Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dlouho večeříte?

Zatímco u nás je umění žít, jehož součástí je požitek z jídla a posezení u stolu s přáteli, trochu zdiskreditované, středomořské národy jsou v něm naopak mistři.

Rafinovaná kuchyně a pohoda u stolu jsou základní součástí každodenního života Jižanů. Jako ve všem nelze ani v tomto ohledu generalizovat, ale nedá se upřít, že zatímco Amíci nebo turisté ze severských zemí se mnohem častěji během návštěvy Prahy odbudou třeba bagetou, Italové se posezení v restauraci u pořádného oběda vzdávají jen velice neradi.

Otázkou je, zda člověk zvyklý stále spěchat, by si dokázal takové každodenní dlouhé vysedávání u jídla skutečně užívat, aniž by to považoval za ztrátu času. Jsme tak naprogramovaní na výkon, konkrétní výsledky a maximální efektivitu, že se snad už ani neumíme těšit z obyčejných věcí jako je dvouhodinové posezení u oběda s kupou přátel. Mě osobně takové hlučné obědy skládající se ze spousty chodů naprosto vyčerpávají (takzvaná post praendium únava)  a celkem chápu zvyk klasické italské siesty.

Dalším základním rozdílem je, že Italové jsou zvyklí na zcela jinou skladbu jednotlivých chodů, takže naše svatá trojice –polévka, hlavní chod a moučník je ne vždy zcela uspokojí, a to ani v případě, že ji předchází předkrm. Naše klasická šunková rolka se šlehačkovým křenem jim třeba velice chutná, ale zdá se jim to dost chudé, protože i u předkrmu preferují  větší variabilitu.

Hlavní rozdíl ale je ten, že všeobecně nejedí polévky tak často jako my, mnohem radši si dají napřed první chod, takzvané primo, což jsou většinou těstoviny či rizoto, a teprve pak hlavní chod takzvané secondo.

Nedávno jsme provázela starší manželský pár z Palerma, a jak jsem je během čtyřhodinové okružky poznala, usoudila jsem, že český oběd pro ně nebude to pravé.

„Kdepak italskou kuchyni,“ začali odporovat když jsem jim navrhla jednu vyzkoušenou skutečně dobrou italskou restauraci. „To máme doma pořád, když jsme v Praze chceme ochutnat nějakou typickou specialitu,“vysvětlili mi.

Když jsem se tedy usadili v české restauraci, začali si prohlížet jídelníček. Jako hlavní jídlo si paní chtěla dát norského lososa na grilu se smetanovým špenátem. Manžel jí káravě připomněl, že přece chtěla nějakou místní specialitu, což norský losos určitě nebude, a  tak se nakonec rozhodla pro srnčí kýtu na smetaně s knedlíkem a brusinkami. To jí připadalo opravdu exotické, zejména když jsem jí vysvětlila, co jsou knedlíky.

„Ale dám si to bez té omáčky,“ upřesnila.

„Srnčí je samo o sobě dost suché a knedlíky také, takže bez omáčky to moc dobré nebude,“ varovala jsem ji.

„My jsme zvyklí dělat maso jen tak nasucho na roštu,“ začala mi vysvětlovat jakoby ji ani nenapadlo, že není první italský turista, se kterým jsem se setkala, a že o rozdílech mezi českou a středomořskou kuchyní  jsem slyšela už nejmíň tisíckrát. Tvářila jsem, že pozorně poslouchám zatímco jsem v duchu váhala mezi lososem a svíčkovou. Abych netrhala partu, rozhodla jsem se nakonec pro svíčkovou i já, ale při pomyšlení, jaké mají srny krásné oči jsem ze své volby moc dobrý pocit neměla. Když číšník přijímal objednávku na srnčí na smetaně bez smetany, pozvedl mírně obočí, ale jako pravý profík nedal najevo co si o tom myslí.

Když už byly talíře na stole,  paní se chvíli vytřeštěně dívala na knedlíky a pak začala opatrně vrtat vidličkou do hromádky brusinek: „Říkala jsem, že chci maso beze všech těch věcí,“ prohodila  vyčítavě.

„Asi jsme si nerozuměli, já pochopila, že to chcete jen bez té omáčky, tak to pardon,“ omlouvala jsem se. „Já panu vrchnímu řeknu aby to odnesl a dal vám jinou porci,“ dodala jsem. 

„Ale to je v pořádku,“ zadržel mě pán a otočil se k manželce. „Tak si ty brusinky jen odsuň na kraj talíře,“ zavrčel. Zřejmě se obával, že když její jídlo odnesou, bude dlouho trvat než přinesou nové a on už měl hlad a nechtěl sedět nad plným talířem a čekat, kdy dorazí porce manželky. Protože jakožto pravý gentleman by nemohl začít jíst, když ostatní u stolu na své jídlo ještě čekají.

Pak spokojen, jak dokázal, svou ženu zpacifikovat, se pustil s chutí do jídla,  zatímco ona užižlala kousek masa a dlouho a důkladně ho žvýkala. Přitom se nenápadně dívala do mého talíře a závistivě pozorovala, jak si s chutí  namáčím knedlíky v omáčce a nožem si na maso přihrnuji brusinky. Očividně v ní probíhal jakýsi vnitřní zápas.

„Měla jste pravdu, je to trochu suché,“ připustila po chvíli a v ústech stále převalovala sousto jakoby přežvykovala seno.“Nemohla byste říct číšníkovi, aby mi trochu té omáčky přece jen přinesl? Ale jen tak stranou zvlášť v omáčníku…a také ještě  nějaké pečivo.“

Cítila jsem jak to ve mně začíná vřít, potlačila jsem nutkání odseknout jí vždyť jsem vám to říkala a mávla jsem na číšníka. Kdy jsem mu sdělila náš požadavek, zatvářil se na okamžik, jakoby ho zabolely zuby a šlehl po mně pohledem, kterým mi výmluvně ač beze slov sdělil, že má toho sekýrování dost a že jsem úplně neschopná, když nedokážu klientům stručně a důrazně vysvětlit, že svíčková bez omáčky je nesmysl. Ale možná nic takového říct nechtěl a já si jeho pohled jenom špatně vysvětlila.

„K těm knedlíčkům si přejete rohlíčky nebo celozrnný chlebíček? “ zeptal se sladko-jedovatě, zatímco nám doléval víno. Při jeho slovech mi vyvstala před očima nedávná situace, kdy se číšník divil proč italští studenti ke knedlu-vepřu-zélu jedí rohlíky, a spousta ostatních, na vlas podobných situací, které jsem v minulosti s turisty zažila, a velmi pravděpodobně ještě zažívat budu (pokud nezměním zaměstnání), a náhle jsem jako prozřením pochopila, co je to kolo věčnosti...to že se věci opakují pořád dokolečka až do úplného zblbnutí a vyčerpání…

Ale pokud člověk z toho všeho zblbnout nechce, nezbývá mu  než uchýlit se k další známé moudrosti a sice, že nemá cenu vzdorovat koloběhu života a bojovat s tím, co nám osud přináší, ale pokorně splynout s proudem. A tak jsem se na číšníka i své spolustolující zářivě usmála, uchopila právě doplněnou skleničku vína a všem připila na zdraví.

Neboť jak pravil jeden čínský filozof: pošetilý ten kdo sedí nad pohárem plným vína a nepije v bláhovém očekávání, že správný okamžik k přípitku ještě nenastal…

 

Autor: Libuše Palková | úterý 19.9.2017 19:01 | karma článku: 23,18 | přečteno: 1328x
  • Další články autora

Libuše Palková

Konec světa

Nemám na mysli apokalypsu nebo katastrofu, která ukončí existenci naší planety, jak to předpovídali třeba Mayové nebo Nostradamus, ale místo kde končí Evropa.Tedy konec ne ve smyslu časovém ale prostorovém či přesněji geografickém

24.4.2019 v 10:43 | Karma: 8,72 | Přečteno: 414x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Co vás napadne při pohledu na zlatý déšť?

Zlatý déšť už pomalu odkvétá. V okolí našeho domu je keřů hned několik a pořád jsou ještě krásné. Ráda se u těchto prvních poslů jara zastavím, teda jedněch z prvních a potěším zrak pohledem do syté žluti jejich drobných kvítků. .

23.4.2019 v 17:41 | Karma: 13,74 | Přečteno: 818x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Tušíte kde se nachází střed Itálie?

S hledáním geografického středu a skutečného centra Apenninského poloostrova je to tak trochu jako s hledáním bodu G. Každý tvrdí že ví, kde to je, ale jejich názory se různí a tak to vypadá, že těch pravých středů je hned několik

22.4.2019 v 13:30 | Karma: 15,11 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Sybila s bobkový listem

Zní to možná jako nějaký prapodivný recept, ale kdo četl můj předchozí blog o výletě za Kumskou Sybilou už tuší, že je tu slíbené dokončení popisu mé dávné cesty do jedné z nejzajímavějších částí Itálie.

20.4.2019 v 21:15 | Karma: 18,28 | Přečteno: 1894x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Rozkvetlé Kladno

Jaro dorazilo už i na Kladno a všechno tu kvete a voní. Kdo tu nebyl asi netuší, že Kladno je plné parků, lesoparků a jiných zelených ploch. Vyhrálo dokonce několik soutěží a je nositelem mnoha ocenění za péči o životní prostředí.

19.4.2019 v 21:11 | Karma: 17,38 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik