Dobrý den, tady doručovací služba, máme pro vás balík.

Aneb nejčastější a často jediná konverzace mámy na mateřské – ještě než se „to“ narodí – sláva poslíčkům, čest všem matkám. K čemu vlastně tohle období před příchodem potomka je?

Na mateřskou dovolenou musí zaměstnankyně nastoupit 6 až 8 týdnů před termínem porodu, pokud tedy žena chce dosáhnout na její plnou výši a netýká se jí předčasný porod – v tom případě se pochopitelně termín špatně určuje.

Člověk od státu „dostane“ více než měsíc na to se připravit na příchod nového člena domácnosti. Tohle období se údajně v mateřské hantýrce nazývá "hnízdění". Ale ruku na srdce, ne každá jsme povahou pták, abychom hnízdili a ještě tak dlouho. Navíc po zkušenosti se nebojím napsat, že existují dva typy budoucích mamin. Ty, co už mají vše hotovo od 3 měsíce a pak ty, které nerozhodí ani cesta do porodnice. Oba typy pak stejně všechno zvládnou, ani jeden k tomu ale nevyužívá ten darovaný více než měsíc.

Když už ale člověk něco dostane, je třeba to využít. Bystrým hlavám tak hned vyskočí otázka - jak? Kamarádky přes den bohužel pracují, muž to má stejně, celé dny prát a žehlit – to byste musely čekat minimálně paterčata, a k tomu všemu ten covid, který to taky neusnadňuje. Pokud vás toto období navíc potká v zimě, co si budeme, i ty venkovní aktivity odpadají a vám tak opravdu nezbývá nic jiného než hnízdit. Tohle milé slovo ale ve skutečnosti označuje zcela jednoduše, že se z vás pravděpodobně stane žena v domácnosti na full-time. Vaříte, pečete, uklízíte a u toho všeho přebíráte objednané zásilky – abyste měli co prát, žehlit, montovat atp., jste přeci doma, tak abyste se nenudili. Snadno tak spadnete do režimu, že pokud přes den s někým nevoláte, smrskne se vaše komunikace na komunikaci s poslíčkem:

Poslíček: „Dobrý den, tady doručovací služba, máme pro vás balík.“

Já: „Dobrý den, jdu dolů.“

Poslíček: „Tady to máte.“

Já: „Děkuji, nashledanou.“

Poslíček: „Nashledanou.“

A víc nic. Dobře, někdy se ještě zeptáte, zda to převzetí zásilky nechce někam podepsat, abych byla přesná. To se pak ti chlapi nemohou divit, že přijdou z práce a vy jim vymluvíte díru do hlavy, samozřejmě plnohodnotným obsahem typu, že dnes byl špatný internet, ta vajíčka zase zdražila a že snad bude ta omáčka dobrá, že teď nemůžete moc kořenit, no tak ať si to případně dosolí.

Těšíte se tak na den D, kdy budete doma s mimčem a budete si povídat s ním. Doma už ho mám, samozřejmě nemluví, takže interakce zatím stále 0. Večerní díru do hlavy tak muži stejně udělám. Jen se změnilo téma, dítě… Ale o tom až zase příště, zatím se přes den stále těším na ty poslíčky. 

Na závěr, snad jen ještě věta. Vím, že občas jde na mateřskou, resp. otcovskou dovolenou i tatínek. Tak jen, že jsem na vás, tátové, nezapomněla a věřím, že to máte podobně. "Dovoleným" zdar.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Volfová | neděle 6.2.2022 8:00 | karma článku: 14,76 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Zvonek

17.7.2022 v 7:18 | Karma: 13,81