Cesty za poznáním

Cestování není jen pro zábavu a odpočinek, ale pokud cestujete za poznáním a berete to smrtelně vážně, je to určitá "intelektuální dřina." Již při plánování  dovolené tak projdete spoustu literatury abyste si udělali  pevný itinerář

Snadnější variantou je samozřejmě koupit zájezd s cestovní  kanceláří, která se na poznávání specializuje, ale ne vždy jsou průvodci kvalitně připraveni, a tak neškodí si něco nastudovat předem. Já si často dělám výpisky, co chci konkrétně navštívit, a pokud cestujete jako individuál, je řádná příprava na cestu doslova nezbytností.

Pokud máte ovšem starého průvodce-tedy myslím  starou publikaci-může se stát, že podle něj hledáte něco, co už neexistuje. Někdy se také vyskytují drobné nepřesnosti, které vám pak dají v terénu zabrat A tak sedíte v horku uprostřed rozvalin a říkáte si: Sakra tady měl být podle knížky nějaký sloup s korintskou hlavicí, ale nikde ho nevidím.

Je pravda, že do cestovní kabely již tak plné nezbytností se člověku někdy nechce strkat ještě  těžkou knihu, ale podle mě se to vyplatí. Také si tím neustálým čtením fakta lépe zapamatujete a osvojíte.

Jedinou výjimkou jsou muzea, kde jsou popisky, takže si můžete přečíst na co právě čučíte. Ačkoliv v tomto případě ani číst nemusím a nemám sebemenší pochyby, na co se právě dívám.

Ale občas neuškodí se i jen tak válet a odpočívat, toulat se po pláži a sbírat třeba škeble. Protože po takovém poznávání je člověk utahaný jako pes.

 

Ale někdy je hezké cestovat jen tak bez přípravy a čtení, nechat se prostě překvapovat tím, na co narazíte. Ať už tedy cestujete jako uvědomělý turista, který chce mít vše pod kontrolou, a nebo se jen tak touláte a necháte se překvapovat, přeju vám, ať se vám letošní dovolená opravdu vydaří.

Autor: Libuše Palková | úterý 12.6.2018 19:12 | karma článku: 14,95 | přečteno: 1062x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53