Fronemofobie

Když někdy pročítám diskuze na sociálních sítích, nebo pod místními blogy, mám pocit, že fronemofobie začíná být jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob, pokud fobii mezi choroby počítáme. Lidi asi přemýšlení moc nebaví.

Je mnohem jednodušší přežvykovat a sdílet co nám předloží někdo jiný, než se snažit dobrat podstaty sdílené věci. Dalajláma tvrdí, že pokud se něco příčí zdravému rozumu,  musíme to odmítnout. To ale předpokládá, že o tom budeme přemýšlet. A jak říká jedno přísloví - přemýšlení bolí. A tak lidé sdílejí, lajkují, plusují, mínusují a karmují  jak diví, ale moc nepřemýšlejí o tom, co šíří dál.

Včera jsem četa článek, ve kterém bloger Jan Zíma hodnotí Eritrejce jako naprosto primitivní národ.
https://janzima.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=278477

Na základě toho, že dva výrostci sledovali video s lynčem  usoudil, že jsou  krutí barbaři. Když vzpomenu na koncentráky v naší civilizované Evropě, nebo nedávných záběr z izraelské hranice, kde se po zuby ozbrojení vojáci bavili střílením po palestinských adolescentech a velmi hrubě komentovali každý zásah, po němž se oběť už nezvedla, tak nemyslím, že právě tento argument pana Zímy je relevantní. A jak je to s těmi Eritrejci? Polovina jsou křesťané a přijali křesťanství dokonce dřív než my.  A podle mnohých zdejších expertů být křesťanem je něco jako záruka být civilizovaným člověkem.  Navíc se jedná o semitský národ, tedy podobně jako třeba Židé, se kterými je spojuje i král Šalomoun. Takže dávná historie a kultura. Úpadek způsobily  hlavně následné invaze, muslimská a potom bílých Evropanů. V současnosti tam panuje tuhý vojenský režim a diktatura. Kromě angličtiny se používá italština, přístup ke vzdělání však má jen malá číst obyvatelstva. U nás má přístup ke vzdělání každý, ale bylo by zajímavé zjistit, kolik z nás se domluví anglicky nebo italsky. Jak se  tam lidem žije dnes si snadno najděte na wikině, kde se například říká:
V roce 2001 se proti režimu konaly velké protesty, vládní složky však proti nim tvrdě zasáhly.]Na útlak reagují obyvatelé země ve velkém útěkem do zahraničí, podle britského profesora Gaima Kibreaba je Eritrea nejrychleji se vyprázdňujícím státem na světě.Tisíce politických vězňů bylo drženo v bídných podmínkách, často na neznámých místech. Pokusy o překročení hranic jsou trestány zastřelením .Dalším problémem je obchod s lidmi. Muži, ženy i děti jsou převáženi do zahraničí na nucené práce a prostituci. Mnoho Eritrejců každoročně vyráží na práci především do států v Perském zálivu, kde se někteří z nich stávají obětí podobných praktik. V mnoha oblastech výroby je běžná práce dětí, které mnohdy trpí zneužíváním ze strany zaměstnavatelů.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Eritrea

Ale zpět k nadpisu, jak z článku vyplývá, fronemofobie je strach z přemýšlení. A já mám strach, že tahle fobie se skutečně šíří jak nakažlivá choroba. Opakujeme tisíckrát opakované aniž bychom se zamysleli na podstatou,  a jak známo, stokrát opakovaná lež se stává pravdou.Jenže z hlediska gnoseologie neexistuje test, vědecká metoda nebo zkouška dokazující, co je pravda. Pravda je subjektivní výklad reality, záleží proto na životní zkušenosti a hodnotovém žebříčku jednotlivce. A tak než oponentovi napíšete, že jeho článek je naprostý blábol zkuste přemýšlet, co tím chtěl říct. Protože diskuze jsou výměny názorů, a ne jen snaha utlouct toho druhého argumenty a urážkami. A pokud takhle sprostě  diskutujete přímo vy, anebo tolerujete, že to dělají ostatní,  je to špatné. Verbální útoky a agresivita některých jedinců narůstají, takže diskuze vlastně někdy ztrácejí svůj smysl. A to je myslím hrozná škoda.  Na rozdíl od blogera Jana Zímy přesto diskuzi ponechávám volný prostor. Statečnost nebo pošetilost, odvaha versus zbabělost? Nevím, ale říká se, že muži jsou stateční bojovníci  A tak schováni za různými nicky a za monitory počítačů, jen se do toho pusťte, hrdinové. Trhejte, štěkejte, urážejte. A ušlechtilé dámy diskutérky si vystačí s hysterickými výkřiky a tím, že na oponenty budou přivolávat trest Boží: a modlit se za jejich brzkou zkázu.

Dana Tenzler 50253 Je to naprosto neslýchané, zostouzet oběť násilného činu a dělat z ní "migranta, co si s ostaními migranty vyřizoval účty". Takovým způsobem, jako on byl "přistěhovalec", jste jím i vy. A budete - a to neříkám často - doufám příště na řadě sám. Boží mlýny

Nebo opět Dana Tenzler Další z dlouhé řady vražd, další nevinná oběť... Kolik jich ještě bude? Sluníčka - máte na rukou jejich krev. Jste spoluvinící. Kéž by ta neštěstí mohla postihnout vždycky jen vítače... a popírače. https://pilloni.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A180703_669303_blogidnes¨ Jakmile místo racionality převládne hysterie, nedopadne to dobře pro nikoho.

Autor: Libuše Palková | středa 5.9.2018 15:46 | karma článku: 16,69 | přečteno: 2165x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53