Chápat neznamená schvalovat

Když pročítám blogy a hlavně komentáře pod nimi, nestačím se divit, jak diametrálně se odlišuje pochopení textu různými čtenáři. Je to přirozené, každý vidíme svět prizmatem svých zkušeností a podle toho si vykládáme jevy kolem.

Podle jakési literárněvědné teorie má každý text tolik významů, kolik má čtenářů, protože každý si v něm najde co mu je blízké, každý se v něm svým způsobem projektuje. Někdy se sám autor nestačí divit, co všechno ostatní v jeho sdělení najdou, a často to vypovídá víc o čtenáři samotném, než o autorovi

I u tak zdánlivě primitivní věty jako: Máma má maso lze najít spoustu různých výkladů. Někdo si představí flákotu vepřového, někdo hovězí, vegetarián si řekne: Fuj, to je hnus cpát dětem už odmalička představu, že zabíjet zvířata, abychom se nasytili ,je normální

A což teprve když se jedná o větu složitější, s významem hlubším, než je zmíněná věta ze slabikáře. K tomu aby člověk něco pochopil, musí být nejen ochotný se zamýšlet,  ale mít rozhled, vědomosti, inteligenci spojovat  různé informace a empatii-což je inteligence srdce. Schopnost vcítit se do druhých a umět se na věci podívat jinak, než jak nás učili. Ale kdo má rád černobílé vidění světa a škatulkování, ten se tímhle nezatěžuje a má ve všem hned jasno. Takže když někdo napíše, že ženská je také je člověk nebo že matky samoživitelky to nemají lehké, je z něj hned feministka, když připomene, že za minulého režimu bylo bydlení mladým lidem dostupnější a po ulicích se nepovalovaly tisíce bezdomovců, je z něj hned komouš, když upozorní, že imigranti jsou jen oběti nezodpovědné politiky  státníků a chamtivosti převaděčů, je z něj hned vítač. 

Chápat neznamená schvalovat.

Chápu, že většina lidí jí maso, protože jsme na to odmalička zvyklí, ale to neznamená, že vnitřně schvaluji, aby byla některá zvířata pěstována v příšerných podmínkách jen pro maso. Chápu, že imigranti se snaží zlepšit své životní podmínky, což neznamená, že schvaluji, abychom přijali celou Afriku. Chápu, že mladé krásné dívky se radši nechají živit pošetilými staříky, což neznamená, že to považuji za správný model chování a ideální příklad pro další generace mladých dívek.

Chápat skutečně neznamená schvalovat.

A skutečně nechápu, že někdo nechápe tak zřejmou věc.

Autor: Libuše Palková | čtvrtek 19.7.2018 9:34 | karma článku: 24,54 | přečteno: 1464x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53