Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Americké špehování versus zdravá obchodní úvaha

Dnes bylo zahájeno historické vyjednávání mezi EU a USA o transatlantické zóně volného obchodu. Od samého počátku je toto dlouho plánované jednání zastíněno špionážním skandálem. Špehování americké tajné služby NSA namířené na občany a orgány EU je bezpříkladným porušením vzájemné důvěry. Máme vůbec s Američany po tom všem jednat?

Ano, špehování se bolestně dotklo zastoupení EU ve Washingtonu, v New Yorku i v Bruselu. Z jednotlivých členských zemí EU se Američané nejvíce zajímali o Německo.  Je nepochybné, že se mnohým Evropanům honilo hlavou, že za daných okolností není možné začít s USA vyjednávat. Odpískat dlouho ohlašovaný začátek jednání o historickém projektu zóny volného obchodu by však bylo chybou.

Zóna volného obchodu mezi EU a USA by mohla přinést mnoho nových pracovních míst a významně usnadnit obchod mezi oběma stranami Atlantiku. Špionážní aféra sice poškodila důvěru, ale je třeba vidět i širší souvislosti. Volný obchod je příliš cenný na to, aby se stal rukojmím uražených politiků. Pro členy EU je stejně jako pro USA podstatné, aby se do budoucna lépe připravily na posuny ekonomického i mocenského vlivu v globálním měřítku. Liberalizace obchodu k tomu může významně pomoci. Už proto se vyplatí zachovat chladnou hlavu.

Podmínkou vyjednávání mezi Bruselem a Washingtonem ovšem zůstává, že americká vláda datovou špionáž beze zbytku vysvětlí a celou aféru co nejrychleji ukončí. Americké orgány dosud nevysvětlily, jak a proč používaly program PRISM a další podobné nástroje vůči Evropanům. Tajné služby pomocí těchto programů shromažďovaly informace o občanech zemí EU a také o institucích Unie. Respekt k základním lidským a občanským právům včetně ochrany soukromí patří k základním pilířům západní civilizace.

Jak víme, původce skandálních odhalení o aktivitách NSA vůči EU a jejím občanům, počítačový specialista Edward Snowden je momentálně osobou, pro jejíž dopadení jsou USA ochotny učinit opravdu hodně. Bylo by záhodno, aby se úsilí amerických úřadů stejně intenzivně jako na dopadení Snowdena zaměřilo na věrohodné a transparentní vysvětlení použití špehovacích programů vůči evropským spojencům!

My Evropané zase musíme využít vyjednávání o volném obchodu s USA k tomu, abychom si vyjasnili, co znamenají společné hodnoty, na něž se politici z obou stran Atlantiku odvolávají ve svých projevech. Je správné, aby evropské a americké bezpečnostní orgány spolupracovaly v justiční a policejní oblasti a je také logické, aby spolupracovaly naše zpravodajské služby. Tato spolupráce však musí vždy probíhat v rámci pravidel právního státu. Členové EU mají své ústavy a podle nich je nepřípustné, aby kdokoli uvnitř nebo zvnějšku omezoval základní práva jejich občanů.  

Projekt zóny volného obchodu je překážkový běh, navíc na dlouhou trať. Bude třeba se bavit o zemědělské politice, geneticky manipulovaných plodinách, ochraně spotřebitele, patentech, daňových rájích a nespočtu dalších věcí, což potrvá určitě dlouho. Pokud se ale podaří vzájemný obchod uvolnit, je zde naděje na ekonomické oživení, které tak zoufale potřebujeme.

Autor: Libor Rouček | pondělí 8.7.2013 20:11 | karma článku: 9,23 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Libor Rouček

Dobrodošli Chorvatsko!

Domácí politická bramboračka nám bohužel znemožňuje vnímat důležité události za našimi humny, kde se toho momentálně děje hodně důležitého. Bylo by zajímavé vědět, kolik z onoho neuvěřitelného téměř milionu Čechů, kteří ročně vyrazí na dovolenou do Chorvatska, ví o tom, že tato země vstoupí po deseti letech příprav dne 1. července do Evropské unie a stane se jejím 28. členským státem.

28.6.2013 v 7:52 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

S Kubou i bez Kuby: ztráta kontaktu s realitou pokračuje

Dávkování informací k razii v Úřadu vlády a na řadě dalších míst postupně dokládá propojení vysoké politiky s podsvětím. Začal konec premiéra Nečase, to je nasnadě. Teď jde již pouze o to, aby uříznutá ostuda byla co nejmenší a agonie se dál neprotahovala. Nové volby jsou nezbytné.

16.6.2013 v 20:03 | Karma: 19,83 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Další země chtějí do eurozóny. A co my?

Od začátku příštího roku se Lotyšsko stane 18. členem eurozóny. Lotyšsko podle Evropské komise i podle Evropské centrální banky splnilo maastrichtská kritéria pro přijetí eura. Inflace je v povolených mezích, deficit i státní dluh jsou stabilizovány pod stanovenými hranicemi, směnný kurz latu je vůči euru taktéž stabilní. Tyto výsledky nejsou zadarmo. Obrazně řečeno si Lotyši museli projít slzavým údolím tvrdých úsporných opatření a reforem poté, co roku 2008 zemi hrozil totální hospodářský kolaps. Tehdy Lotyšsko obdrželo pomoc od EU a Mezinárodního měnového fondu, ale zemi se postupně podařilo získat zpět důvěru finančních trhů. Lotyšsko je zkrátka vzorovým příkladem toho, že makroekonomické nerovnováhy lze úspěšně napravit. Lotyšsko v minulém roce zaznamenalo nejrychlejší ekonomický růst v EU. Jeho HDP za rok vzrostl o 5,1 % a podle očekávání by letos mohlo lotyšské hospodářství růst nejvíce ze všech členských zemí EU.

7.6.2013 v 12:59 | Karma: 11,75 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Poplatky za roaming v rámci EU jsou přežitek

Nastává doba dovolených a pro ty, kteří se rozhodnou trávit volno v zahraničí nastává obvyklá starost s poplatky za používání mobilních telefonů a internetu. Mnoho lidí se v minulosti dožilo po návratu z prázdnin nepříjemných překvapení v podobě vysoké faktury za volání a používání internetu v mobilu. Evropská unie v minulých letech prosadila výrazné zastropování těchto cen, ale nyní se chce odhodlat ke zcela revolučnímu kroku: chce poplatky za roaming úplně zrušit. Komisařka EU Neelie Kroes, která má na starosti digitální agendu, navrhla v Evropském parlamentu balík opatření, který by měl být schválen na jaře příštího roku.

1.6.2013 v 20:05 | Karma: 9,82 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Vláda nesmyslně brání zvýšení minimální mzdy

Již delší dobu u nás požadují odbory navýšení minimální mzdy, která se v České republice zvýšila naposledy v roce 2007. Od té doby činí její výše konstantně 8000 Kč hrubého měsíčně, takže až do současnosti její reálná úroveň (koupěschopnost) neustále klesá. Zatímco v ČR představuje minimální mzda 32 % průměrné mzdy, v Evropské unii dosahuje zpravidla kolem 40 %. V přepočtu na paritu kupní síly v EU máme šestou nejnižší minimální mzdu.

23.5.2013 v 9:46 | Karma: 15,11 | Přečteno: 822x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Byt 2+1, OV, Veselí nad Lužnicí
Byt 2+1, OV, Veselí nad Lužnicí

Pod Markem, Veselí nad Lužnicí - Veselí nad Lužnicí I, okres Tábor
2 680 000 Kč

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik