Komu prospěje zákaz zahalování muslimek na veřejnosti?

Ve Francii byl 19. 5. 2010 schválen návrh zákona, který zakazuje muslimkám nosit burku nebo nikáb na veřejnosti. Jedná se o zákaz, který již byl před krátkým časem schválen v Belgii. V Evropském parlamentu se už také našly hlasy, které volají po celoevropské normě, která by muslimkám zahalování celého obličeje pod pokutou zakázala.

Je otázkou, komu takový zákaz skutečně prospěje. Možná bude jen vodou na mlýn islámským fundamentalistům, kteří budou zákon napadat jako omezení ústavního práva na sebeurčení a jako útok na náboženskou svobodu v právním státě. Islamisté mohou využít zákona k tomu, aby stylizovali vyznavače Koránu do role oběti pronásledování a dostat pod nežádoucí tlak umírněné muslimy, kteří jsou historicky přirozenou součástí evropské společnosti.

Proti celoevropské normě zakazující burku a nikáb hovoří i fakt, že v řadě zemí EU muslimky vůbec tyto části oděvu nenosí a dokonce v těch zemích, kde je větší procento muslimského obyvatelstva si tvář zahaluje maximálně pár stovek žen.

Konečně dalším argumentem proti takovému zákonu je samotná logika stojící za zákazem zahalování. Zde platí rčení, že cesta do pekel často bývá dlážděna dobrými úmysly. Zastánci zákazu hovoří o ponižování žen. Mluví se o mobilním vězení, kterým prý burka či nikáb pro své nositelky jsou. Vycházejí přitom z předpokladu, že rodina/manžel ženě nedovoluje vycházet ven nezahalená. V tom případě ovšem zákaz nošení burky nebo nikábu bude pro takovou ženu znamenat skutečné domácí vězení, protože jí rodina či manžel vycházet ven zcela zakážou. Pokud někomu leží na srdci svobodná vůle a důstojnost muslimských žen, pak by si měl spíše než na ně došlápnout na ty, kteří muslimkám vnucují povinnost zahalovat svou tvář na veřejnosti proti vlastní vůli.

Někteří konzervativní politici v zahraničí (ale našli se už i komentátoři v naší zemi, kde se ženy s nikábem či burkou sotva najdou!) chtějí takto bránit naše evropské tradice a křesťanské hodnoty. Nevyhnou se však podezření liberální části spektra, že se jim stigmatizace jedné náboženské menšiny evropské společnosti v současné době docela může hodit. Odvádí pozornost od skutečných problémů. V ekonomice pokračuje krize, lidé se bojí o práci, k muslimům má většina společnosti kvůli jejich viditelné odlišnosti nedůvěru a řada lidí dokonce s islámem spojuje rovnou terorismus. Některým politikům se může tato jednoduchá zakazovací legislativa hodit do krámu.

Autor: Libor Rouček | středa 19.5.2010 21:34 | karma článku: 12,17 | přečteno: 1617x