Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neplánovaná návštěva berberské lékárny

Začalo to nenápadně. Směr – největší atrakce města, tj. Souk El Had. S jednou ošoupanou mapou, kterou jsme dostali od cestovky a s vrozeným orientačním smyslem jsme si to namířili právě tam... Ano nakonec jsme našeho vytyčeného cíle i dosáhli, ale nebyl by to výlet, kdyby probíhal přesně dle našich představ!

Na druhou stranu... díky za mentalitu místních, neříkám sice, že to byl levný zážitek..., ale rozhodně k nezaplacení! :D

 

Když procházíte městem sami, jako turisté, tak se stáváte terčem místních kolemjdoucích, ale též kolemjedoucích – občas na vás někdo zatroubí – jako jestli nechcete vzít autem (pač kdo normální by v těch vedrech chodil pěšky), občas vám u krámu někdo něco nabídne, ale vše je v absolutní pohodě, do té doby, než vám někdo nabídne pomoc, někam vás dovést. Ne, že byste se ji samozřejmě dožadovali! :D Začne to tím, odkud jste, pokračuje, jak se máte a končí, jééé mám stejnou cestu, půjdu s vámi... Po chvíli: Po cestě mám svůj obchod... a když se k obchodu přiblížíte, místo kam jste chtěli je sice v nedohlednu, ale přívětivost místního odborníka vás prostě nepustí dál!:-)

 

A tak jsme se jednoho krásného odpoledne ocitli v berberské lékárně. Místní chudí obyvatelé nemají na komfort nemocnic a lékáren, takže u nich vede tzv. „přírodní léčitelství“. U nás velmi populární jako alternativní medicína, zde se ale často o jiné alternativě hovořit nedá. Prostě, co kde roste, to se využívá... a  navíc, přesvědčí vás, že to i funguje!

 

Já jsem zarytá odpůrkyně, takže se mnou to bylo hold těžší, ale jejich osobitý styl se jen tak něčemu nevyrovná – některé naše nejmenované firmy pořádající tzv. „prodejní zájezdy“ jim podle mého nesahají ani po paty. Když vám např. představuje místní „lékárník“ něco proti bolesti hlavy, pomalu se tam bolestí zhroutí, aby demonstroval, na jak silné bolesti to zabírá... no a nevěřte mu! :D

 

A tak se stalo, že v momentě jsme seděli na sklence berberského čaje, z jedné se vyklubaly sklenky dvě, tři, čtyři, uplynula více než hodina a já nevím, zda jsem měla hlavu plnější informací, nebo nepřeberného množství vůní, co se linuly z každé krabičky či misky...

 

Tu něco na bolest hlavy, tady na žaludek, tady zase na lepší spaní, ekzém, krevní oběh, bolesti zad... nevěřili byste, kolik člověk může mít potíží! Navíc veškerý výklad byl doplněn přesným vznikem léčiva, indikací či osobní zkušeností.

 

Chvíle, kdy jsem si myslela, že je to už můj poslední čaj v životě (ne, že bych místním nevěřila) pominuly a musím říct, že jsem se divadlem, které se přede mnou odehrávalo, docela začala i bavit.

Na konci toho všeho samozřejmě padla otázka po tom, zda bychom přeci jen něco z jeho opravdu, ale opravdu široké nabídky nechtěli? No, chtěli jsme samozřejmě... nicméně znát jeho ceny, tak si to možná ještě rozmyslíme! :D Každopádně nákupu nelituji ani v nejmenším! Pokud by nás ošidil (což je velice možné), bylo to alespoň hodně stylové a berberský čaj je navíc úplně nejlepší, co jsem kdy pila! :-) Navíc mám mistrovu adresu, tak jestli přijdu ještě zpětně na nějakou levárnu (ne, že bych nějak tomu koření rozuměla :-)), tak mu to pěkně napíšu! :D

Nemůžu nezmínit, že po teatrálním výstupu jsme byli odvedeni k dalšímu kolegovi – samozřejmě opět jsme se souku vyhnuli obloukem, ale tady už jsme byli „chytří“ a využili jsme místního pouze jako zásobárnu informací, takže v 5 minutách už jsme byli konečně v našem cíli, tedy na tržišti! Zrovna se ale svolává k modlitbě... máme štěstí... tržiště je dokonce i průchodné...

Autor: Lenka Volfová | středa 31.7.2013 10:01 | karma článku: 11,72 | přečteno: 991x
  • Další články autora

Lenka Volfová

Ultramaratonkyně? Ne, obyčejná máma.

Něco na tom bude, že některé mámy, které se po porodu vrátily na závodiště, jsou často ještě mnohem úspěšnější než před tím. Ono tolika fázový komplexní trénink fakt asi nejlépe vymyslí právě život sám.

18.9.2022 v 7:03 | Karma: 15,30 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Zvonek

Kočárky se dnes sami houpou, složíte je jednou rukou a díky všem možným přídavným zařízením vás nezaskočí žádný přírodní živel. Zdánlivě to vypadá, jako by už žádný zlepšovák vymyslet nešlo, ale... zdání klame.

17.7.2022 v 7:18 | Karma: 13,81 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ostatní

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Pláštěnka

Člověk nemusí být zrovna obyvatel deštných pralesů, aby nejpoužívanějším příslušenstvím na kočárek byla pláštěnka.

27.6.2022 v 6:24 | Karma: 13,46 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Přechod pro chodce

Nepůjdu zrovna příkladem, když napíšu, že krom dopravního hřiště na základní škole a autoškoly, je to vlastně až teď, s kočárkem, kdy jsem začala vnímat přechody pro chodce.

12.6.2022 v 7:01 | Karma: 14,71 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem – Řvoucí 26

Jestli chcete trénovat vlastní odolnost a trpělivost, nebo posílit účinky antikoncepce, dejte vědět. Jednou za čas jezdím tramvají - 26 a nabízím zdarma oba programy.

29.5.2022 v 7:36 | Karma: 16,81 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 724x
Ráda bych se nějak vystihla, ale jsem zastánce hesla, že člověk není slovo, a proto je těžké ho jimi popsat. Takže kdo mě nepozná osobně, stejně neví. :)