Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předvolební strašení

Rozpočtový deficit a strašení státním bankrotem se staly hitem letošní volební kampaně. Hrozba zadlužení na voliče křičí na každém rohu, a to většinou v nějaké na city apelující podobě, kde figurují zpravidla vnoučata a děti.

Českému občanovi se těsně před volbami 2010 musí zdát, že naše země stojí těsně na okraji propasti státního bankrotu. Letmému posluchači či čtenáři komentářů našich tzv. nezávislých analytiků musí naskakovat husí kůže při představě rozpadající se eurozóny.

Přemýšlivému pozorovateli ovšem musí na české debatě o problémech evropského a českého hospodářství vadit minimálně tři věci:

1/ Stereotyp, se kterým k těmto tématům přistupují česká média a tzv. nezávislí analytici. Čeští komentátoři, analytici finančních institucí a část politické scény komentují řeckou krizi a čerstvě nafouknutý evropský záchranný kruh pro euro s určitou škodolibostí. Nadávání na EU se stalo módou. Je to hloupé, protože s EU a s eurozónou je svázána naše budoucnost. To, jak se povede našemu hospodářství, odvisí od toho, jak se bude dařit vnitřnímu trhu Unie a státům eurozóny, kam zejména směřují naše exporty. Máme středně velkou ekonomiku, malé surovinové bohatství a jsme odkázáni na mezinárodní trhy. V EU jsme všichni na jedné lodi a měli bychom to pochopit raději dříve než později.

2/ Strašení státním bankrotem, vyhraje-li volby ČSSD.

Jeden z našich pravicových deníků přitom analyzoval rozpočtové plány programů ČSSD a ODS a vypočítal, že v roce 2011 by sociální demokraté ušetřili asi 15,5 miliard korun, zatímco občanští demokraté o 1 (slovy JEDNU!) miliardu korun více. Strašení bankrotem je v Česku účinné asi proto, že lidé u nás ani dvacet let po pádu železné opony nejsou dostatečně zběhlí v základních hospodářsko-politických souvislostech. Podíváme-li se zpět na křivku ekonomického růstu, je nápadné, jak ekonomika rostla za vlád ČSSD a naopak, jak se „nedařilo“ v dobách vlády ODS. Je jistě pravda, že středně velká a silně otevřená ekonomika typu ČR je hodně závislá na konjunkturním cyklu Evropy (zjm. Německa), ale i vláda středního státu může leccos udělat pro příliv zahraničních investic a podporu exportu. Je také pravda, že velký dluh vznikl za vlády Miloše Zemana, ale je třeba se ptát proč. Bylo nutné řešit následky měnové krize roku 1997 a sanovat banky, aby se v zahraničí pro ně vůbec našel strategický partner. Klíčovým úkolem bylo skoncovat s bankovním socialismem vlád Václava Klause (jemuž nyní tolik leží na srdci zdraví veřejných rozpočtů).

3/ Všichni chtějí škrtat výdaje a málokdo se ptá po příjmech. Je zarážející, jak v zápalu svatého boje za rozpočtové škrty naše politická scéna, ale i komentátoři zapomínají na to, že rozpočtová rovnice má odjakživa dvě strany – příjmovou a výdajovou. Nejpikantnějším apoštolem vyrovnaných rozpočtů je bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který pro předvolební karneval zvolil masku „dobrého hospodáře“. Posedlost deficitem se vyznačuje návrhy šetřit za každou cenu, a není vyloučeno, že některé politické subjekty hodlají využít restriktivní atmosféry k tomu, aby se ukázalo jako nezbytné zprivatizovat ještě to málo, co státu zbylo.

Je třeba podpořit příjmy rozpočtu, a to v první řadě ekonomickým růstem. Je smutné, že až na čestné výjimky se česká média a bohužel také tzv. nezávislí analytici otázkou prorůstové politiky nezabývají a pouze dokola papouškují nutnost dále snižovat daně. Škrcení výdajů samo o sobě není žádnou perspektivní hospodářskou politikou, protože kromě pozitivních dopadů (likvidace plýtvání a neopodstatněných výhod či přímé zneužívání pomoci státu) může působit výrazně destruktivně, kdy ještě zvýší nezaměstnanost a ohrozí udržitelnost veřejných financí. Za našimi humny jsou stále častěji slyšet názory světových ekonomů (například americký nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz), kteří považují drastická úsporná opatření v privátním i státním sektoru za nesprávnou cestu z krize. Pokud se například zamyslíme nad prvotní příčinou řeckých problémů v eurozóně, na počátku stojí jeho nedostatečný ekonomický rozvoj a nízká konkurenceschopnost.

Restriktivní rozpočtová politika musí být doprovázena účinnou prorůstovou strategií. Pro zvýšení konkurenceschopnosti našich podniků bychom měli vsadit na inovace a investice do vzdělání, výzkumu a moderních technologických center. Česká infrastruktura sice není ve srovnání s jinými zeměmi bývalého východního bloku špatná, ale je třeba ji modernizovat. K tomu tady jsou evropské peníze, které umíme jen málo využívat.

A konečně: Naší budoucností nemůže být nic jiného než exportní hospodářství, a proto nesmíme rezignovat na přijetí eura. Koruna je mnohonásobně zranitelnější a její volatilita ohrožuje české vývozce. Výhody měnové autonomie v globalizovaném světě jsou naprostou iluzí, která může vzít za své, kdykoli se finančním spekulantům zachce. Naše ekonomika by potřebovala takovou perspektivní vizi, kterou by aspoň v hrubých obrysech sdíleli političtí lídři a sociální partneři. O nutnosti ozdravit veřejné finance není sporu, ale pouhé škrtání perem pro budoucnost nestačí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Rouček | pondělí 17.5.2010 17:55 | karma článku: 11,99 | přečteno: 1157x
  • Další články autora

Libor Rouček

Čtěte životopisy kandidátů!

Rozhlédneme-li se po dominantních heslech letošní kampaně před volbami do Evropského parlamentu, snadno se nás zmocní skepse.

18.5.2014 v 13:51 | Karma: 12,39 | Přečteno: 591x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny?

Ukrajina stojí před dalším dnem, který pro ni může být osudový. V neděli chtějí proruští separatisté z Doněcku a Lugansku uspořádat referendum o odpojení těchto regionů od Ukrajiny. Tento scénář nápadně připomíná Krym, který se koncem února přesně stejným způsobem rozhodl osamostatnit, aby se vzápětí připojil k Rusku.

11.5.2014 v 8:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 995x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Kdy a jak skončí Putinův režim se možná rozhoduje už dnes

Pokud jde o Putina, tak jakkoli to nebude snadné, není možné se otočit k Rusku zády – musíme se v rámci snahy o uklidnění konfliktu na Ukrajině snažit s Kremlem navázat jednání, jehož výsledky budou závazné pro všechny zúčastněné. Nejhorší, co by se mohlo stát, by byla analogie k roku 1914, kdy spolu mocnosti úplně přestaly komunikovat a celý kontinent zachvátila válka. Putin asi nepřestane podněcovat nepokoje na jihovýchodní Ukrajině, protože potřebuje Ukrajinu slabou, kterou bude moci zpovzdálí ovládat. Pořádání svobodných voleb není v jeho zájmu.

5.5.2014 v 10:46 | Karma: 18,20 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

10 let poté: nedokončená symfonie pokračuje

Letos máme rok významných výročí: připomínáme si 100 let od vypuknutí první světové války a 75 let od vypuknutí druhé světové války. Před deseti lety jsme spolu s dalšími devíti zeměmi přistoupili k Evropské unii a definitivně zpečetili konec studené války. Za ta léta našeho členství se hodně změnila Unie i my sami. Je to příležitost k bilancování a k tichému zamyšlení nad starým kontinentem.

2.5.2014 v 9:14 | Karma: 12,08 | Přečteno: 391x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

„Rozděl a panuj“ – osvědčená ruská metoda

Ukrajinská krize obnažila nemilosrdnou pravdu o kremelském režimu. Putinovy kroky jsou vedeny snahou upevnit si moc v Rusku, které technologicky zaostává za Západem a chudne. Ruské vedení se obává přitažlivosti Evropské unie pro bývalé sovětské republiky a snaží se proto Unii oslabit a podporovat nejrůznější extremisty uvnitř EU. Zatímco Putin horuje proti fašistům v Kyjevě, sám paradoxně financuje extrémní pravici v zemích Západu (od Jobbiku v Maďarsku, přes Národní frontu ve Francii a britský UKIP až po vyloženě neonacistický Zlatý úsvit v Řecku). Subjekty, které jsou proti EU, a hlásají referenda o vystoupení z Unie, jsou pro Putinovy záměry nadějnými partnery. Nenávist k EU spojuje Putina i s našimi euroskeptiky – vzpomeňme na výroky Václava Klause a jeho otevřené sympatie vůči Moskvě.

18.4.2014 v 8:29 | Karma: 12,31 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik