Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda nesmyslně brání zvýšení minimální mzdy

Již delší dobu u nás požadují odbory navýšení minimální mzdy, která se v České republice zvýšila naposledy v roce 2007. Od té doby činí její výše konstantně 8000 Kč hrubého měsíčně, takže až do současnosti její reálná úroveň (koupěschopnost) neustále klesá. Zatímco v ČR představuje minimální mzda 32 % průměrné mzdy, v Evropské unii dosahuje zpravidla kolem 40 %. V přepočtu na paritu kupní síly v EU máme šestou nejnižší minimální mzdu.  

K celému tématu probíhala jednání tripartity, takže své stanovisko formulovaly nejen odbory, ale také zástupci zaměstnavatelů a vlády. Jednání ukázala, že se jak odbory, tak Svaz průmyslu a dopravy ČR celkem bez problémů shodly, že minimální mzdu je třeba navýšit. Shoda se pohybovala kolem částky 8500 Kč. Jestliže se na nutnosti navýšit minimální platy shodli i zaměstnavatelé, je nepochopitelné, proč vláda stále odmítá tento krok učinit!  

Ministr Kalousek i ministr Kuba jsou jednoznačně proti navýšení minimální mzdy. Jak TOP09, tak ODS papouškují ideologické předsudky o tom, že její zvýšení ohrozí podnikatele, kteří pak budou muset zaměstnance propouštět. Daleko pravděpodobnější přitom je, že minimální mzda zamrzlá na úrovni před sedmi lety již roky neplní svou motivační funkci v ekonomice.  Jít pracovat za minimální odměnu se zkrátka mnoha lidem nevyplatí a zůstávají radši závislí na sociálních dávkách. Takoví občané postupně ztrácejí pracovní návyky: nemají proč ráno vstávat z postele. Není nikterak prokázáno, že by růst minimální mzdy kopírující růst mezd v ekonomice působil nárůst nezaměstnanosti. To by se snad mohlo stát v okamžiku, kdy by minimální mzda skokově narostla. To však nepožadují ani odbory.  

Kromě sociálních aspektů minimální mzdy (mzdový a sociální dumping), je tu také aspekt veřejných rozpočtů. Je všeobecně známo, že minimální mzdu pobírají pracovníci (většinou pracující ženy) v sektoru služeb. Běžnou praxí našich pohostinství a hotelů je vyplácení minimální mzdy jenom naoko, přičemž vedle této odměny dostávají zaměstnanci bokem peníze načerno v hotovosti. Na odvodech tak zaměstnavatel ušetří tím, že obírá stát i samotné zaměstnance na jejich sociální ochraně. Zaměstnanci se však proti této praxi často ani nemohou bránit. 

Máme kritický propad ekonomiky a rekordní nezaměstnanost. Chudí nejsou jen nezaměstnaní, ale postupně chudnou také ti, kteří ještě práci mají. Ale vláda proti tomu nic nedělá! V naší zemi se poslední dobou nebezpečně rozšiřuje fenomén pracující chudoby. Je to situace, kdy zaměstnanci na plný úvazek už nejsou schopni ze svých příjmů zaplatit ani základní životní náklady.

Neochota pravicové vlády naslouchat legitimním požadavkům zaměstnanců a jejich zástupců je známá. Stále častěji mají ale i čeští podnikatelé pocit, že jejich názor vláda nebere vážně. Příklad shody sociálních partnerů o minimální mzdě je toho dalším dokladem.  Závěr je jasný: zvýšení minimální zákonné mzdy již vůbec není otázkou ekonomickou, nýbrž otázkou politicko-ideologickou.     

 

Autor: Libor Rouček | čtvrtek 23.5.2013 9:46 | karma článku: 15,11 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Libor Rouček

Český stát financuje reklamu penzijním společnostem!

České deníky od tohoto týdne obsahují mnohastránkovou inzerci, která má na oko „vysvětlovat“ důchodovou reformu, ve skutečnosti však občany chce přesvědčit ke koupi privátního produktu, kterým je účast v tzv. druhém pilíři důchodového systému. To není vše: česká vláda plánuje dál vydávat veřejné prostředky na tento účel ještě prostřednictvím televizní reklamy, internetové stránky a k završení všeho ještě velkou konferencí. Celá akce má vyjít na 20 mil. Kč. Pod reklamní kampaní je podepsán Úřad vlády ČR, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo financí. Premiér této vlády se dokonce sám uvolil jít příkladem a udělal reklamu soukromému pojištění.

18.4.2013 v 10:01 | Karma: 22,74 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Tunelování státu v resortu práce a sociálních věcí pokračuje

Ministryně Müllerová (TOP 09) podle všech indicií hodlá dovršit záměry svého předchůdce a pokračovat v privatizaci veřejných služeb. Jak jinak interpretovat obnovenou snahu ministerstva práce a sociálních věcí o sdílené zprostředkování zaměstnání v rámci zákona o zaměstnanosti? Dnes, kdy máme nejvyšší nezaměstnanost od roku 1993, a její další nárůst se očekává na podzim, úřady práce nejsou s to nezaměstnaným pomáhat s hledáním místa. Tuto funkci mají nově převzít zprostředkovatelské a pracovní agentury, které budou placeny ze státní pokladny. Není proto divu, že pracovní a personální agentury najednou v Čechách a na Moravě rostou jako houby po dešti. Tyto soukromé subjekty budou mít ze zákona nárok na 6250 Kč po skončení zkušební doby za každého umístěného klienta na dobu neurčitou, ale také na pokrytí administrativních nákladů na každého uchazeče do výše 500 Kč.

15.4.2013 v 9:37 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Kdy se dozvíme, kteří Češi mají peníze v daňových rájích?

Velký poprask v západní Evropě způsobilo odhalení Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů, kteří přinesli pod názvem Offshoreleaks seznam 130 tisíc majitelů majetku v celkové výši 25 bilionů eur v daňových oázách. Je to varování, že bohatí lidé, kteří využívali daňové ráje, nezůstanou před veřejností skryti. I když dopravovali své peníze do daňových rájů různými oklikami, transakce a elektronická komunikace zanechaly dlouhodobé stopy.

8.4.2013 v 18:22 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Vlajka EU na Pražský hrad patří!

V úterý dorazí na návštěvu České republiky předseda Evropské komise a mimo obvyklých pracovních termínů se zúčastní symbolického aktu spolu s prezidentem Zemanem: nad Pražským hradem bude od středy kromě české vlajky vlát i symbol EU. Nejde zde o žádnou revoluci, spíše o návrat k normálnímu stavu panujícímu v zemích, které do EU svobodně vstoupily.

2.4.2013 v 19:09 | Karma: 31,27 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Neviditelná ruka trhu podává jedovatý alkohol

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Juračka správně upozornil na zpackaný záměr vlády zabránit podobným katastrofám, jako byla metanolová aféra. Skutečnost, že vláda dlouhodobě tolerovala černý trh s lihovinami, vyplavala dramaticky na povrch už v okamžiku, kdy se objevily první oběti pančovaného alkoholu. Vláda navrhla, aby si každý, kdo chce prodávat tvrdý alkohol, musel pořídit koncesi. Fajn. Ale tu zřejmě dostane každý, kdo bude plnoletý a bezúhonný.

20.3.2013 v 21:15 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik