Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dioxinový skandál se Česku vyhnul. Jen prozatím!

Skandál kolem rakovinotvorných dioxinů v jídle pokračuje. V sousedním Německu dosáhl obřích rozměrů. Nás by nemělo ukolébat zjištění, že se kontaminované jídlo do českých supermarketů nedostalo. Jde o obecnější problém. Nejprve to byla německá vejce, poté byly zjištěny dioxiny v drůbežím mase a nyní byly jedy zaznamenány německými úřady i v mase vepřovém. Nejde tady o žádnou maličkost. Dioxin je jed, jehož intenzivní působení na člověka dokumentuje například tvář bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka.

Na dioxinové aféře je paradoxně alarmující právě to, že aktuální zprávy o jejím vývoji nejsou nic nového pod sluncem. V posledních zhruba deseti letech se vyskytla v Evropě celá řada podobných skandálů, na jejichž začátku bylo závadné krmivo hospodářských zvířat (podobné šoky již zažila Itálie a Belgie). Za skandály obvykle stojí chamtivost producentů. V aktuálním případě přidávali výrobci levné průmyslové tuky do krmiv pro chovná zvířata místo dražších přírodních tuků. Ti, kteří tak činili vědomě, jednali cynicky a bez skrupulí.

Společným rysem všech skandálních odhalení bylo to, že se po pár týdnech zase hladina veřejného mínění zklidnila natolik, že už po tématu neštěkl ani pes. Nepoctiví průmysloví výrobci krmiv si mohli oddychnout – taktika zapírání, poté průtahů a nakonec tichého vyčkávání až kauza utichne, obykle zafungovala. Klíčem k úspěšnému zametení skandálu pod koberec je umění přesvědčit média a veřejnost o tom, že se jedná o jednotlivé pochybení, o omyl, který se už nemůže opakovat. Ti, kteří se systematicky snaží o jasnější pravidla pro ochranu spotřebitele bývají označeni cejchem regulačních euromaniaků, nepřátel svobodného podnikání a volného obchodu.

Je načase uvědomit si, že krmivo pro hospodářská zvířata je součástí potravinového řetězce, na jehož konci sedí spotřebitel s vidličkou a nožem v ruce. Zatímco jsou výrobci potravin v EU podrobeni přísné kontrole, pro výrobce zvířecích krmiv stejně intenzivní kontrolní mechanismy neplatí.

V souvislosti s monitorováním toho, kam vlastně byly německé potraviny s mnohonásobně překročenými limity jedů vyvezeny, jsme byli svědky toho, že ve sjednocené Evropě není zcela jednoduché ani rychlé tyto skutečnosti zjistit. Tady se jasně ukazuje, že v podmínkách jednotného trhu EU není vhodné nechat na jednotlivých státech, aby v kontrole potravního řetězce postupoval každý na vlastní pěst. V současnosti EU pozoruje vývoj debaty mezi zemědělskými experty Sedmadvacítky. Evropská komise by měla přestat být pasivní a začít jednat dřív, než se vynoří další podobný skandál.

Konkrétních opatření je více: od dobrovolných kontrol výrobců krmiv až po zpřísněná pravidla pro výrobní postupy. Produkční cesty živočišných a průmyslových tuků by měly být od sebe striktně odděleny, aby nemohlo dojít k jejich promísení. Jelikož bylo v konkrétních případech nejnovější dioxinové kauzy již prokázáno, že se nejednalo o nešťastné náhody, nýbrž o chladný kalkul producentů, je nasnadě, že by členské státy měly prověřit trestní důsledky pro viníky. Jistotu spotřebitelů by rozhodně posílilo zavedení povinných identifikačních etiket také pro drůbeží, vepřové a skopové maso – obdobně jako je tomu v EU u hovězího. U skotu byly po výskytu nemoci šílených krav v roce 2000 etikety o původu, chovu a porážce jednotlivých kusů zavedeny povinně. Transparentnost je konec konců v zájmu Evropské komise, poctivých výrobců i spotřebitelů. Skandály vyvolávají paniku, která pak vede k plošným zákazům dovozů z jiných členských zemí a dlouho trvající nedůvěře spotřebitelů. To má pak devastující účinek na volný obchod a jeho výhody.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Rouček | středa 12.1.2011 13:04 | karma článku: 32,79 | přečteno: 3403x
  • Další články autora

Libor Rouček

Čtěte životopisy kandidátů!

Rozhlédneme-li se po dominantních heslech letošní kampaně před volbami do Evropského parlamentu, snadno se nás zmocní skepse.

18.5.2014 v 13:51 | Karma: 12,39 | Přečteno: 591x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny?

Ukrajina stojí před dalším dnem, který pro ni může být osudový. V neděli chtějí proruští separatisté z Doněcku a Lugansku uspořádat referendum o odpojení těchto regionů od Ukrajiny. Tento scénář nápadně připomíná Krym, který se koncem února přesně stejným způsobem rozhodl osamostatnit, aby se vzápětí připojil k Rusku.

11.5.2014 v 8:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 995x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Kdy a jak skončí Putinův režim se možná rozhoduje už dnes

Pokud jde o Putina, tak jakkoli to nebude snadné, není možné se otočit k Rusku zády – musíme se v rámci snahy o uklidnění konfliktu na Ukrajině snažit s Kremlem navázat jednání, jehož výsledky budou závazné pro všechny zúčastněné. Nejhorší, co by se mohlo stát, by byla analogie k roku 1914, kdy spolu mocnosti úplně přestaly komunikovat a celý kontinent zachvátila válka. Putin asi nepřestane podněcovat nepokoje na jihovýchodní Ukrajině, protože potřebuje Ukrajinu slabou, kterou bude moci zpovzdálí ovládat. Pořádání svobodných voleb není v jeho zájmu.

5.5.2014 v 10:46 | Karma: 18,20 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

10 let poté: nedokončená symfonie pokračuje

Letos máme rok významných výročí: připomínáme si 100 let od vypuknutí první světové války a 75 let od vypuknutí druhé světové války. Před deseti lety jsme spolu s dalšími devíti zeměmi přistoupili k Evropské unii a definitivně zpečetili konec studené války. Za ta léta našeho členství se hodně změnila Unie i my sami. Je to příležitost k bilancování a k tichému zamyšlení nad starým kontinentem.

2.5.2014 v 9:14 | Karma: 12,08 | Přečteno: 391x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

„Rozděl a panuj“ – osvědčená ruská metoda

Ukrajinská krize obnažila nemilosrdnou pravdu o kremelském režimu. Putinovy kroky jsou vedeny snahou upevnit si moc v Rusku, které technologicky zaostává za Západem a chudne. Ruské vedení se obává přitažlivosti Evropské unie pro bývalé sovětské republiky a snaží se proto Unii oslabit a podporovat nejrůznější extremisty uvnitř EU. Zatímco Putin horuje proti fašistům v Kyjevě, sám paradoxně financuje extrémní pravici v zemích Západu (od Jobbiku v Maďarsku, přes Národní frontu ve Francii a britský UKIP až po vyloženě neonacistický Zlatý úsvit v Řecku). Subjekty, které jsou proti EU, a hlásají referenda o vystoupení z Unie, jsou pro Putinovy záměry nadějnými partnery. Nenávist k EU spojuje Putina i s našimi euroskeptiky – vzpomeňme na výroky Václava Klause a jeho otevřené sympatie vůči Moskvě.

18.4.2014 v 8:29 | Karma: 12,31 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik