Švýcarské referendum a pravicoví populisté.

Poté, co Švýcaři jasnou většinou zakázali do budoucna ve své zemi výstavbu minaretů, ucítili pravicoví populisté v Evropě příležitost ke zviditelnění. Pravicoví "ochránci evropské čistoty" z Nizozemí, Rakouska, Itálie, Francie i dalších zemí si mnou ruce, protože tuší, že minarety jsou téma, které by jim mohlo přinést další politické body. Je to velmi neblahý vývoj, protože, ať se nám to líbí či nikoli, muslimové jsou normální mnohde tradiční součástí evropské společnosti. V zemích Evropské unie žije téměř 25 milionů muslimů a v některých zemích, jako například ve Francii či v Bulharsku, tvoří téměř 10 procent veškerého obyvatelstva. Státy sdružené v EU se navíc pyšní tím, že jsou právními státy, jinými slovy, že garantují práva menšin na jejich jinakost, a to i menšin náboženských.

Muslimové považují zákaz stavby minaretů za ponižující, za pošlapání jejich práva praktikovat svoji víru. Iniciátoři švýcarského referenda zase vidí minarety jeho symboly plíživé islamizace země. Ve Švýcarsku se však hlas rozumu také ozval: hospodářské kruhy a liberální politici se postavili proti výsledkům referenda, které je podle nich zcela zbytečným výrazem netolerance a pouze polarizuje společnost. Rozhodnutí proti minaretům je diskriminací jednoho náboženství proti ostatním. Evropa má být naopak postavena na respektu k základním právům a svobodám pro všechny. 

 Je otázkou, jak by takové referendum o minaretech dopadlo u nás?  I když v Čechách a na Moravě žije řádově pouze několik stovek muslimů, i u nás se ozývají stále více hlasy, požadující diskriminaci muslimské víry. Pozoruhodné je, že tyto hlasy zaznívají mimo jiné i od lidí, kteří si stěžují na diskriminaci křesťanských komunit v Číně či kdekoli jinde ve světě.

Autor: Libor Rouček | čtvrtek 3.12.2009 9:20 | karma článku: 8,71 | přečteno: 1201x