Mendlovo „Rudé náměstí“ stálo Brno přes 200 milionů korun.

Na někoho působí studeně a neosobně, což způsobuje například i chaotické rozmístění laviček, které připomínají spíše železné podlahové rošty. 

Na bezpečnost se také nejspíše zapomnělo a nebude trvat dlouho, než si nějaké dítě, nepozorný chodec hledící do mobilního telefonu, či zrakově postižený, způsobí o železné hrany nějaký ten úraz, případně v letním horku menší popáleninu.

Stejně tak podivné přístřešky, připomínající stanoviště pro vojáka na stráži ve vojenském prostoru Milovice a to včetně použitého odstínu rudé barvy. Z vyjádření architektů vyplývá, že chránit před deštěm a větrem nesmí, jinak by prý pod nimi „našli domov“ brněnští bezdomovci.

Holou rudou plochu, která bude v letních měsících fungovat jako venkovní sauna, prý kvitují především ve Starobrnu, kde se lidé zřejmě budou chladit v klimatizované restauraci. Co by taky „zpovykaní“ uživatelé MHD víc chtěli? Na funkčním stínění rozlehlé plochy, rozprašovači vodní mlhy nebo veřejném pítku by stejně nikdo nevydělal...

Značné rozpaky a kritiku vzbudilo zábradlí, oddělující nástupiště tramvají a trolejbusů. Díky této umělé překážce vznikl stometrový „obchvat“ přes nejbližší přechod pro chodce. Prý tak rozhodl Drážní úřad ve spolupráci s Policií, město nyní přikročilo k jednání o vybudování alespoň 2 průchodů skrz tuto zbytečnou bariéru. Než bude povolena výjimka, ti zdatnější jej přeskočí a ti méně zdatní si počkají na další spoj.

Lidé se také mohou pokochat výtvarným dílem s názvem "Hrachovina" za 24,5 milionů Kč z dílny Jaromíra Garguláka. Toto epické dílo dokonale vystihlo agresivní rostliny z knihy Johna Wyndhama "Den trifidů" spíše než odkaz na práci a památku J. G. Mendela. Snad jen hrstka lidí včetně paní primátorky Vaňkové (ODS) a hejtmana Grolicha (KDU) ve zmíněném „uměleckém díle“ vidí hrášek nebo nějakou souvislost s Mendelovou prací. Dílo se tak zařadí mezi podobně povedené skvosty jako je brněnský orloj, který neukazuje čas a připomíná něco zcela jiného, či sochu žirafy s markrabětem Joštem, kterou si návštěvníci nejčastěji fotí zespodu.

Pozitivní zprávou na závěr je to, že alespoň doprava na Mendlově náměstí zaznamenala zlepšení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Leoš Prokeš | pondělí 6.3.2023 11:42 | karma článku: 23,55 | přečteno: 578x