Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nešťastní Ukrajinci!

Málokterý evropský národ má tragičtější dějiny, než Ukrajinci. Jejich historická smůla je bohužel neopouští ani dnes. EU vyjednávala po léta s Ukrajinou asociační dohodu, kterou ve čtvrtek, to jest zhruba týden před podpisem, ukrajinský prezident Janukovyč překvapivě zamítl. Historická šance navázat užší partnerství s EU byla na delší dobu promarněna. Tento pátek tudíž budeme ve Vilniusu na vrcholné schůzce EU k východnímu partnerství slavnostně iniciovat pouze dvě asociační smlouvy – s Moldavskem a Gruzií.

Ukrajinská vláda zdůvodnila své jednostranné zastavení dohody o přiblížení k Západu národní bezpečností, ale to je jen výmluva. Moskva Ukrajincům hrozila drastickým nárůstem ceny plynu a ropy. Rusko není pro Ukrajinu jen nejdůležitějším dodavatelem zemního plynu, což v minulosti již několikrát připomnělo zastavením dodávek, ale také klíčovým obchodním partnerem.  Hrozba ekonomickými sankcemi ve formě zamezení přístupu ukrajinskému zboží na ruský trh viditelně zabraly. Návnadou pro současného vládce Ukrajiny byl pravděpodobně také příslib Kremlu, že mu pomůže k vítězství v příštích volbách.

Něco takového Brusel nabídnout samozřejmě nemůže. Na bruselské misce vah leží perspektiva posilování právního státu a hospodářské liberalizace prostřednictvím smlouvy o přidružení k EU. Tato nabídka (za kterou si EU nadále stojí) by prospěla hlavně Ukrajincům. Smlouva by znamenala pro občany Ukrajiny víc svobody a hospodářské prosperity. Hlavní obchodní bariéry mezi Ukrajinou a Západem mohly vzít za své. Kyjev mohl ukázat, že chce být předvídatelným a spolehlivým partnerem ve vyjednávání, což by posílilo důvěru zahraničních investorů. Nestalo se. Za rozhodnutí odmítnout užší spolupráci s EU nese plnou zodpovědnost Janukovyč a jeho vláda.

Velká většina Ukrajinců se dle průzkumů přeje zapojení své země do evropské integrace. V Kyjevě začaly masivní protesty proti rozhodnutí vlády podvolit se ruskému nátlaku. Bohužel, vidina zachování moci a peněz je pro kyjevskou vládní garnituru lákavější, než politické a obchodní otevření země vyspělému Západu. Je zřejmé, že k modernizaci Ukrajiny tahle volba nepovede. Prezident Janukovyč ale takhle daleko nemyslí. Soustředí se pouze na příští volby, které budou již v roce 2015. Brusel navíc požadoval před podpisem smlouvy po ukrajinské straně, aby pustila vězněnou Julii Tymošenkovou na léčení do Německa. Pro Janukovyče není představa, že jeho konkurentka Tymošenková po svém zotavení nastoupí jako jeho protikandidátka, vůbec lákavá. Janukovyč chce za každou cenu zůstat prezidentem a k tomu mu může Kreml dopomoci.

Jako optimista věřím, že budoucnost Ukrajiny spočívá v těsné spolupráci s EU, ale ta se prozatím odkládá. Současná ukrajinská vláda si zvolila silnější orientaci na Rusko. Vládce Kremlu se však očividně dosud nevymanil z mentality studené války, kdy byl svět rozdělen na dvě soupeřící centra, která se přetahovala o třetí svět ležící mezi nimi….

Konfrontace s Ruskem sice jistě není v zájmu EU, ale bude nutné si s Putinem vyjasnit situaci. Kancléřka Merkelová již avizovala, že bude požadovat co nejdříve rozhovor se šéfem Kremlu na toto téma. Momentálně není jasné, jak přimět Kreml k tomu, aby pochopil, že východní partnerství EU ani volný obchod nejsou namířeny proti Rusku. Příznačný je cynický komentář mluvčího Kremlu: jedná se o suverénní rozhodnutí Ukrajiny, které Rusku nepřísluší komentovat!

 

Autor: Libor Rouček | neděle 24.11.2013 10:04 | karma článku: 15,04 | přečteno: 1358x
  • Další články autora

Libor Rouček

Dobrodošli Chorvatsko!

Domácí politická bramboračka nám bohužel znemožňuje vnímat důležité události za našimi humny, kde se toho momentálně děje hodně důležitého. Bylo by zajímavé vědět, kolik z onoho neuvěřitelného téměř milionu Čechů, kteří ročně vyrazí na dovolenou do Chorvatska, ví o tom, že tato země vstoupí po deseti letech příprav dne 1. července do Evropské unie a stane se jejím 28. členským státem.

28.6.2013 v 7:52 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

S Kubou i bez Kuby: ztráta kontaktu s realitou pokračuje

Dávkování informací k razii v Úřadu vlády a na řadě dalších míst postupně dokládá propojení vysoké politiky s podsvětím. Začal konec premiéra Nečase, to je nasnadě. Teď jde již pouze o to, aby uříznutá ostuda byla co nejmenší a agonie se dál neprotahovala. Nové volby jsou nezbytné.

16.6.2013 v 20:03 | Karma: 19,83 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Další země chtějí do eurozóny. A co my?

Od začátku příštího roku se Lotyšsko stane 18. členem eurozóny. Lotyšsko podle Evropské komise i podle Evropské centrální banky splnilo maastrichtská kritéria pro přijetí eura. Inflace je v povolených mezích, deficit i státní dluh jsou stabilizovány pod stanovenými hranicemi, směnný kurz latu je vůči euru taktéž stabilní. Tyto výsledky nejsou zadarmo. Obrazně řečeno si Lotyši museli projít slzavým údolím tvrdých úsporných opatření a reforem poté, co roku 2008 zemi hrozil totální hospodářský kolaps. Tehdy Lotyšsko obdrželo pomoc od EU a Mezinárodního měnového fondu, ale zemi se postupně podařilo získat zpět důvěru finančních trhů. Lotyšsko je zkrátka vzorovým příkladem toho, že makroekonomické nerovnováhy lze úspěšně napravit. Lotyšsko v minulém roce zaznamenalo nejrychlejší ekonomický růst v EU. Jeho HDP za rok vzrostl o 5,1 % a podle očekávání by letos mohlo lotyšské hospodářství růst nejvíce ze všech členských zemí EU.

7.6.2013 v 12:59 | Karma: 11,75 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Poplatky za roaming v rámci EU jsou přežitek

Nastává doba dovolených a pro ty, kteří se rozhodnou trávit volno v zahraničí nastává obvyklá starost s poplatky za používání mobilních telefonů a internetu. Mnoho lidí se v minulosti dožilo po návratu z prázdnin nepříjemných překvapení v podobě vysoké faktury za volání a používání internetu v mobilu. Evropská unie v minulých letech prosadila výrazné zastropování těchto cen, ale nyní se chce odhodlat ke zcela revolučnímu kroku: chce poplatky za roaming úplně zrušit. Komisařka EU Neelie Kroes, která má na starosti digitální agendu, navrhla v Evropském parlamentu balík opatření, který by měl být schválen na jaře příštího roku.

1.6.2013 v 20:05 | Karma: 9,82 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Vláda nesmyslně brání zvýšení minimální mzdy

Již delší dobu u nás požadují odbory navýšení minimální mzdy, která se v České republice zvýšila naposledy v roce 2007. Od té doby činí její výše konstantně 8000 Kč hrubého měsíčně, takže až do současnosti její reálná úroveň (koupěschopnost) neustále klesá. Zatímco v ČR představuje minimální mzda 32 % průměrné mzdy, v Evropské unii dosahuje zpravidla kolem 40 %. V přepočtu na paritu kupní síly v EU máme šestou nejnižší minimální mzdu.

23.5.2013 v 9:46 | Karma: 15,11 | Přečteno: 822x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik