Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stejny nazor zastava americky prez. Joe Biden. Misto zvysovani produkce nafty a zemniho plynu, (Amerika byla za Trumpa poprve v dejinach nezavisla na dovozu ) ,utlumuje uhli, nuklearni energii a zavira jiz existujici plynovody. Banky jsou dirigovany, aby neposkytovaly uvery tezebnim spolecnostem. Na otazku, proc ceny bezinu a nafty kazdy den stoupaji, odpovedel, ze to je dobre, protoze to obycejne lidi donuti kupovat si elektricka auta. Krome toho zebra u Saudske Arabie a VENEZUELY o poskytnuti dodavek ropy. Vzhledem k mezinarodni situaci s Cinou a Ruskem, lze toto jednani vysvetlovat pouze, jako strategickou sebevrazdu.

2 0
možnosti

No jo, madam Lhotská a její další jedovatý plivanec na EU a Západ. Taková drobná jistota v jinak nejisté době...

0 6
možnosti

A31d26a98m 18G53a91m33r15o34t

18. 3. 2022 19:15

A nemá pravdu?

3 0
možnosti

V podstatě máte pravdu, dle není tu vůle něco změnit a to je na tom to smutné.

1 0
možnosti

Stačí jednoduchá logická úvaha - EU řeší energetiku nesmyslně už desítky let, bez reálného, udržitelného výsledku, je tedy krajně nepravděpodobné, že mávnutím proutku vymyslela za měsíc funkční řešní. ;-D;-D;-D

13 1
možnosti

J78a24n 78P11a32v33l19í11k

17. 3. 2022 12:12

Považuji za zásadní: my financujeme Putinovi válku tím, že odebíráme od nich plyn a ropu. Tím financujeme vraždění ukrajinských vojáků i civilistů, barbarské ničení měst a vesnic. To je pro mě nepřijatelné, proto bych souhlasil s okamžitým přerušením dodávek z Ruska. Vše by se takto urychlilo a trochu nepohodlí pro nás by bylo nesrovnatelné s tím, co prožívají ve válečných zónách Ukrajinci ve sklepích nebo v krytech. Jsme taky ve válce, jenom tak nějak za bukem

6 6
možnosti

nikdo vám nebrání přestat odebírat plyn a tankovat benzín. A jo vy jste jen ten křikloun, který poukazuje na ty druhé ale sám nic neuděláte ;-D;-D

6 3
možnosti

Při vší kritice diskutérů na autorku, úhrnem popisuje problém vcelku dobře.

Přechod na OZE by měl být postupný, a ne překotný jako je nyní, obzvláště při stoupající poptávce po energii. V Německu zruší najednou uhelné a jaderné elektrárny a co mají k dispozici? Stačí to? Obzvláště v zimě?

21 0
možnosti

Nevděk světem vládne. Paní Lhotská Západu tak snaživě radí a on na její rady kašle. To jsou dneska eurolidi.

3 10
možnosti

Kateřina Ariel Lhotská - Zářivě vyprané EU prádlo.....

4 5
možnosti

Vy síráte, my zíráme.

3 2
možnosti

Sundejte si ideologické brýle a zkuste uvažovat racionálně. A hlavně hledejte relevantní informace, nikoliv pouze deklarace zelených ekoaktivistů.

Ačkoliv zrovna v tomto bodě - v tom, že přechod k čistým a obnovitelným zdrojům může snížit závislost na ruském plynu - s nimi souhlasím. Otázkou zůstává, co se k nim počítá. Určitě to není zemní plyn. Čímž se nabízí otázka, zda není jednodušší spalovat domácí hnědé uhlí než zemní plyn dovážený přes půl světa. A k tomu urychlené dobudování potřebných jaderných reaktorů. Tím by se urychlil přechod k elektromobilitě, což povede k dalšímu snížení závislosti na ruských zdrojích. Jistě, může se objevit debata o tom, že palivové články bude třeba vozit z Ruska, protože americké jsou nekvalitní, ale to je technický problém, který má řešení.

A co se týče té lodní dopravy - tam jste úplně mimo. Což je dáno tím, že patrně o spalovacích motorech nevíte vůbec nic.

Velké lodě jsou poháněné vznětovými dvoutakty s otáčkami okolo 150 za minutu. Jeden pracovní zdvih tedy trvá cca 10 x déle než u motoru silničního vozidla. To umožňuje spalování těžkých uhlovodíků, nejtěžší frakcí vzniklých destilací ropy. I složitá molekula za tu dobu shoří na CO2 a vodu.Problémem těchto frakcí byla síra, ale palivo dneška je odsířené, stejně jako např. uhlí v elektrárnách.

Dále - vznětové dvoutakty jsou při stabilním pracovním režimu absolutně nejúčinnější spalovací motory. Mají účinnost přes 50 %. Kdyby tomu tak nebylo, nepoužívaly by se pro pohon lodí. Jejich vysoká účinnost umožňuje nejlepší poměr komerčně využitelné kapacity lodí k jejich technologické potřebě zázemí. Zjednodušeně - potřebují nejméně paliva, o to více uvezou nákladu.

10 0
možnosti
Foto

Obávám se, že na dámu s ekonomickým vzděláním jdete s moc velkým kalibrem.

0 11
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 38,98
  • Průměrná čtenost 4952x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik