Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jednoduchý návod pro nerozhodnutého voliče

Předvolební napětí vrcholí a závěrečná fáze kampaně cílí především na nerozhodnuté voliče. Nerozhodný volič je dnes naprostý štvanec, kterému bohužel nelze doporučit nic lehčího, než abypoužíval vlastní rozum. Zásadní poznatek myslícího člověka, na kterého útočí média a politická reklama, je následující: není vždy pravda, co se píše v novinách a není vždy pravda, co nám servírují v televizi (bohužel i v té veřejnoprávní se používají manipulace).

V první řadě je na místě si položit jednoduchou otázku: „Dodrželi, co slibovali?“. Případně (u subjektů, které jsou na scéně nové): „Mohou vůbec dodržet to, co slibují?“

Pokud jde o dosavadní spanilou jízdu sedmi let vlád pod taktovkou ODS a TOP09, bylo jejich cílem ozdravení veřejných financí. Jaký je výsledek? Na konci levicových vlád v roce 2006 činil veřejný dluh 950 mld. Kč a byl v poměru k HDP jeden z nejnižších v celé EU (asi 28 % HDP). Podle odhadu Ministerstva financí ČR dosáhne letos veřejný dluh více než 1750 mld. Kč (asi 49 % HDP). Z toho vyplývá, že pravicové koalice za posledních sedm let bezmála zdvojnásobily veřejný dluh naší země. (Komu se nepozdává ten dvojnásobek, nechť laskavě připočte rozpuštění rozpočtových rezerv všech ministerstev, jejichž celková výše činila v roce 2006 146 mld. Kč. Tato částka se do celkového dluhu negativně nepromítla, naopak posloužila k optickému snížení deficitu.)

K výraznému nárůstu zadlužení ještě přičtěte korupční aféry, zdražení základních životních potřeb (potraviny, léky, teplo, voda, doprava), destrukci sociální záchytné sítě a zpoplatnění veřejných služeb. Odpověď na jednoduchou otázku tedy zní: nedodrželi sliby – nevolit!

Pokud jde o nová politická uskupení, bude třeba zapojit nejen rozum, ale i cit, respektive vkus. Ten vkus platí zejména pro hnutí pana Okamury. Jeho xenofobní vábení je pro příznivce svobodné a tolerantní společnosti nepřijatelné.

Nejinak se to má s Babišovým podnikem ANO. O Babišovi se toho napsalo už hodně a nechme na nerozhodném voliči, zda mu uvěří, že se jako agent ve svazcích StB ocitl náhodou. Daleko důležitější pro budoucnost naší země je otázka, zda je tučné konto kandidáta skutečně zárukou, že bude sledovat cíle celé společnosti a nikoli jen té své vlastní (či spíše vlastních, protože majitel ANO je zároveň majitelem mnoha společností). Sám takové případy neznám a přiznávám, že mě napadají jen příklady přesně opačné. Přesvědčení, že bohatí lidé jsou morálnější než chudí, je jednoduše naprosto zcestné. Dodejme, že stejně tak je naprosto zcestné přesvědčení řady komunistických voličů, že chudí lidé jsou a priori morálnější než lidé, kterým se podařilo zbohatnout. 

Nerozhodný volič nechť se laskavě zamyslí hlavou a hlavně nechť přijde k volbám: naše země nutně potřebuje politickou změnu!

Autor: Libor Rouček | pátek 25.10.2013 9:28 | karma článku: 13,21 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Libor Rouček

Český stát financuje reklamu penzijním společnostem!

České deníky od tohoto týdne obsahují mnohastránkovou inzerci, která má na oko „vysvětlovat“ důchodovou reformu, ve skutečnosti však občany chce přesvědčit ke koupi privátního produktu, kterým je účast v tzv. druhém pilíři důchodového systému. To není vše: česká vláda plánuje dál vydávat veřejné prostředky na tento účel ještě prostřednictvím televizní reklamy, internetové stránky a k završení všeho ještě velkou konferencí. Celá akce má vyjít na 20 mil. Kč. Pod reklamní kampaní je podepsán Úřad vlády ČR, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo financí. Premiér této vlády se dokonce sám uvolil jít příkladem a udělal reklamu soukromému pojištění.

18.4.2013 v 10:01 | Karma: 22,74 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Tunelování státu v resortu práce a sociálních věcí pokračuje

Ministryně Müllerová (TOP 09) podle všech indicií hodlá dovršit záměry svého předchůdce a pokračovat v privatizaci veřejných služeb. Jak jinak interpretovat obnovenou snahu ministerstva práce a sociálních věcí o sdílené zprostředkování zaměstnání v rámci zákona o zaměstnanosti? Dnes, kdy máme nejvyšší nezaměstnanost od roku 1993, a její další nárůst se očekává na podzim, úřady práce nejsou s to nezaměstnaným pomáhat s hledáním místa. Tuto funkci mají nově převzít zprostředkovatelské a pracovní agentury, které budou placeny ze státní pokladny. Není proto divu, že pracovní a personální agentury najednou v Čechách a na Moravě rostou jako houby po dešti. Tyto soukromé subjekty budou mít ze zákona nárok na 6250 Kč po skončení zkušební doby za každého umístěného klienta na dobu neurčitou, ale také na pokrytí administrativních nákladů na každého uchazeče do výše 500 Kč.

15.4.2013 v 9:37 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Kdy se dozvíme, kteří Češi mají peníze v daňových rájích?

Velký poprask v západní Evropě způsobilo odhalení Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů, kteří přinesli pod názvem Offshoreleaks seznam 130 tisíc majitelů majetku v celkové výši 25 bilionů eur v daňových oázách. Je to varování, že bohatí lidé, kteří využívali daňové ráje, nezůstanou před veřejností skryti. I když dopravovali své peníze do daňových rájů různými oklikami, transakce a elektronická komunikace zanechaly dlouhodobé stopy.

8.4.2013 v 18:22 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Vlajka EU na Pražský hrad patří!

V úterý dorazí na návštěvu České republiky předseda Evropské komise a mimo obvyklých pracovních termínů se zúčastní symbolického aktu spolu s prezidentem Zemanem: nad Pražským hradem bude od středy kromě české vlajky vlát i symbol EU. Nejde zde o žádnou revoluci, spíše o návrat k normálnímu stavu panujícímu v zemích, které do EU svobodně vstoupily.

2.4.2013 v 19:09 | Karma: 31,27 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Neviditelná ruka trhu podává jedovatý alkohol

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Juračka správně upozornil na zpackaný záměr vlády zabránit podobným katastrofám, jako byla metanolová aféra. Skutečnost, že vláda dlouhodobě tolerovala černý trh s lihovinami, vyplavala dramaticky na povrch už v okamžiku, kdy se objevily první oběti pančovaného alkoholu. Vláda navrhla, aby si každý, kdo chce prodávat tvrdý alkohol, musel pořídit koncesi. Fajn. Ale tu zřejmě dostane každý, kdo bude plnoletý a bezúhonný.

20.3.2013 v 21:15 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik