Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

IZIP se své dojné krávy nevzdá lacino

Kauza elektronických zdravotních knížek IZIP má další skandální pokračování. Média v úterý zveřejnila informaci, že švýcarská firma eHealth International vlastnící 49 % akcií IZIP považuje vypovězení smluv ze strany VZP za nezákonné. Je vidět, že IZIP se své dojné krávy VZP jen tak snadno nepustí.

Vše bohužel nasvědčuje tomu, že původní spekulace o pohnutkách europoslanců ODS Ouzkého a Cabrnocha při převodu významného balíku akcií IZIP na netransparentní firmu do Švýcarska mohou mít pravdivé jádro. Jejich cílem mohlo být vyvolání mezinárodní arbitráže proti České republice a získání dalších peněz nad rámec dosavadního předraženého a neživotaschopného projektu.

Inu, smlouvy má IZIP napsány asi šikovně! Hrozby mezinárodní arbitráží od švýcarského právního zástupce IZIP zatím ještě ani nejsou na stole a už je jasné, že čeští plátci se z „pečujícího“ objetí IZIP jen tak rychle nevymaní.    

Na konci května se po dohodě ministra zdravotnictví a premiéra rozhodlo o zrušení projektu. Smlouvy VZP s IZIP byly vypovězeny ke konci června. Teprve nyní začne běžet půlroční výpovědní lhůta, po kterou bude IZIP z veřejných peněz čerpat ještě minimálně šest miliónů korun měsíčně (!) za provoz elektronického portálu. Kdo by si myslel, že naše největší zdravotní pojišťovna se koncem roku své dlouholeté pijavice zbaví, škaredě se plete. Z nových informací vyplývá, že peníze pojištěnců potečou do IZIP i po novém roce! Pokud se řediteli Horákovi nepodaří vyjednat s IZIP převzetí portálu (což je silně pravděpodobné), bude se táhnout výběrové řízení na jiného provozovatele další měsíce a odhady předpovídají, že VZP bude muset platit IZIP za tyto neuvěřitelně drahé služby další půlrok. IZIP již dal vědět, že elektronický portál nepřevede VZP zadarmo a lze tušit, že bude jednání ve vlastním zájmu protahovat. 

Ze skandálu je třeba vyvodit důsledky ve dvou rovinách – tou první je rovina politická a je s podivem, že premiér Nečase zodpovědnost nijak neřeší. Nedozvěděli jsme se nic o postupu vůči europoslancům Ouzkému a Cabrnochovi, kteří přes deset let těžili z projektu, na který nikdy nebylo vypsáno výběrové řízení a který plátce zdravotního pojištění stál bez užitku více než dvě miliardy korun. Nedozvěděli jsme se nic o postupu vůči předsedovi správní rady VZP Marku Šnajdrovi, dozorčí rady Josefu Kantůrkovi (oba ODS) a řediteli VZP Pavlu Horákovi. Jediné, co víme je, že ministr zdravotnictví Leoš Heger chtěl Šnajdra a několik dalších členů správní rady odvolat, což premiér odmítl. Důvodem je zřejmě velký vliv Šnajdra ve straně.

Z jednotlivých kroků a výroků klíčových aktérů lze přitom usuzovat na jejich možné osobní zájmy v dané kauze. Co si například myslet o tom, když vypovězení smluv označil poslanec ODS a předseda správní rady Marek Šnajdr v Interview ČT24 za „účelové politické rozhodnutí“, kvůli kterému nehodlá ustupovat a rezignovat na post předsedy správní rady VZP? Bizarní byl i jeho výrok pro server aktuálně.cz, kdy po zveřejnění zdrcujícího výroku auditorů zhodnotil projekt IZIP těmito slovy: "Je evidentní, že projekt přispěl ke stabilizaci pojištěnců. Minimálně prokázal, že taková ta komunikace pacientských dat, výsledků vyšetření, je možná“. K tomu není co dodat.

Druhou rovinou kauzy IZIP je jednoznačně odpovědnost trestní. VZP připravila své pojištěnce o dvě miliardy korun, které bylo možno využít na léčebné účely. Je třeba se ptát, zda je nějaká šance na navrácení aspoň části těchto peněz a zejména kdo ponese trestní zodpovědnost za porušení povinností při správě cizího majetku a za zneužití pravomoci úřední osoby.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Rouček | čtvrtek 21.6.2012 8:17 | karma článku: 25,70 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Libor Rouček

Čtěte životopisy kandidátů!

Rozhlédneme-li se po dominantních heslech letošní kampaně před volbami do Evropského parlamentu, snadno se nás zmocní skepse.

18.5.2014 v 13:51 | Karma: 12,39 | Přečteno: 591x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny?

Ukrajina stojí před dalším dnem, který pro ni může být osudový. V neděli chtějí proruští separatisté z Doněcku a Lugansku uspořádat referendum o odpojení těchto regionů od Ukrajiny. Tento scénář nápadně připomíná Krym, který se koncem února přesně stejným způsobem rozhodl osamostatnit, aby se vzápětí připojil k Rusku.

11.5.2014 v 8:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 995x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Kdy a jak skončí Putinův režim se možná rozhoduje už dnes

Pokud jde o Putina, tak jakkoli to nebude snadné, není možné se otočit k Rusku zády – musíme se v rámci snahy o uklidnění konfliktu na Ukrajině snažit s Kremlem navázat jednání, jehož výsledky budou závazné pro všechny zúčastněné. Nejhorší, co by se mohlo stát, by byla analogie k roku 1914, kdy spolu mocnosti úplně přestaly komunikovat a celý kontinent zachvátila válka. Putin asi nepřestane podněcovat nepokoje na jihovýchodní Ukrajině, protože potřebuje Ukrajinu slabou, kterou bude moci zpovzdálí ovládat. Pořádání svobodných voleb není v jeho zájmu.

5.5.2014 v 10:46 | Karma: 18,20 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

10 let poté: nedokončená symfonie pokračuje

Letos máme rok významných výročí: připomínáme si 100 let od vypuknutí první světové války a 75 let od vypuknutí druhé světové války. Před deseti lety jsme spolu s dalšími devíti zeměmi přistoupili k Evropské unii a definitivně zpečetili konec studené války. Za ta léta našeho členství se hodně změnila Unie i my sami. Je to příležitost k bilancování a k tichému zamyšlení nad starým kontinentem.

2.5.2014 v 9:14 | Karma: 12,08 | Přečteno: 391x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

„Rozděl a panuj“ – osvědčená ruská metoda

Ukrajinská krize obnažila nemilosrdnou pravdu o kremelském režimu. Putinovy kroky jsou vedeny snahou upevnit si moc v Rusku, které technologicky zaostává za Západem a chudne. Ruské vedení se obává přitažlivosti Evropské unie pro bývalé sovětské republiky a snaží se proto Unii oslabit a podporovat nejrůznější extremisty uvnitř EU. Zatímco Putin horuje proti fašistům v Kyjevě, sám paradoxně financuje extrémní pravici v zemích Západu (od Jobbiku v Maďarsku, přes Národní frontu ve Francii a britský UKIP až po vyloženě neonacistický Zlatý úsvit v Řecku). Subjekty, které jsou proti EU, a hlásají referenda o vystoupení z Unie, jsou pro Putinovy záměry nadějnými partnery. Nenávist k EU spojuje Putina i s našimi euroskeptiky – vzpomeňme na výroky Václava Klause a jeho otevřené sympatie vůči Moskvě.

18.4.2014 v 8:29 | Karma: 12,31 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků

29. května 2024  10:37

Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...

Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev

29. května 2024  10:30

Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...

Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče

29. května 2024  10:29

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  10:20

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik