Blízkovýchodní konflikt: Čas hraje ve prospěch Palestinců

Málokterý americký prezident měl v izraelských vládních kruzích menší oblibu než ten současný. Obama přesto doufá, že se mu podaří posunout blízkovýchodní konflikt blíže ke smíru. USA a s nimi celý blízkovýchodní kvartet tlačí na řešení palestinsko-izraelského konfliktu pomocí vytvoření samostatného palestinského státu. Toto východisko z nekonečné spirály násilí je třeba začít brát konečně vážně. Zejména Izrael musí uchopit příležitost za pačesy, protože čas hraje proti jeho zájmům.

Většina médií věští právě začatým palestinsko-izraelským jednáním ve Washingtonu smutný konec. Pravicová média navíc znějí trochu škodolibě – Obamova snaha prý stejně ztroskotá, na blízkovýchodním konfliktu si přece vylámala zuby jiná esa! Dost možná ztroskotá, ale otázka zní, kdo na tom bude tratit nejvíc? Americká administrativa to nebude. Strategicky vzato by tentokrát nejvíc prohrál Izrael.

Obama by výrazný úspěch v mírových rozhovorech potřeboval jako sůl. Pravdou ovšem také je, že Američany nyní zajímá více nezaměstnanost a zamrzlá ekonomika nežli cokoliv jiného. Pokud se vůbec zajímají o zahraniční politiku, v první řadě je to v souvislosti s Irákem nebo Afgánistánem.

Je pravda, že úskalí vyjednání smíru na Blízkém východě je víc než dost. Obě znesvářené strany jsou doma pod velkým tlakem a bojují na více frontách zároveň. Na palestinské straně je to radikální Hamas s Fatahem, na izraelské straně umírnění a pragmatičtí Izraelci proti hlasité a militantní skupině židovských osadníků.

Pro Izraelce může být Obamova iniciativa skutečnou příležitostí vykročit do lepší perspektivy. Cesta dvou států znamená sice v krátkodobém výhledu pro izraelskou vládu konflikt s radikálními skupinami osadníků, ale strategicky je to správná volba. Důvod? Izrael je demokracie, která musí přiznat stejná práva všem svým občanům…. Palestinci dosahují dlouhodobě vyšších přirozených přírůstků než Izraelci. Židovští Izraelci se bojí toho, že se stanou jednou ve svém státě menšinou. Nemá cenu si něco nalhávat: Jakmile se Izraelci jednoho rána probudí v zemi, kde arabští muslimové přestavují většinu, je existence demokratického židovského státu uprostřed muslimského Blízkého východu ohrožena.

Hovoří-li se o blízkovýchodním konfliktu, svět už je zvyklý, že padají silná slova. Izraelci se prakticky od vzniku židovského státu neustále obávají o jeho existenci. Jedním z horkých a právem alarmujících témat je dneska Írán. Přesně řečeno, jeho antisemitismem posedlý vůdce a íránský jaderný program. Je ovšem kardinální otázkou, zda je pro atomovou mocnost Izrael větší hrozbou klopotně zbrojící Írán, anebo pomalu ale jistě rostoucí populace Palestinců na okupovaných územích a v Izraeli samém… Pokud obě strany sváru překonají „strach z míru“, je tu šance na historický průlom v téměř nekonečném konfliktu. Rozumně uvažující člověk by takový úspěch Obamovi přál!

Autor: Libor Rouček | čtvrtek 2.9.2010 21:24 | karma článku: 10,62 | přečteno: 1271x