v kterých popírá obecně přijímaný rozsah holokaustu a  existenci plynových komor (Williamsonovy výroky ovšem nijak nesouvisely s jeho exkomunikací, jejíž příčinou bylo Vatikánem nepovolené biskupské svěcení). Jak Vatikán, tak Bratrstvo následně tyto výroky odsoudily a vyzvaly Williamsona k přehodnocení svých názorů. Státní sekretariát Svatého stolce se v následném prohlášení vyjádřil tak, že tyto okolnosti v době zrušení exkomunikace nebyly Svatému otci známy.[

Zpracováno volně podle Černá kniha církve-Michael Hebeis a https://cs.wikipedia.org/wiki/Benedikt_XVI.

 https://libusepalkova.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A180826_676459_blogidnes 

 

Autor: Libuše Palková | čtvrtek 30.8.2018 13:47 | karma článku: 17,17 | přečteno: 2163x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53