Pražskokavárenští rádoby elitáři by se měli naučit vážit skutečných elit

Pokud si myslíte, že skutečné elity národa se poznají podle tzv. "správného" politického názoru nebo že vyzývají jiné osobnosti, aby odmítly medaili od prezidenta, tak se velmi pletete. Elitu z člověka dělá úplně něco jiného.

Pozná se elita například tak, že to nějaký člověk o sobě prohlásí? Ne! Takovou elitou by měl být člověk jak úspěšný, tak moudrý. A hlavně vás musí jako elitu brát skutečná většina vašeho národa. A když taková elita zemře, tak mu jdou lidi na pohřeb v tisících (viz např. Karel Gott). Není možné, aby se za elitu národa arogantně prohlásil někdo, o kom mnoho lidí nikdy pořádně neslyšelo.

Pozná se například elita podle správného (nejlépe tzv. "liberálně demokratického")? Ne! Kdo zná politické spektrum, ví že politických názorů je velké množství. A o žádném z nich se nedá říci, že je jediné správné. A pokud někdo, kdo se považuje za elitu, na veřejnosti ventiluje svůj politický názor tak, že haní ty populárnější politické názory, tak lidi proti sobě akorát pobudí.

Pozná se elita například tak, že se naváží do druhých? Jako že napadá jiné osobnosti, protože neodmítly ocenění od těch představitelů našeho států, a to jen proto, že ona s tím politikem názorově nesouhlasí? Ne! Naopak důležitou vlastností elit by mělo být i to, že umí respektovat názory (a to i politické) jiných.

Pozná se elita například podle svého majetku? Také ne. K čemu by vám byl majetek na to, aby vás nazvali elitou, když vás třeba naopak mnoho lidí tzv. nemusí? To pak elitou nejste určitě.

Ani jeden z výše popsaných bodů není znakem elity. Tyto body jsou jen znakem arogance a ničeho jiného. Tak si to shrňme, co jsme všechno o skutečných elitách poznali. Elitu národa ze sebe neděláte ani vy sami tak, že se za ni prohlásíte. Ani ji z vás nedělají politici určitého politického směru. Elitu národa z vás dělá jen široká masa lidi, a to tak, že jste u ní oblíbení, úspěšní a jste pro ni vzorem. A to pozor, bez ohledu na váš majetek.

A jestli už takové vlastnosti splňujete, pak už považuji naprosto za nevhodné, aby do vás někdo kopal například tak jako někteří rádoby elitáři do Karla Gotta nebo Jaromíra Jágra. Takovýmto jednáním by se naopak měli tito arogantní lidé ze slušné společnosti vyřadit. Ten, kdo sobě arogantně říká "elito" není nic jiného než "jelito".

Související články:

Pražskokavárenští politici mi skutečně nemají nic nabídnout

Luboš Xaver Veselý by zasloužil medaili

Nemám rád, když mi někdo vnucuje nějakou politickou ideologii!

Pražskokavárenský prezident by Česko rozděloval mnohem víc než Zeman

Při pohledu na pražskou kavárnu si připadám jako skřet z bitvy pěti armád

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pondělí 4.11.2019 7:06 | karma článku: 37,82 | přečteno: 1170x