Vlajka EU na Pražský hrad patří!

  V úterý dorazí na návštěvu České republiky předseda Evropské komise a mimo obvyklých pracovních termínů se zúčastní symbolického aktu spolu s prezidentem Zemanem: nad Pražským hradem bude od středy kromě české vlajky vlát i symbol EU. Nejde zde o žádnou revoluci, spíše o návrat k normálnímu stavu panujícímu v zemích, které do EU svobodně vstoupily.

Bývalý prezident Václav Klaus a jeho hradní suita brojili proti vyvěšení vlajky EU na Hradě a hovořili o svých oponentech jako o fangličkářích a eurohujerech. (Zvlášť bizarní je, že si odpůrce fangličkářství, bývalý vicekancléř Petr Hájek, doma vyvěšuje údajně na protest proti EU jižanskou vlajku Konfederace, která je považována za symbol rasové segregace o obhajoby otroctví.) Řeči o eurohujerech měly vyvolat dojem, že nevyvěšením vlajky EU prokazoval bývalý prezident jakousi statečnost vůči domnělému tlaku EU na naši národní suverenitu. A mnoha lidem to imponovalo.

Je zarážející, jak se podařilo bývalé hradní partičce vsugerovat veřejnosti i větší části médií myšlenku, že Evropská unie se snad na členských státech dožaduje vyvěšení modré vlajky s hvězdami. To vždy byl a je naprostý nesmysl – vyvěšovat vlajku EU není povinnost a v některých členských zemích (např. ve Velké Británii, která je vůči evropské integraci z historických a geopolitických důvodů tradičně zdrženlivá) ji na vládních budovách běžně nenajdeme. Zpravidla však členské země vlajku EU vyvěšují, a to výhradně z toho důvodu, že se samy k evropské identitě hrdě hlásí!

Pověšení vlajky EU vedle české vlajky na Hradě má sice pouze symbolický význam, ale ani ten nelze podceňovat. Lidé u nás se přesvědčivou většinou v referendu shodli na tom, že do Evropské unie vstoupit chtějí. Hlavním důvodem bylo, že se chtěli připojit k vyspělému Západu a sdílet jeho hodnoty. Je povzbudivé, že ani přes negativní zprávy o krizi v eurozóně, lidé v přímé volbě prezidenta nenalétli na euroskeptický primitivismus Přemysla Sobotky a Jany Bobošíkové. Vlajka Unie na Pražský hrad zkrátka patří. Sečteno a podtrženo: politici této země žádnou povinnost ve věci vlajky vůči Bruselu sice nemají, zato vůči českým občanům ano!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Rouček | úterý 2.4.2013 19:09 | karma článku: 31,27 | přečteno: 3576x