Maďarsko Maďarům: volby potvrzují nebezpečný trend

V nedělní maďarských parlamentních volbách zvítězila dle očekávání populistická pravice Fidesz Viktora Orbána. Znepokojivá je skutečnost, že se do parlamentu poprvé dostalo Hnutí za lepší Maďarsko, pravicově extremistický Jobbik. Naštěstí se nenaplnily předpovědi, podle kterých se měl Jobbik umístit jako druhý, ještě před dosud vládnoucími socialisty. Výrazným posunem k populistické a extrémní pravici jsou maďarské volby dalším dokladem nebezpečného nástupu nacionalistů a pravicových populistů v Evropě.

V jiných evropských státech se také rýsuje trend vzestupu nacionalistů, rasistů, xenofobů a pravicových populistů. Francouzská Le Penova Národní fronta překvapivě zabodovala v březnových regionálních volbách. Italská Lega Nord v regionálních volbách také hodně posílila a protiislámské tažení Holanďana Geerta Wilderse slibuje v letních volbách jeho straně nebývalé zisky. Prezident EU Herman van Rompuy je Belgičan a v rozhovoru pro německou F.A.Z. označil populismus za momentálně největší nebezpečí pro Evropu. Dodal, že jako Belgičan ví, o čem mluví a dal tím najevo, co si myslí o vzestupu obliby vlámské xenofobní strany Vlaams Belang.

Vzestup extremistů přitom probíhá všude podle zhruba stejného scénáře: na začátku je špatná hospodářská situace, rostoucí nezaměstnanost postihující hlavně mladší ročníky, krácení sociálních výdajů a politická scéna, která neumí adekvátně reagovat na problémy lidí a působí jako odtržená od reality. Volební účast, důvěra v ústavní činitele i demokratické strany postupně klesá.

Pokud jde o Maďary, tak finanční a hospodářská krize na ně dolehla velmi tvrdě, řada z nich přišla o práci a nyní nemohou splácet půjčky. Současná vláda sáhla k drastickým rozpočtovým škrtům, aby snížila zadlužení země – její úsporné kroky Viktor Orbán z opozice kritizoval a nyní bude zajímavé sledovat, jak chce plnit své předvolební sliby. Voliči jsou frustrováni z výsledků dosavadních vlád i z korupčních skandálů a nyní hledají útěchu v jednoduchých řešeních. Pravice sice nemá recept na snížení nezaměstnanosti, zato umí ukázat prstem na cizáky a příslušníky menšin. Politici Fideszu a Jobbiku dovedně rozehrávají historický komplex Maďarů z Trianonské smlouvy, která před 90 lety rozhodla o podstatném zmenšení jejich teritoria.

Hnutí za lepší Maďarsko, strana Jobbik, zaznamenala první velký úspěch ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2009, kdy získala překvapivě 15 % hlasů. Nyní se s téměř 17 % dostal i do národního parlamentu. Jobbik vešel ve známost organizováním polovojenských Maďarských gard, které si libují ve stejnokrojích a pochodech s vlajkami. Nápadně připomínají fašistické šiky ze 40. let 20. století. Jejich posláním má být podle předsedy Jobbiku hlídání romských osad. Tyto gardy byly sice zakázány, ale to neznamená, že vymizely. Jobbik štve zejména proti Romům a Židům, ale stranou nenechává například ani homosexuály. 17 % pro rasistickou a antisemitskou stranu je hodně a zůstává otázkou, do jaké míry se s agresivní rétorikou Jobbiku ztotožňují jeho voliči a do jaké míry jsou hlasy pro Jobbik výrazem protestu a znechucení z dosavadní politické a hospodářské situace v zemi.

Fidesz teď nebude Jobbik k vládnutí potřebovat, ale i tak je bohužel téměř jisté, že radikální rétorika pravicového Fideszu vyvolá zhoršení vztahů se sousedním Slovenskem. Lze také očekávat, že provokace maďarských nacionalistů nezůstanou bez odezvy Slotovy Slovenské národní strany. Člověk nemusí být velký prognostik, aby věděl, že nás v Evropě čekají perné časy. Je zapotřebí, aby se ostatní evropští státníci jasnou řečí vymezili k jakýmkoli projevům netolerance a narušování dobrých sousedských vztahů v EU. Pro nového maďarského premiéra Orbána bude zase testem přijatelnosti jeho distancování se od neofašistů.

Máme sjednocenou Evropu a velký společný trh, na kterém platí jednotná pravidla. Právě díky nim se mohly uplatnit schopnosti našich výrobců a exportérů. Díky integraci do EU jsme zažili nebývalý rozkvět ekonomiky a příliv zahraničních investic. Jako součást Unie máme některé společné evropské zájmy, které potřebujeme neustále prosazovat vůči okolnímu světu. Zkuste si odpovědět sami: Jak by se nám asi dařilo v takové EU, kde by ve vládních křeslech seděli nacionalisté?

Autor: Libor Rouček | úterý 13.4.2010 7:38 | karma článku: 11,35 | přečteno: 1144x