Olympijska pochoden miri do San Franciska

Zabery demonstrantu z Londyna a Parize si televizni kamery zopakuji i v San Francisku, kam v utery odpoledne dorazi olympijska pochoden. To bude jedinym mestem v severni Americe, kam ohen zavita. Na utery a stredu se zde chysta hned nekolik velkych proticinskych demonstraci. Uz ted je vsak jasne, ze velmi rychle nabiraji na intenzite. V San Francisku budou o to zajimavejsi, protoze tretina obyvatel tohoto mesta jsou Asiate, z drtive vetsiny pak z Ciny. Nekolik cinskych organizaci tedy chysta manifestace – na podporu olympiady. Vzhledem k tomu, ze jsem nikde v ceskych novinach nenasla zminku o tom, jak to v San Francisku „bubla“, rozhodla jsem se posbirat par stripku z mistnich novin a televize.

Proticinske protesty zacaly jiz dnes, kdyz tri demonstrujici z organizace Students for a Free Tibet vysplhali padesat metru po lanech na most Golden Gate, kde vyvesili dva podlouhle vlajici napisy: “Free Tibet ” a “One world. One dream. Free Tibet .” I presto, ze jsou na moste vsude bezpecnostni kamery, ktere nepretrzite monitoruji deni, protestujicim se velmi rychle podarilo vylezt na lana, aniz by si jich policie okamzite vsimla. Horolezecke nadobicko naskladali do detskeho kocarku, aby s lany a helmami nevypadali moc podezrele. „Cina zkousi nest tuto olympijskou pochoden kolem sveta, aby ji pouzila jako prilezitost stat se globalnim hracem. Chceme odhalit tuto propagandu a dat svetu vedet, ze v Tibetu dochazi k brutalnimu utlacovani“, prohlasil jeden z protestujicich.

Olympijska pochoden se puvodne mela zastavit prave na tomto moste a v China Town, a take se symbolicky svezt v kabelove tramvaji, ale kvuli bezpecnostnim opatrenim byly tyto zastavky zruseny.

V utery a ve stredu bude v San Francisku hned nekolik demonstraci. V utery ma z Parize dorazit olympijska pochoden kolem ctvrte hodiny odpoledeni. Ten den bude probihat tzv. Tibetan Freedom Torch Ceremony. Tibetska pochoden symbolizuje nadeji tibetskeho lidu na svobodu a spravedlnost a take jakysi zavazek lidi z celeho sveta pomoci dosahnout tohoto cile. Tato pochoden od 10. brezna putuje po padesati svetovych mestech a v sobotu dorazila do San Franciska. Behem ceremonie vystoupi ruzni tibetsti aktiviste a spisovatele. Za tonu tibetske hymny budou vypousteni bili holubi. Protestujici se pote presunou k cinskemu konzulatu, kde budou nasledovat dalsi projevy a modlitby. Na vecer je pak naplanova demonstrace nazvana Candle Lights for Human Rights, kterou navstivi herec Richard Gere a arcibiskup a laureat Nobelovy ceny, Desmond Tutu, a take tibetsti celni predstavitele.

Ve stredu maji byt vsichni protestujici odeni v bilem obleceni. Dopoledne planuje skupina mnichu z Burmy pochod pres most Golden Gate, a ve stejnou dobu se sejde Team Tibet. Tato hromadna „mobilizace“ bude jakymsi vyvrcholenim vsech protestu. Trasa sestmilioveho useku byla zkracena a nejdelsi usek povede podel zatoky po Embarcaderu. Je vsak mozne, ze trasa bude na posledni chvili zmenena. Beh bude zakoncen kolem pul ctvrte zaverecnou slavnostni ceremonii. Mesto samozrejme posiluji policejni hlidky a chysta dalsi bezpecnostni opatreni. Arnold Schwarzenegger se na ceremonii nechysta. Podle nej maji protestujici pravo vyjdarit svuj nesouhlas, ale on sam bojkot zahajeni olympiady nepodporuje.

Jak jsem se jiz zminila, zhruba tretina obyvatel San Franciska jsou Asiate, z nich drtiva vetsina je prave z Ciny. Cinska komunita v San Francisku se zatim vicemene nevyjadrila k porusovani lidskych prav a situaci v Tibetu. Nekolik cinskych organizaci vsak zareagovalo na prohlaseni sanfranciskych radnich, kteri ostre kritizovali lidska prava v Cine a vyzvali starostu, Gavina Newsoma, aby pochoden prevzal doslova “with alarm and protest”. Cinska komunita byla timto prohlasenim velmi znepokojena. Spousta Cinanu zijicich ve Statech vnima Olympiadu v jejich rodne zemi jako oslavu dramaticke transformace, jiz behem nekolika poslednich let prochazi. Tisice z nich se rozhodly, ze se zucastni manifestace na podporu olympijskych her. Jenom Chinese American Association of Commerce ocekava zhruba deset tisic ucastniku, pro ktere ma tricka a vlajky s logem Olympiady.

Vsechny planovane demonstrace a manifestace se maji podle organizatoru nest v poklidnem duchu. Jsem celkem zvedava, jestli zustane jenom u toho bublani...

Vice informaci na:

http://www.sfgate.com/olympictorch/

http://www.cnn.com/2008/US/04/07/bridge.protest/index.html

 

 

Autor: Lenka Leon | úterý 8.4.2008 7:02 | karma článku: 8,70 | přečteno: 1181x