Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Euroskeptické trable s logikou a pálení vlajek včera a dnes

Nelze se ubránit dojmu, že se paušální euroskepse stala národním sportem, jakousi módou, které do určité míry propadla i hlavní média v naší zemi. Je dobré si přitom povšimnout, že odpůrci EU vůbec nic neriskují. (Jenom ten, který se zasazuje za nějaký pozitivní program, riskuje nezdary.) Výsledkem je, že jsme systematicky konfrontováni s různými teoriemi cizáckého spiknutí a excentrickými výklady moderních evropských dějin, kde jsou příčina a následek postaveny na hlavu.

Kam se člověk podívá, hemží se to mudrlanty o tom, jak Evropská unie selhala v reakci na situaci v severní Africe. Jak je Brusel impotentní a jak nikdo v tom byrokratickém molochu nedokáže předvídat ani za mák to, co přece každému muselo být jasné. Je pravda, že Evropská služba vnější akce je zatím v plenkách a že je proto její civilní a vojenský krizový management v zárodku. Pro euroskeptiky je to však jasný důkaz, že evropský pokus o jednotnou zahraniční politiku nemá právo na existenci. Tato logika je falešná.

Logický úsudek plynoucí ze světového vývoje (ať už jde o hospodářskou krizi nebo o revoluce ve Středomoří) je přece přesně opačný! Vývoj světa kolem nás naopak potvrzuje nutnost společného postupu EU v řadě oblastí: energetickou politikou počínaje, přes zahraniční a bezpečnostní politiku a migrační a azylovou politikou konče. Jednotlivé národní státy v Evropě, dokonce ani ty největší z nich, nemají sebemenší šanci účinně čelit následkům takových změn, které se nyní kolem nás odehrávají.

Politici jsou tu od toho, aby nabízeli odpovědi, které skýtají lidem možnost spoluovlivňovat vlastní budoucnost. Takovou odpovědí je v evropském případě spojení sil a hledání konsensu, a nikoli návrat k národnímu státu a politice 19. století! Národní ješitnost a okázalé žvanění o národní suverenitě možná vedou ke krátkodobé veřejné oblibě jednotlivců, ale rozhodně nepřinesou lidem žádný konkrétní užitek.

Originální vnímání dějinné kauzality osvědčil český prezident, když před návštěvou hospodářského fóra v Brixenu opravoval novináře z místního italského týdeníku Südtiroler Wirtschaftszeitung (rozhovor přinesly Novinky.cz z 25. února 2011). Citujme, stojí to za to: „Na otázku (novinářů), zda není zásluhou EU, že Evropě vládne mír, a blahobyt ve všech zemích roste, odpověděl Klaus zamítavě. „Mír v Evropě určitě není zásluhou Evropské unie, spíše naopak, Evropská unie je důsledkem míru. Tragédie druhé světové války byla tak velká a tak hrozná, že alespoň pro naši historickou epochu vylučuje její opakování,“ řekl prezident s tím, že NATO je v tomto ohledu mnohem důležitější než EU.“

Co na takovou logiku říci? Drtivá většina evropských i kupříkladu amerických politiků a komentátorů vidí věc zcela jinak a ctí příčinné souvislosti přesně opačné. Ostatně není tajemstvím, že exkurzy českého prezidenta do výkladu mezinárodní politiky či příčin současné hospodářské krize jsou považovány v zahraničí za výstřednost, která pověsti naší země neprospívá. Problémy s logikou nejsou jediným problémem českých euroskeptiků. Jejich svatý boj proti tzv. „diktátu z Bruselu“ nepohrdne jakýmikoliv spojenci. Od extrémní pravice po komunisty.

Údajné lobbování prezidenta Václava Klause za to, aby se prvním náměstkem ministra školství Dobeše (VV) stal bývalý pravicový extremista a současný protievropský aktivista pan Bátora, či prezidentovy sympatie k Straně svobodných občanů pana Macha nebo k paní Bobošíkové, která mu prostřednictvím proradné KSČM dopomohla k volbě hlavou státu (a jejíž spolek pilně podporuje bývalý ministr financí za ODS a Klausův spojenec Vlastimil Tlustý), jen dokreslují prostředí, ve kterém se ideově čeští euroskeptici pohybují. Jedna jejich část je eurofóbní z přesvědčení a ta druhá z vypočítavosti. Shodnou se na tom, že EU je prý stejná jako RVHP a Brusel si s Moskvou v ničem nezadá!

