Diagnóza "těhotná"

Článek je hlavně pro prvorodičky, ale vítám všechny čtenáře, muže nevyjímaje. Protože rad není nikdy dost, nebo?

Těhotenství - krom toho, že je to jediné období, kdy vám, i přes váš vzhled opuchlého vorvaně všichni gratulují a ti společensky zdatnější dokonce vyjadřují obdiv k tomu, jak vám to sluší, je to rozhodně období, které vám přinese spoustu nového… zejména v oblasti informací.

Přemýšlím, zda je v tomto ohledu lepší vědět, nebo nevědět. Každý jsme originál, nicméně já docházím k tomu, že neznalost sice neomlouvá, ale také, že sladké je žít v neznalosti.

Informace v těhotenství bych rozdělila do dvou kategorií. Vyžádané a ty nikoliv. Za těmi prvními choďte k lékaři, k nejbližším, ty druhé prostě přicházejí, někdy samy a někdy taky ne – nikdo není bez viny. Největší studnice po zasloužilých matkách, které jsou o týden napřed, je samozřejmě internet. Na rozmanitých fórech najdete odpovědi na všechno a neexistuje jedince, který by se mezi stovkami „případových studií“ nenašel. Samozřejmě jsem neskutečně vděčná, že žiju v době, kdy mi internet odpoví v okamžiku na cokoliv. Nicméně, v tomto ohledu si vážím těch, co začínají odpovědi na otázky/rady slovy: „Můžu ti poradit, ale každý to má jinak.“

Nejčastější oblasti zájmu jsou tři:

  1. STRAVOVÁNÍ
  2. POHYB
  3. PŘÍPRAVA NA POROD/POTOMKA

… dobře, ještě bych mohla doplnit 4. kategorii, je normální, že/když, ale to by bylo na celou sérii textů. 

Není tak vůbec problém v průběhu těhotenství zjistit, že nejlepší pro vašeho potomka je, abyste snad jen dýchali čerstvý vzduch, samozřejmě ideálně ten horský, ale ne zase vysokohorský a tak je to se vším. 

Co se týká jídla, snad vše, krom salátové okurky má nějaké „ale“ a i ta okurka musí být bio, nejlépe vlastnoručně vypěstovaná. Takže zahradničení? To ale přeci souvisí úzce s pohybem a i o něm se vedou velké spekulace. Od sportovkyň, které i týden před porodem sjíždí divokou řeku, přes ty, které od pozitivního testu raději jezdí výtahem, aby budoucí mimi nezažívalo moc velké otřesy. A tak si vyberte – sázet okurky nebo ne? Přináší to s sebou více rizik nebo užitku? Poslední oblastí je příprava na potomky, kdo nemá už dva měsíce před porodem připravený tzv. mommy bag, jako by se ani netěšil, o jeho obsahu nemluvě, protože každý vám poradí bez čeho se přeci neobejdete. Pak aby to bylo spíš zavazadlo rozměrům odpovídající mezinárodnímu letu, délkou pobytu odpovídaje minimálně na měsíc. V tomto ohledu nemůžu nezmínit samostatnou kapitolu influencerek. Až na výjimky je totiž podle druhu spolupráce všechno „must have“ a vy ve vašem 2kk pak už jen přemýšlíte, kde že taky budete mít věci vy.

Co tedy vlastně můžu? Co je to nejdůležitější? V tom, aby se čert vyznal. A nezkoušejte tuto otázku zadat do vyhledávače. V záplavě triků a rad pak tak nějak zanikají ty typu:

Učený z nebe nespadl.

Každý jsme originál.

Chybami se člověk učí.

… a taky, že pokud máte chuť na „zakázané ovoce“ dejte si ho, pokud jste přesvědčeni o jeho škodlivosti, vyhýbejte se mu. Pokud jste unaveni, ležte, pokud máte spoustu energie, hýbejte se. Jo a soupis nejnutnějších věcí do porodnice najdete na poslední straně každé těhotenské průkazky a rádi ho s vámi proberou kdekoliv v rámci předporodní péče.

Takže budoucí mámy, tátové, omezte pro jednou ty internety a užívejte si tohle bezesporu zázračné období. Evoluční biologové by se samozřejmě hádali o použití přívlastku vzešlého ze slova „zázrak“, ale tím, že většina z nás měla biologii naposledy na střední, dovolme si tohle použití. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Volfová | sobota 9.10.2021 8:08 | karma článku: 12,73 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Zvonek

17.7.2022 v 7:18 | Karma: 13,81