Cesta po stopách afrického vína

Etiketa vína se zemí původu Republic South of Africa není ani v Čechách výjimkou, takže když už v Africe jste a nejste vyloženě vinný odpůrce, bylo by hříchem jejich vinice neokouknout.

Dvou až třídenní výlet, který vám bude spíš připomínat projížďku po Francii, či rýnských vinicích lze považovat za únik z Afriky jako takové. Převaha bělošského obyvatelstva, evropský způsob bydlení, víno a všude jen samé víno, oceán v nedohlednu, tak přesně to je vinný trojúhelník na jihu Afriky.

 

Paarl - Stellenbosch – Franschhoek – hlavní vinařské oblasti, které stojí za to navštívit, ideál, když jste zrovna v Kapském městě a dostanete chuť na sklenku vína přímo z vinice (jelikož jinak je tu víno dobré skoro všude), nebo na zakázaný hrozen z cizí vinice, i takové nápady se mohou v hlavě občas objevit! :D

 

My jsme volili ubytování v Paarlu - jeden domek, který kdysi majitel přizpůsobil k obrazu svému, zanechal v něm otisk minulosti a zpřístupnil ho turistům. Prostě když změna, tak změna. Skinkikofi Guest House doporučuji, je tu všechno, bazén a dokonce I wi-fi… občas mě ta Afrika úplně zarazila! :D

 

Navíc je to vhodný výchozí bod pro další výjezdy! Wine tasting, champagne oblasti, ale i Monkey town, který je vzdálen zhruba hoďku cesty a nabízí nezapomenutelný zážitek „dne s opicemi“ :D jejich krmení, ale třeba i jen pozorování je prostě pecka, já opice miluju, takže jsem z toho byla opravdu nadšená, pokud nejste takoví nadšenci, nic se neděje. V okolí najdete i mnoho dalšího - farmy na záchranu lvů či opic, motýlí farma... zvířat je tu všude dost. Dobře se tu ale i najíte a ještě lépe napijete, pokud jste milovníci výrazných odrůd, pak tu budete jako v ráji. Skloubení ceny a kvality vás dostane do kolen, takže doporučuji posadit se, objednat si a už jen vychutnávat. Cedule při silnici, které symbolizují, že právě zde probíhá ochutnávka vína jsou vlastně úplně všude, takže buď to vezměte podle oka a nebo si projeďte před tím průvodce vína a jeďte na jistotu. Ani jedné možnosti ale litovat nebudete!

Z vinařství doporučuji jedno hodně poetické – Rickety Bridge (Franschhoek). A když se vám tu opravdu zalíbí, můžete tu klidně i přespat a v noci se vydat na tajnou výpravu do přilehlých vinic! :D Když vás chytí, neříkejte, že vám to někdo radil, ale věřte, že noční hrozny zůstanou zážitkem na dlouho.

 

Pokud jste si zamilovali bublinky, pak popojeďte o něco dále a navštivte vinařství Haute Cabriére ve Franschhoeku. Krásné prostředí, které nabízí ochutnávky již od brzkých ranních hodin, vás možná donutí tam strávit ještě více času, než-li jste plánovali!

Autor: Lenka Volfová | neděle 16.3.2014 16:41 | karma článku: 8,46 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Zvonek

17.7.2022 v 7:18 | Karma: 13,81