Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny?

Ukrajina stojí před dalším dnem, který pro ni může být osudový. V neděli chtějí proruští separatisté z Doněcku a Lugansku uspořádat referendum o odpojení těchto regionů od Ukrajiny. Tento scénář nápadně připomíná Krym, který se koncem února přesně stejným způsobem rozhodl osamostatnit, aby se vzápětí připojil k Rusku.

Doněck je průmyslovým jádrem východu Ukrajiny a pokud by o něj Ukrajina přišla, bude to pro ni strašlivá rána. Jisté je, že referendum by postrádalo v současné situaci plné chaosu jakoukoli demokratickou legitimitu a průkaznost. Ani centrální vláda, ani proruské milice nemají v součastnosti oblast pod kontrolou. Je mimo pochybnost, že vláda vzešlá z povstání na Majdanu, která nyní sedí v Kyjevě, není na jihovýchodě země oblíbená. 

 

Lze odhadnout, že ať už se k výsledku referenda dopracují v Doněcku jakkoliv, separatisté vyhlásí, že zvítězilo odtržení od Ukrajiny a kyjevská vláda zase prohlásí referendum za nelegální. Západ výsledek referenda také neuzná. Bude tedy záležet na tom, jak se v dané situaci zachová Putin.

 

Putin zatím vyslal do Doněcka a Lugansku rozporuplné signály. Kreml po řadu týdnů podporoval proruské separatisty jednak skrytě vojensky, ale také agresivní propagandou o fašistické juntě v Kyjevě. Potom ale Putin překvapivě vyzval k odsunutí termínu referenda a k dialogu všech politických sil na Ukajině! Najednou jakoby se zdálo, že se chce stylizovat do role někoho, kdo se mírnit vášně a zařadit zpátečku. Svitla určitá naděje, že se Moskva bude snažit o uklidnění situace.

 

Putin je ale nevypočitatelný a jeho páteční návštěva na Krymu (první od jeho připojení k Rusku) se ne náhodou nesla v duchu oslav vítězství nad fašismem u příležitosti nejdůležitějšího ruského národního svátku. Z pohledu demokratických režimů na Západě, které anexi Krymu neuznávají, se jednalo o jasnou provokaci. Tuto návštěvu mohli separatisté na východě Ukrajiny pochopit jedině jako povzbuzení pro své cíle.

 

Dá se věřit tomu, že Rusko, které dosud přilévalo olej do ohně a vydatně přispívalo k eskalaci konfliktu, začalo mít obavy z nekontrolovatelného vývoje směrem k občanské válce? Jak máme věřit, že Kreml nesleduje s Donbasem stejný scénář jako s Krymem? Brzy se ukáže, jak si máme vysvětlit Putinovy manévry.

 

Je tu však ještě jedna otázka, která nahání strach. Co když ani Putin už není momentálně schopný účinně působit na proruské milice v jihovýchodní části Ukrajiny? Co když se situace kompletně vymkne kontrole a občanská válka se rozhoří naplno?    

Autor: Libor Rouček | neděle 11.5.2014 8:07 | karma článku: 12,66 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Libor Rouček

Český stát financuje reklamu penzijním společnostem!

České deníky od tohoto týdne obsahují mnohastránkovou inzerci, která má na oko „vysvětlovat“ důchodovou reformu, ve skutečnosti však občany chce přesvědčit ke koupi privátního produktu, kterým je účast v tzv. druhém pilíři důchodového systému. To není vše: česká vláda plánuje dál vydávat veřejné prostředky na tento účel ještě prostřednictvím televizní reklamy, internetové stránky a k završení všeho ještě velkou konferencí. Celá akce má vyjít na 20 mil. Kč. Pod reklamní kampaní je podepsán Úřad vlády ČR, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo financí. Premiér této vlády se dokonce sám uvolil jít příkladem a udělal reklamu soukromému pojištění.

18.4.2013 v 10:01 | Karma: 22,74 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Tunelování státu v resortu práce a sociálních věcí pokračuje

Ministryně Müllerová (TOP 09) podle všech indicií hodlá dovršit záměry svého předchůdce a pokračovat v privatizaci veřejných služeb. Jak jinak interpretovat obnovenou snahu ministerstva práce a sociálních věcí o sdílené zprostředkování zaměstnání v rámci zákona o zaměstnanosti? Dnes, kdy máme nejvyšší nezaměstnanost od roku 1993, a její další nárůst se očekává na podzim, úřady práce nejsou s to nezaměstnaným pomáhat s hledáním místa. Tuto funkci mají nově převzít zprostředkovatelské a pracovní agentury, které budou placeny ze státní pokladny. Není proto divu, že pracovní a personální agentury najednou v Čechách a na Moravě rostou jako houby po dešti. Tyto soukromé subjekty budou mít ze zákona nárok na 6250 Kč po skončení zkušební doby za každého umístěného klienta na dobu neurčitou, ale také na pokrytí administrativních nákladů na každého uchazeče do výše 500 Kč.

15.4.2013 v 9:37 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Kdy se dozvíme, kteří Češi mají peníze v daňových rájích?

Velký poprask v západní Evropě způsobilo odhalení Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů, kteří přinesli pod názvem Offshoreleaks seznam 130 tisíc majitelů majetku v celkové výši 25 bilionů eur v daňových oázách. Je to varování, že bohatí lidé, kteří využívali daňové ráje, nezůstanou před veřejností skryti. I když dopravovali své peníze do daňových rájů různými oklikami, transakce a elektronická komunikace zanechaly dlouhodobé stopy.

8.4.2013 v 18:22 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Vlajka EU na Pražský hrad patří!

V úterý dorazí na návštěvu České republiky předseda Evropské komise a mimo obvyklých pracovních termínů se zúčastní symbolického aktu spolu s prezidentem Zemanem: nad Pražským hradem bude od středy kromě české vlajky vlát i symbol EU. Nejde zde o žádnou revoluci, spíše o návrat k normálnímu stavu panujícímu v zemích, které do EU svobodně vstoupily.

2.4.2013 v 19:09 | Karma: 31,27 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Neviditelná ruka trhu podává jedovatý alkohol

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Juračka správně upozornil na zpackaný záměr vlády zabránit podobným katastrofám, jako byla metanolová aféra. Skutečnost, že vláda dlouhodobě tolerovala černý trh s lihovinami, vyplavala dramaticky na povrch už v okamžiku, kdy se objevily první oběti pančovaného alkoholu. Vláda navrhla, aby si každý, kdo chce prodávat tvrdý alkohol, musel pořídit koncesi. Fajn. Ale tu zřejmě dostane každý, kdo bude plnoletý a bezúhonný.

20.3.2013 v 21:15 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik