Sarkozyho skandální chování a reakce českého premiéra

Francouzský prezident se obořil na předsedu Evropské komise kvůli kritice pařížské vlády, která cíleně deportuje Romy ze země. Je to další pokračování politováníhodné veřejné přestřelky, která se strhla po kritice evropské komisařky pro spravedlnost Viviane Redingové. Podle jejího soudu Paříž deportacemi lidí na základě etnické příslušnosti hrubě narušuje společné evropské právo, které je závazné pro všechny členy EU. Sarkozy reagoval překvapivě uboze: doporučil Viviane Redingové, aby přijala vykázané Romy do své domovské země – do Lucemburska.

Ať už si myslíme o deportacích Romů z Francie to či ono, je pro české občany zajímavý jeden dílčí aspekt sporu mezi Francií a Evropskou komisí. Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche prohlásil, že podobné výroky Komise na adresu velkého (!!!) členského státu jsou nepřijatelné. Tak se prý s velkým státem Unie nejedná! Je klidně možné, že jeho slova padla emotivně a bezděčně. To však nic nemění na tom, že odhalují arogantní způsob myšlení v Elysejském paláci. Pro velkou zemi snad společná pravidla neplatí, zatímco pro malé země ano? Je přímou povinností Evropské komise, aby bděla nad dodržováním smluv mezi členskými státy. Pokud některý z nich společné právo porušuje, je Brusel povinen zasáhnout. Zejména v malých a středně velkých členských zemích EU by měli občané a jimi zvolení politici bedlivě sledovat, jestli Komise měří spravedlivě malým i velkým!

Sarkozy sleduje svým postupem vůči kočovným Romům čistě vnitropolitické cíle. Svou populistickou politikou se momentálně dostává do izolace – na jeho podporu se postavil jen Silvio Berlusconi, který hodlá jednat s romskými nevítanými hosty stejně. Zatímco ostatní státníci, kterých se spor přímo netýká, taktně mlčí a myslí si své, český premiér Nečas postup francouzského prezidenta nepřímo podpořil. Musíme si bohužel přiznat, že image české vládní garnitury v evropských kuloárech není valná. Jakoby to nestačilo, zařadil se český premiér po bok Silvia Berlusconiho. Úplně zbytečně. Jak to asi prospěje našim zájmům v Evropě?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Rouček | pátek 17.9.2010 10:38 | karma článku: 12,88 | přečteno: 2053x