Participativní rozpočet "Dáme na vás" rozděluje společnost!

Přes participační rozpočet https://damenavas.brno.cz  rozděluje město miliony nedemokratickým způsobem..

Projekt „Dáme na Vás“ má nedemokratické způsoby v hlasování o realizaci daných projektů.

Když tento projekt vznikal, měl to být vstřícný krok města směrem k lidem, kteří chtějí aktivně řešit rozdělení finančních prostředků. S takovým způsobem mohu jen souhlasit, navíc je to způsob, jak naučit lidi více se zapojovat do dění ve své městské části a nebát se například využít místního referenda.

Rozdíl je však ten, že v referendu má každý volič pouze jeden hlas, a to kladný nebo záporný.

A to je ten kámen úrazu. V projektu „Dáme na Vás“ máte 5 kladných hlasů a pouze 2 záporné. Jednomu projektu může dát až dva kladné hlasy nebo 1 hlas záporný.V praxi to vypadá tak, že se někdo rozhodne postavit před Vašim domovem např. skatepark a Vy budete hlasovat proti jelikož máte na to jakýkoliv svůj názor. Máte ale pouze jeden hlas a naopak vzdálený soused bude nadšen, a bude hlasovat pro svými dvěma hlasy. Je jasné, jak asi dopadne výsledek.

To, že se město rozhodlo investovat každý rok nějaké ty drobné (letos to bylo 30 mil. v době, kdy nemáme domovy pro seniory, silnice  a školky) je jedna věc, ale tohle není předmětem podstaty věci. Ono 30 mil. není moc, ale taky ne málo. Tyto peníze by měly být rozděleny do projektů, které jsou smyslné a hlavně demokraticky odhlasované. Minulé vedení města na to mělo zcela opačný názor.

,,Participativní rozpočtování je jedním z prvků přímé demokracie.“ Velký propagátor projektu Tomáš Koláčný ( Piráti ) má nejspíš představu o přímé demokracii v této podobě. S tím však nejde souhlasit. Budu respektovat většinu, která bude hlasovat demokratickým způsobem, ale umělé navyšovaní hlasů je zvěrstvo, které nás vrací zpět do minulého režimu.

 

Autor: Leoš Prokeš | čtvrtek 29.11.2018 8:46 | karma článku: 12,64 | přečteno: 367x