Jak Ostrava zachraňovala Kladno

Vozit uhlí do Kladna se může zdát stejně pošetilá a zbytečná činnost, jako třeba nosit dříví do lesa, dovážet písek na poušť, nebo jet s manželkou či milenkou na dovolenou do Thajska, na Kubu či do jiného ráje sexuální turistiky.

A přece byly doby, kdy se do Kladna vozilo uhlí, nejprve z Ostravy, a pak z Ruska, tehdejšího Sovětského svazu. Ne všechno kladenské uhlí bylo totiž natolik kvalitní, aby se snadno koksovalo, a koks byl třeba pro kladenské železárny. Dva nebo tři doly sice poskytovaly i koksovatelné uhlí, ale to na zvyšující se výrobu železáren nestačilo,  a tak se do Kladna skutečně svého času, i když to zní jako naprostý paradox, dováželo uhlí.

Podobně je to s tím pískem, přestože v Emirátech mají pouští a tudíž písku spoustu, dováží se tam z Evropy, například z Německa. Pouštní písek má totiž jinou kvalitu než ten říční, a protože v Dubaji, ale i jinde v Arabských emirátech, se staví jako o život, musí se písek skutečně dovážet a míchá se v poměru dvě třetiny říčního a třetina pouštního.

A jak je to s tím vývozem milenky či manželky do Thajska? Nekamenujte mě ženy, já to nevymyslela, to v jednom zábavném pořadu utrousil jeden náš známý herec, když líčil  zážitky z cestování. Jet s ženskou na místa, kde jsou snadno dostupné místní krasavice, označil za nošení dříví do lesa. A všichni přítomní pánové se smáli, až se za břicha popadali, takže to je asi hodně vtipné.

Tak až budete příště plánovat cestu-dámskou jízdu-někam do Egypta, Thajska či Karibiku, a muž bude chtít vědět, proč jedete s kamarádkami a ne s ním,  zkuste mu odpovědět, že vozit manžela na dovolenou do těchto míst, je jako nosit dříví do lesa. Uvidíte jak se bude smát. Ale aby se neurazil a nemyslel, že mu tím chcete naznačit, že je poleno (protože ne všichni muži si umí dělat ze sebe legraci, pro ně je legrace dělat si ji z jiných, nejčastěji žen),tak zkuste to s tím uhlím a Kladnem. Ať má o čem přemýšlet.

Autor: Libuše Palková | sobota 22.9.2018 17:28 | karma článku: 16,31 | přečteno: 1300x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53