Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropští novináři kárají české poslance, aneb když se z fake news vyklube pravda

V souvislosti s volbou tří členů Rady ČT jsme zaznamenali celou řadu emotivních a hysterických reakcí. Daly se i pochopit. To, co si ovšem dovolili novináři z European Centre for Press and Media Freedom, přesahuje všechny meze. 

Vřavu, která se strhla poté, co byli minulý týden do Rady ČT zvoleni paní Hana Lipovská a pánové Luboš Xaver Veselý a Pavel Matocha, máme ještě v živé paměti. Nezaujatý pozorovatel musel při sledování odmítavých až nenávistných reakcí nutně získat pocit, že nešlo o volbu tří z patnácti členů kontrolního orgánu veřejnoprávní televize (který nemá žádné výkonné pravomoci), ale že snad došlo k nastolení stanného práva. Co jiného by ho ostatně mělo napadnout, když byl výsledek dovolby Rady ČT některými politiky označován za násilné obsazení média veřejné služby a ohrožení svobody mediálního prostoru (zde).

Byť šlo občas o výpady nechutné, bylo možno je brát jako projev nezvládnuté frustrace těch, kteří byli volbou zklamáni. A tedy reakci svým způsobem pochopitelnou, i když u politiků neakceptovatelnou. Na poněkud jinou úroveň posunul celou záležitost pirátský europoslanec pan Kolaja, který si na výsledek volby postěžoval v Bruselu, a ještě se tím nezapomněl pochlubit (zde). Ale u této partičky jsme si už zvykli, že mají tendenci řešit vnitropolitické spory za pomoci evropské vrchnosti. Pokračují tak v tradici, kterou u nás zavedli už před desítkami let komunisté. Jen s tím rozdílem, že ti si chodili stěžovat na vnitrostátní (a dokonce i vnitrostranickou) opozici do Moskvy.

Jenže i krok pana Kolaji se po několika dnech ukázal slabým odvarem proti tomu, co předvedla nezisková organizace pod názvem European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) financovaná z prostředků EU. Ta totiž poslala našim poslancům otevřený dopis, ve kterém je v souvislosti s „nesprávnou“ volbou členů Rady ČT jednoduše sprdla. Na jeho obsah upozornil na svém Facebooku pan Václav Klaus ml. (zde). Po prvním přečtení mi přišel ten text tak šílený a neuvěřitelný, že mne okamžitě napadlo, jestli nejde o nějakou fake news. Myslela jsem si, že si pan Klaus nejspíš pořádně naběhl a byla jsem překvapená, že tak průhlednou provokaci neprohlédnul. A předpokládala jsem, že si ho kvůli tomu dříve či později vychutnají manipulátoři.cz, elfové a další „bojovníci proti dezinformacím“.

Nicméně mi to nedalo a podívala jsem se přímo na stránky ECPMF. A tam jsem zjistila, že tentokrát jsem vedle jak ta jedle já. Ten dopis je totiž pravý. Jak se ostatně může každý přesvědčit zde (český překlad je dole pod anglickou verzí). Nemá smysl rozebírat jeho text slovo od slova a popisovat pod jakou nehoráznost se jeho autoři podepsali. Ostatně mne ani nenapadají publikovatelné výrazy, které by to dostatečně vystihovaly. Zarážející je ovšem ta neuvěřitelná drzost, s jakou si někdo dovoluje kárat poslance parlamentu svrchovaného státu za jejich legitimní a demokratickou volbu. A úplným vrcholem arogance je pak tato věta uvedená na samém konci textu:

„Ujišťujeme vás, že nadále sledujeme stav svobody tisku v České republice.“

Autoři dopisu totiž přešli od kárání k neskrývanému vyhrožování. Myslím, že něco takového nelze nechat bez odezvy a ministerstvo zahraničí by na to mělo reagovat v tom smyslu, že do našich věcí nemají co strkat nos a za výhrůžky poslancům, kteří byli zvoleni občany ve svobodných a demokratických volbách, by se měli omluvit a napříště se jich zdržet.

Panu Klausovi bych se měla pro změnu omluvit já. A to za to, že jsem ho považovala za naivu, který naletí na tak průhlednou fake news. Naprosto totiž selhal můj instinkt rozpoznávat falešné zprávy na základě toho, že obvykle hlásají nesmysly tak neuvěřitelné, že se mi po jejich přečtení automaticky v hlavě rozsvítí varovné „Pozor, to bude blbost“. Ovšem dopis od ECPMF tento princip zásadně nabourává. Jeho obsah a dikce jsou sice jen stěží uvěřitelné, a text proto vypadá jako podvrh, ale fake news to přesto není. Což je však mnohem horší zjištění, než kdyby to falešná zpráva skutečně byla...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 4.6.2020 9:01 | karma článku: 48,31 | přečteno: 14266x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Patříme na Západ, nikoliv na „západ“

Všimli jste si, jak často lidé usilující o prosazení něčeho, nad čím nepanuje zrovna celospolečenské nadšení (o konsenzu nemluvě), argumentují tím, že přijetím příslušné normy „dáme najevo svoji příslušnost k západu“?

21.7.2023 v 9:01 | Karma: 46,18 | Přečteno: 5170x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Manipulací proti manipulacím

Portál Aktuálně.cz publikoval rozsáhlý materiál s názvem „My a dezinformace“ mající (nejen) školám a studentům pomoci odhalovat lži a manipulace. Pravdou je, že jako názorný příklad oblbování poslouží výborně.

14.7.2023 v 9:01 | Karma: 43,27 | Přečteno: 1703x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Bojovníci proti dezinformacím bojují proti informacím

Zase prasklo něco, co prasknout nemělo. Mark Zuckerberg přiznal, že Facebook během pandemie Covid-19 mazal na „popud vědců" příspěvky, které oni označili jako dezinformace. Teď se však ukázalo, že řada z nich bylo pravdivých.

16.6.2023 v 9:01 | Karma: 46,80 | Přečteno: 6563x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Kdo je proti, podporuje Rusko

Jste proti Istanbulské úmluvě nebo stejnopohlavním „manželstvím“? Kritizujete vládní „úsporný balíček“? Tvrdíte, že ministryně obrany svůj resort nezvládá? Pokud jste odpověděli nejméně jednou „Ano“, podporujete Rusko.

9.6.2023 v 9:01 | Karma: 46,81 | Přečteno: 6793x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Od klimatického aktivismu ke klimatické tyranii

„Bojujeme za vyšší cíle, a tak máme právo porušovat zákony.“ Ne, to není citát z projevu V.I.Lenina nebo Klementa Gottwalda na téma „Jak uchvátit moc“. To je přesvědčení čím dál většího počtu klimatických aktivistů.

2.6.2023 v 9:01 | Karma: 45,50 | Přečteno: 3768x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,83
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik