Jen tak se dloubat v nose

Výraz dloubat se v nose používáme přeneseně  jako synonymum pro nicnedělání. Věřili byste ale, že se může stát předmětem seriózních výzkumů a zájmu odborníků? Podle některých prý dokonce může být tato činnost zdraví prospěšná.

Lidé se zřídka dloubají v nose na veřejnosti, ale průzkumy ukazují, že 75-90 % Američanů to dělá běžně v soukromí, a to až čtyřikrát denně. Představa že někdo vede průzkum na téma dloubání v nose je možná zábavná, ale odborníkům jde  o to zjistit, zda je tento zvyk  neškodný, anebo naopak může naše zdraví nějak ohrozit.

Mnozí se domnívají, že to druhé, tedy že je to zdraví ohrožující zlozvyk, protože viry rýmy se do těla často dostávají skrz hlenové membrány, z nichž je většina právě v nose. Jestliže jsou  vaše prsty kontaminovány kontaktem s nakaženou osobou  a vy si je strčíte do nosu, tak vlastně virus přímo přenášíte do svého těla. Oborníci argumentují tím, že příroda dobře věděla, proč nám do nosu nadělila chloupky: filtrují drobné částečky a znečišťující látky, a brání jim proniknout hlouběji do organismu. Proto také varují před vytrháváním chloupků z nosu-zbavujete se tak obrany, která chrání vaši imunitu a nepřátelský bacil nebo vir může vniknout do těla.

Existuje ale protinázor-doktor Friedrich Bischinger, plicní specialista z rakouského Innsbrucku tvrdí, že dloubání v nose je vlastně užitečné, protože pomáhá odstranit škodlivé částečky, které nedokážeme vysmrkat. Dokonce zastává názor, že je dobré sníst to, co z nosu vytáhneme.

No fůůůůůj, pomyslí si asi většina  z nás a znechuceně nakrčíme nosíky..

No  ale co,  když to říká pan doktor, specialista ze zahraničí....

Podle pan Bischingera totiž dloubání v nose a následná konzumace výsledných produktů posiluje imunitní systém. Tak si vyberte-je to zdravé nebo není?

Každopádně je to přinejmenším nechutné...a vede to tak trochu k zamyšlení: Transplantujeme orgány, létáme do vesmíru, podmiňujeme si planetu a přitom vlastně nevíme nic o docela obyčejném dloubání v nose, na které odborníci dokonce zastávají dva zcela protichůdné a diametrálně odlišné názory. 

A pak věřte odborníkům..

Tak mě napadá, když poslouchám cvrkot kolem,  že někteří rádobyodborníci  by udělali, lépe, kdyby se v fakt radši jen šťourali v nose a ne v jiných lidech.Tedy teď mám na mysli štourání v nose v tom přenesením slova smyslu-nedělat nic. Protože než špatná rada někoho, kdo si myslí že tomu rozumí ač jeho často si protiřečící výroky dokazují opak, tak to je lepší žádná rada. Třeba když vám třikrát rozvedený člověk tvrdí, že z manželství dospělý vyrovnaný jedinec neodchází, ale on se vyrovnaný cítí, navzdory tomu že sám ve vztahu nevydržel. To je jak když vám někdo s prstem v nose káže, že dloubat se v dutině nosní se prostě nemá a když to přesto děláte jste  nicka.

Volně podle knihy Jak se dožít sta let- Gene Stone, nakladatelství Jota

Autor: Libuše Palková | úterý 30.10.2018 18:06 | karma článku: 15,95 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53