Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Veřejné soukromí

Míša Š. zveřejnila číslo své platební karty a je hladce vyholená, Eliška Z. okopírovala pro svět veškeré údaje ze svého občanského průkazu a holí se "na proužek".

Internet nám dává svobodu. Získáváme informace, k nimž bychom se bez této technologické vymoženosti mnohdy vůbec nedostali. O výhodách Internetu ale nyní nechci mluvit, chci totiž poukázat i na jednu z "odvrácených tváří" Internetu.

Máte spousty fotek z dovolené a chcete si je uložit někam, kde vám nebudou zabírat místo, ale přitom budou stále po ruce? Možná vás napadne vystavit si je v některé z mnoha internetových galerií nebo je prostě "zabalit" a uložit do jednoho z mnoha internetových úložišť. Nic proti tomu, já sám mám mnohé fotografie hned v několika takových galeriích, nejsou nijak tajné, kdokoli k nim má přístup. A to je právě kámen úrazu. Internet nám tím v tomto okamžiku může sebrat jednu z našich svobod. Svobodu soukromí. V lepším případě s naším vědomím, v tom horším bez něho.

Jistý pán, který si uložil svoje fotky na známém Rajčeti, opomenul skutečnost, že dává rodinné fotografie soukromého charakteru k dispozici komukoli na světě, kdo má přístup k Internetu. Poté, co zjistil, že jeho pózování před zrcadlem v rouše Adamově, stejně tak jako obrázky jeho krásné ženy v rouše Evině, viděly přes dva tisíce uživatelů, galerii zrušil. Jeho rodinná sbírka však koluje internetem dál, protože existují komunity "lovců soukromí", které se specializují na vyhledávání právě takových fotogalerií a sdílení všeho, co jim přijde zajímavé.

Ani byste nevěřili, co všechno se dá v tomto směru na Internetu najít. Od nejnevinnějších fotografií s nejrůznějšími rodinnými událostmi, přes fotogalerie z dovolené u moře, kde v anonymitě davu vystavují na odiv mnohé dámy své vnady, až po fotografie a videa pořízená za zavřenými dveřmi ložnic, kde se manželé a manželky, milenci a milenky, kamarádi a kamarádky intimně stýkají.

Jistě, jsou lidé, kterým nevadí zveřejnit (předpokládám, že po vzájemné domluvě) fotografie či dokonce videa svých vnadných poloviček, v takovém případě je vše v pořádku. Pokud ale máte mezi fotografiemi či videosoubory, které se chystáte umístit na Internet cokoli, co považujete za ryze soukromé a "svoje", rozmyslete si raději dvakrát, zda, kde a za jakých podmínek své soukromí šířit. U většiny internetových galerií existuje možnost zamknutí těch galerií, které nemají být spatřeny nepovolanýma očima. Prosím vás, když si do nich dáte cokoli, co je určeno jen pro vás, nepoužívejte hesla typu "heslo" nebo "123456" a nedávejte do hesel nic, co se dá vydedukovat z názvu alba. Jestliže si své zamknuté album pojmenujete nahota, sex nebo erotika, počítejte s tím, že pomocí internetových vyhledávačů k němu přilákáte mnoho lovců. Pokud si dáte některé z výše uvedených "chytrých" hesel, nebo nedejbože použijete jako heslo název alba, vlastní hloupostí nabídnete svoje soukromí široké internetové komunitě. Moc si nepomůžete ani uložením svých "tajných" fotografií do tzv. skrytých galerií. Šikovní lovci soukromí je najdou. Jsou skryté, ale ani trochu to neznamená, že k nim není přístup - pokud je nemáte zamknuté bezpečným heslem. V tomto směru rozhodně doporučuji dohledat si na Internetu články o tom, co jsou to bezpečná hesla. Nezapomínejte ale, že existují i tací, kteří se za pomocí různých programů snaží vaše hesla prolomit. Proto je lepší to, co vzešlo z vašich ložnic v ložnicích i nechat. Jakmile to dáte jednou na Internet, můžete toho litovat.

A ještě jedna důležitá věc na ochranu vašeho soukromí: Pokud používáte jakýkoli z programů na sdílení dat, dbejte, co máte ve svých sdílených složkách. Třeba máte ten program pouze na stahování hudebních souborů či filmů (pomíjím zde případnou nezákonnost, která může z podobného počínání vzejít), nicméně jste při stahování napojeni na uživatelskou síť a stahujete data z počítačů jiných uživatelů. V tu samou chvíli si třeba někdo jiný stahuje data vaše. A nemusí to být zrovna hudba.

A proboha, nedávejte na Internet žádné fotografie svých platebních karet nebo osobních dokladů. Příklady v perexu nejsou vymyšlené.

Autor: Libor Havlík | sobota 15.8.2009 14:01 | karma článku: 23,26 | přečteno: 4519x
  • Další články autora

Libor Havlík

Náboženství: Bohemians 1905

Tak jsem se taky sečetl. V podstatě na tom nic nebylo, osobních otázek bylo méně, než jsem očekával, vlastně by to ani nestálo za řeč, kdyby...

12.4.2011 v 17:01 | Karma: 20,96 | Přečteno: 2627x | Diskuse| Společnost

Libor Havlík

Výzva fanouškům Bohemians 1905

S ohledem na stupňující se četnost zbytečných zákroků ze strany pořadatelských služeb a Policie České republiky vůči fanouškům hostujících celků prosím fanoušky Bohemians 1905 o spolupráci ohledně incidentu po fotbalovém zápase v Jablonci.

17.8.2010 v 18:42 | Karma: 16,51 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Sport

Libor Havlík

Štafeta pro ty, co měli menší štěstí než já

V sobotu 28. března se v Praze běžel půlmaraton. Za normálních okolností bych to zaznamenal jen jako zprávu ve sportovní rubrice, tentokrát jsem však událost prožíval již čtyři dny předem.

31.3.2009 v 22:49 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Sport

Libor Havlík

Ruský medvěd vytáhl drápy

Vojenská "pomoc" má v Gruzii zajistit "mír".

10.8.2008 v 14:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1674x | Diskuse| Politika

Libor Havlík

V sektoru pro hosty se nic zvláštního nestalo

Bijte je! Bijte je!

21.4.2008 v 22:40 | Karma: 24,79 | Přečteno: 2295x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2918x