Plešivecký viklan

Tajuplná brdská hora Plešivec přitahuje lidi odedávna. Žili tu už před 10 tisíci lety. A zřejmě i je přitahovala přírodní kamenná sestava známá jako „plešivecký viklan“

Nalézá se na jižním úbočí Plešivce. Je to křemencový balvan pocházející z prvohor, z období ordoviku. Přesto, že se dříve skutečně viklal, tak dnes se s ním už bohužel neviklat nedá. Kdysi do něj udeřil blesk a ten oddělil jeden z jeho čepů. 

Stará pověst říká, že před dávnými časy tu žili dva obři (viz můj článek Mají pověsti o obrech reálný základ?). Jeden na Plešivci a druhý v Komorsku. Když Plešivecký obr unesl tomu komorskému dceru, ztrhla se mezi nimi válka. Obři mezi sebou házeli kameny a jedním z těchto padlých kamenů je prý i tento viklan.

Podle další pověsti se v době, kdy se ještě kolébal, tak se s ním prý dala zjistit věrnost či nevěra ženy. Nevěrnici se prý kolébal.

Také je docela možné, že v dávných dobách sloužil i jako obětní místo.

V každém případě mysticky působí i dnes, neboť tu lidé v jeho okolí stavějí kamenné mohylky, kamenné mužíky a další kamenné stavby nejrůznějších tvarů.

Použité zdroje: místní informační tabule

Stejskal M.: Labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991

Související články:

Mystická hora v Brdech

Rubrika Obrázky z cest

Autor: Libor Čermák | pondělí 5.5.2014 7:00 | karma článku: 16,92 | přečteno: 1074x