Při poslední návštěvě prezidenta EU van Rompuye v Praze čeští eurofobové uspořádali před pražským Hradem protest proti domnělému diktátu EU a pálili evropskou vlajku. Škoda jen, že dnešní euroskeptici nebyli takhle stateční i za reálného socialismu. Nejsou žádné doklady o tom, že například bývalý člen socialistické Národní fronty pan Bátora, bývalá aktivní funkcionářka SSM paní Bobošíková nebo snad bývalý komunista z roku 1989 pan Tlustý také tak srdnatě bojovali proti Moskvě a pálili vlajku Sovětského svazu v době, kdy se za to dávaly vysoké tresty!

Autor: Libor Rouček | neděle 27.2.2011 12:32 | karma článku: 10,20 | přečteno: 1047x
  • Další články autora

Libor Rouček

Americké špehování versus zdravá obchodní úvaha

Dnes bylo zahájeno historické vyjednávání mezi EU a USA o transatlantické zóně volného obchodu. Od samého počátku je toto dlouho plánované jednání zastíněno špionážním skandálem. Špehování americké tajné služby NSA namířené na občany a orgány EU je bezpříkladným porušením vzájemné důvěry. Máme vůbec s Američany po tom všem jednat?

8.7.2013 v 20:11 | Karma: 9,23 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Dobrodošli Chorvatsko!

Domácí politická bramboračka nám bohužel znemožňuje vnímat důležité události za našimi humny, kde se toho momentálně děje hodně důležitého. Bylo by zajímavé vědět, kolik z onoho neuvěřitelného téměř milionu Čechů, kteří ročně vyrazí na dovolenou do Chorvatska, ví o tom, že tato země vstoupí po deseti letech příprav dne 1. července do Evropské unie a stane se jejím 28. členským státem.

28.6.2013 v 7:52 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

S Kubou i bez Kuby: ztráta kontaktu s realitou pokračuje

Dávkování informací k razii v Úřadu vlády a na řadě dalších míst postupně dokládá propojení vysoké politiky s podsvětím. Začal konec premiéra Nečase, to je nasnadě. Teď jde již pouze o to, aby uříznutá ostuda byla co nejmenší a agonie se dál neprotahovala. Nové volby jsou nezbytné.

16.6.2013 v 20:03 | Karma: 19,83 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Další země chtějí do eurozóny. A co my?

Od začátku příštího roku se Lotyšsko stane 18. členem eurozóny. Lotyšsko podle Evropské komise i podle Evropské centrální banky splnilo maastrichtská kritéria pro přijetí eura. Inflace je v povolených mezích, deficit i státní dluh jsou stabilizovány pod stanovenými hranicemi, směnný kurz latu je vůči euru taktéž stabilní. Tyto výsledky nejsou zadarmo. Obrazně řečeno si Lotyši museli projít slzavým údolím tvrdých úsporných opatření a reforem poté, co roku 2008 zemi hrozil totální hospodářský kolaps. Tehdy Lotyšsko obdrželo pomoc od EU a Mezinárodního měnového fondu, ale zemi se postupně podařilo získat zpět důvěru finančních trhů. Lotyšsko je zkrátka vzorovým příkladem toho, že makroekonomické nerovnováhy lze úspěšně napravit. Lotyšsko v minulém roce zaznamenalo nejrychlejší ekonomický růst v EU. Jeho HDP za rok vzrostl o 5,1 % a podle očekávání by letos mohlo lotyšské hospodářství růst nejvíce ze všech členských zemí EU.

7.6.2013 v 12:59 | Karma: 11,75 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Poplatky za roaming v rámci EU jsou přežitek

Nastává doba dovolených a pro ty, kteří se rozhodnou trávit volno v zahraničí nastává obvyklá starost s poplatky za používání mobilních telefonů a internetu. Mnoho lidí se v minulosti dožilo po návratu z prázdnin nepříjemných překvapení v podobě vysoké faktury za volání a používání internetu v mobilu. Evropská unie v minulých letech prosadila výrazné zastropování těchto cen, ale nyní se chce odhodlat ke zcela revolučnímu kroku: chce poplatky za roaming úplně zrušit. Komisařka EU Neelie Kroes, která má na starosti digitální agendu, navrhla v Evropském parlamentu balík opatření, který by měl být schválen na jaře příštího roku.

1.6.2013 v 20:05 | Karma: 9,82 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik