Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nacionalisté všech zemí, spojte se?

Obyvatelé střední a východní Evropy mají s nacionalismem a umělou izolací své neblahé zkušenosti, a proto by měli být vůči nacionalismu dvojnásob ostražití. Jak je možné, že se i u nás najde tolik bláhových lidí, kteří věří, že nacionalismus je východiskem z hospodářské krize a že zařazení zpátečky v EU nám může jedině prospět?

Je silně pravděpodobné, že nacionalisté v následujících evropských volbách získají na síle. Nedávný úspěch rakouské FPÖ, popularita francouzské Národní fronty, preference Pravých Finů nebo dánské Lidové strany skutečně nevěští nic dobrého. Před pár dny se předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Pen za velké pozornosti médií setkala v Haagu s krajně pravicovým Geertem Wildersem, aby spolu dohodli spolupráci při květnových volbách do Evropského parlamentu.

Naší pozornosti by nemělo ujít zejména to, že nizozemská krajní pravice v čele s Wildersem chce omezit imigraci hlavně ze států, které nejsou členy tzv. vyspělého západního světa. Jinými slovy, chtějí na evropské úrovni spolupracovat s podobnými stranami pouze ze severní a západní Evropy. O státy střední a východní Evropy nestojí. V centru negativní pozornosti nacionalistů stojí momentálně například Rumuni a Bulhaři, kteří mají od nového roku (tedy po uplynutí sedmiletého přechodného období) získat volný přístup na pracovní trh v rámci EU.

Evropští národovci a xenofobové nabízejí svým voličům představu, že odpovědí na globalizaci je nacionalismus. Tato idea je velmi nebezpečná. Jde totiž o bezkonkurenčně nejtragičtější slepou uličku, kterou si jenom ve 20. století přece Evropané ze Západu i Východu už několikrát prošli!

Evropané museli ještě historicky nedávno zaplatit strašlivou cenu za poznání, že jakékoli omezování obchodu a pohybu lidí i myšlenek spolu s jedovatým koktejlem ideologie nesnášenlivosti produkuje v horším případě krvavé konflikty a pouze v  tom lepším případě bídu.     

Pokud jde o posilování nacionalistů v Evropě, jde o pestrou společnost, ve které jsou zastoupeni jak islamofobové, tak antisemité. Spojuje je ale nenávist k otevřené Evropě a touha po návratu k národním státům. Chtějí se spojit a mluvit v Evropském parlamentu jedním hlasem. Pokud se jim podaří uspět a vytvořit celou vlastní frakci v Evropském parlamentu, mohou získat finanční podporu na další rozvoj a hlavně významně ochromit chod řady věcí v Evropské unii.

Je znepokojivé sledovat, jak u nás na internetových diskusních fórech dominují ti, kteří se proti Evropské unii vymezují negativně. Buď rovnou odsuzují integrační projekt jako takový, nebo se aspoň uchylují ke kupecké mentalitě podle hesla „budeme v EU, dokud nám to bude sypat“. Copak tito lidé nemají paměť? A zamysleli se nad tím, jak by asi Evropa vypadala, kdyby své návrhy prosadili Wilders a spol.? Pro nás Evropany ze střední a východní Evropy by přece měly být námluvy nacionalistů v Evropě i doma přece o to trpčí, že máme zmíněnou slepou uličku prozkoumanou zatraceně dobře. Měli jsme na to dost času, když jsme byli po desetiletí drženi za ohradníkem komunistického bloku!

Autor: Libor Rouček | pátek 15.11.2013 12:35 | karma článku: 12,94 | přečteno: 945x
  • Další články autora

Libor Rouček

Nelze tolerovat ruský nátlak!

Rusko dlouhodobě používá k prosazování svých zahraničněpolitických cílů nejen zemní plyn a ropu, ale také mléko a maso. Moskva svými ochodními zákazy naznačuje, že je bohužel stále obětí mentality studené války.

12.10.2013 v 9:36 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Vábení krysařů bude zkouškou z politické dospělosti i u nás

Předminulou neděli byly volby v Německu, minulou neděli v Rakousku a za necelý měsíc půjdou k urnám čeští občané. Střední Evropa čelí různě úspěšně vlně politického populismu, který je bez pochyby na vzestupu.

1.10.2013 v 8:14 | Karma: 12,08 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Vláda se nesmí vyzouvat z řešení situace na Dolu Paskov

Na jedné straně názor, že každý se musí o sebe postarat sám a na propuštěné horníky z Dolu Paskov přece nebude zbytek společnosti doplácet, na druhé straně představa, že stát ustoupí vydírání soukromého vlastníka, který vládu staví před hotovou věc. Tak divoká a „ode zdi ke zdi“ je současná debata o kritické situaci na Frýdecko-Místecku.

19.9.2013 v 13:09 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

S pravicí spolehlivě ke dnu!

Včera média přinesla smutnou informaci o stavu naší země, když zveřejnila zprávu Světového ekonomického fóra. Česká republika se již od roku 2009 stále propadá ve schopnosti čelit konkurenci jiných ekonomik, ale letošní propad české ekonomické kondice je historicky zdaleka nejhorší.

5.9.2013 v 9:23 | Karma: 16,43 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Americké špehování versus zdravá obchodní úvaha

Dnes bylo zahájeno historické vyjednávání mezi EU a USA o transatlantické zóně volného obchodu. Od samého počátku je toto dlouho plánované jednání zastíněno špionážním skandálem. Špehování americké tajné služby NSA namířené na občany a orgány EU je bezpříkladným porušením vzájemné důvěry. Máme vůbec s Američany po tom všem jednat?

8.7.2013 v 20:11 | Karma: 9,23 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik